O femeie din comuna Gioseni, Simona M., de 32 de ani, s-a spânzurat sâmbata, 18 octombrie, sub privirea fiului ei, de numai 12 ani. Mama ei, Maria B. a anuntat Postul de politie, a venit salvarea, dar totul a fost prea târziu.
Vecinii spun ca au auzit-o pe Simona, cu doar câteva minute inainte sa-si lege latul de gât, certându-se la telefon cu sotul ei, plecat la munca in Italia. Simona M. avea doi copii, o fetita de 8 ani, si un baiat de 12 ani. In acea zi,isi ingropase bunicul, iar cu câteva zile in urma, un var. S-a spânzurat de leaganul copiilor si a fost gasita de fiul ei, care a chemat un vecin in ajutor. Din pacate, nu s-a mai putut face nimic. Cei doi copii vor ramâne in grija unor rude.
Aproape o suta de bacauani s-au sinucis in 2008!
Potrivit datelor furnizate de Serviciul de Medicina Legala Bacau, in 2008 s-au inregistrat in judetul Bacau 98 de sinucideri. Pe lânga acestea, au mai fost 38 de omoruri, iar 94 de bacauani au pierit in accidente rutiere si 13 in accidente de tren. Tot in 2008, in judetul Bacau au fost ibregistrate si patru decese prin impuscare, doua prin sugrumare, 40 de inec, 24 prin intoxicare, 12 inghetati, 10 electrocutati si 25 de arsi. La Serviciul de Medicina Legala Bacau au fost recoltate pentru prima data in 2008, probe biologice pentru identificarea drogurilor, doua la cadavre si doua la persoane in viata! In 74 de cazuri, sinucigasii au apelat la streang, printre victime numarându-se 60 de barbati si 14 femei, cu vârste cuprinse intre 16 si 80 de ani. Femeile au apelat la hipoclorit, soda caustica sau doze mari de medicamente. Psihologii au ajuns la concluzia ca barbatii care hotarasc sa-si incheie socotelile cu aceasta lume isi duc decizia pâna la capat, mai ales daca ea este favorizata si de consumul excesiv de alcool. La femei, sustin specialistii, suicidul ar fi un act demonstrativ de punere in garda a partenerului sau pentru a brava. Folosind medicamente sau hipoclorit, ele se gândesc ca, totusi, se intâmpla sa nu moara. Psihologii, sociologii si psihiatrii au identificat ca principale cauze ale sinuciderilor instabilitatea economico-sociala a familiei, in special somajul, despartirile partenerilor prin plecarea unuia dintre ei la munca in strainatate, o boala grea sau consumul de alcool. Din pacate, in România, mai putin de doi la suta din populatie se adreseaza psihologului in momentele dificile ale vietii.
Dan MINDIRIGIU