Swanage. O staţiune pe malul Canalului Englez. Micuţă, cochetã, tineri care fac surf, amatori de scufundări şi de plimbări cu ski-jet-ul, ca mai toate staţiunile de la malul mării. Si ca toate staţiunile de pe litoral, are şi pontoane. Aici intervine ineditul pentru care am vrut să scriu despre acest loc.
Lung de aproape 200 de m, pontonul din localitate s-a transformat dintr-un mijloc de producţie intr-un obiectiv turistic ce atrage anual sute de vizitatori. Prin ce este deosebit acest ponton? Construit în jurul anilor 1895, asigura încărcarea navelor. Distrus în cel de-al doilea război mondial, a fost reconstruit şi a devenit un loc de pelerinaj pentru iubitorii mării. întreţinerea pontonului se ridică la 100.000 £ anual. Va întrebaţi de unde vin toţi aceşti bani pentru un ponton folosit acum doar pentru promenadă? Dintr-o idee genială. în 1995 a fost lansată prima plăcută inscripţionată şi plasată chiar pe ponton. Pentru 40£, plăcuta este inscripţionată cu mesajul sponsorului şi aliniată pe ponton. De atunci sute de astfel de plăcute şi-au găsit locul aici. De la declaraţii de dragoste, la cereri în căsătorie şi până la plăcute comemorative. Unele triste, altele romantice, pe un ton glumeţ sau sobru, înscrisurile ( nu mai mult de 30 de litere) au în ele o istorioară. Cititorul este antrenat intr-un joc al decifrarii mesajelor. “Dragoste eternă” este ce şi-au jurat doi îndrăgostiţi. “YES 2000 ” este probabil răspunsul la cererea în căsătorie. El îi pune întrebarea cea mare, ea îi spune: du-te şi vezi răspunsul pe pontonul din Swanage. “Nu te vom uita niciodată, vei fi mereu în inimile noastre” este gândul veşnic îndreptat către cineva drag plecat în lumea fără suferinţă. “Te iubim dragul nostru nepot” este mesajul unor bunici, care îşi adora urmaşul.
Unele plăcute sunt tocite de vânt şi ploi, inegrite de paşii care le-au călcat. Altele, proaspăt lustruite de proprietar. Unii au vrut că mesajul lor să fie vizibil de la distanţă. Au venit cu vopsea şi au pictat literele încrustate.
Din orice punct de vedere ai privi, toată lumea este mulţumită. Pontonul este bine întreţinut şi îşi păstrează în timp prospeţimea şi legendă. “Sponsorii” fac o faptã bună contribuind la întreţinerea unui monument şi au în acelaşi timp un mesaj înscris pentru eternitate. Cât despre partea estetica şi ecologică a fenomenului. Numai de bine. Pontonul este astfel ferit de inscritptii “Lenuta şi Costel. I LOVE YOU “ săgetaţi de pe bănci şi stâlpi. Administratorii pontonului dau o altă dimensiune acestei pasiuni pentru mesajele încrustate. “Autorii” au astfel posibilitatea de a se întrece în creaţii. şi pentru că totul să fie facil, amatorii îşi pot comanda plăcută pe internet. Apoi primesc o harta, care le indică locul unde se afla plăcuta lor pentru că în momentul în care vor să o vadă, să o găsească foarte uşor.
Nu ar fi frumos că o astfel de iniţiativă, sau una asemantoare, să asigure fondurile pentru amenjarea şi întreţinerea Insulei noastre de agrement? Cred că ar fi destui amatori, care în schimbul unei sume de bani, fie ea şi de ordinul sutelor, să îşi strige mesajul în eter şi pentru eternitate. Sau orice altceva ce ar putea fi în interesul tuturor. Am încercat să identific vreun proiect, model sau idee importate de auritati după vizitele de lucru peste hotare. N-am găsit nici una… Sau poate nu era la vedere.
Daniela McALLISTER