Delegaţia Permanentă a PNL a adoptat, luni, propunerile de modificare a statutului partidului, propuneri ce vor deveni operative începând cu congresul extraordinar ce va avea loc la sfârşitul săptămânii.
La finalul şedinţei, preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a precizat că au fost acceptate toate propunerile validate deja de către Comitetul Executiv, respectiv extinderea numărului de vicepreşedinţi PNL de la 5, cât are în prezent partidul, la 15, 8 pe regiuni de dezvoltare şi alţi 7 la nivel naţional, cu domenii de activitate de la politic la relaţii internaţionale. Astfel, după congres, PNL va fi condus de un Birou Politic Central format din 31 de membri, 15 vicepreşedinţi şi alţi 15 membri simpli, plus preşedintele partidului. Biroul Politic va rezulta din comasarea actualuli Birou Permanent Central şi comitetul Executiv. De asemenea, a doua structură de conducere executivă a formaţiunii politice liberale, Delegaţia Permanentă, se va extinde şi ea, în condiţiile în care vor face parte din acest for şi parlamentarii liberali.
Potrivit unor surse liberale, s-a convenit ca cei 7 vicepreşedinţi ce vor fi aleşi la nivel naţional să aibă următoarele domeniii deactivitate:vicepreşedinte pe probleme politice, unde ar putea candida Crin Antonescu, vicepreşedinte pe mediu de afaceri unde ar candida Varujan Vosganian şi Teodor Atansiu, vicepreşedinte pe relaţii internaţionale, unde favorit este Teodor Meleşcanu, care însă ar putea fi contracandidat de Mihai Răzvan Ungureanu, vicepreşedinte pe afaceri europene, post ce i-ar reveni lui Adrian Ciroianu, vicepreşedinte pe probleme de imagine şi comunicare, post pentru care candidează Ludovic Orban, vicepreşedinte pe relaţii instituţionale, unde candidează Paul Victor Dobre şi vicepreşedinte pentru relaţii cu societatea civilă, funcţie ce ar urma să revină Noricăi Nicolai.Iniţial, s-a vehiculat ipoteza că liberalii au înfiinţat două posturi de vicepreşedinte pe politică externă pentru a oferi câte un loc şi lui Meleşcanu şi lui Ungureanu, însă, ulterior, Cioroianu a apărut pe lista favoriţilor pentru portofoliul de vicepreşedinte pentru afaceri europene, atribuit actualului ministru de externe.
La acestea se adaugă cele 8 posturi de vicepreşedinţi pe regiuni, candidaţii fiind cam aceiaşi ca cei vehiculaţi până în prezent:Cristi David şi Romeo Stavarache pe zona Moldova, Puiu Haşotti sau Paul Victor Dobre pe zona Dobrogea-Vrancea, Adrian Miuţescu pe zona Muntenia, Mihai Voicu pe zona Oltenia, Eugen Nicolăescu pe zona Transilvania, Dan Radu Ruşanu pe zona de vest şi Marius Nicoară cu Cornel Popa pe zona N-V.Un alt candidat va fi pe zona Bucureşti-Ilfov, cele mai mari şanseavându-le preşedintele sector 2, Mihai Georgescu, şi preşedintele sector 3, Mircea Ciopraga.
Şi Adrian Iorgulescu a precizat, oficial, că ar putea candida pentru un post de vicepreşedinte la nivel naţional, dacă se va stabili un domeniu adecvat specializării sale. Ministrul de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, era aşteptat să îşi depună, oficial, candidatura pentru un post de vicepreşedinte, însă el este plecat din ţară, la Viena, pentru a-şi vizita soţia care a născut un băieţel la sfârşitul anului trecut.
Călin Popescu Tăriceanu rămâne singurul candidat pentru şefia partidului, urmând să fie reconfirmat la congresul din data de 12-13 ianuarie.
NewsIn