Miercuri, 21 octoombrie, la Colegiul National Pedagogic „Stefan cel Mare” din Bacau a fost avut loc lansat lansarea proiectului Comenius “Creating Cultural Capitals”, al carui coordonator este prof. Dorel Nistor. La festivitatea prilejuita de acest eveniment au participat elevi ai Colegiului, cadre didactice, din partea Inspectoratului Scolar Judetean fiind prezenta inspector Angela Sterpu. Tarile care contribuie la realizarea acestui proiect sunt Anglia, Austria, Lituania, Grecia, Danemarca si România. Si-au anuntat participarea Reading School(unde activeaza 880 elevi), dinAnglia, in calitate si de coordonator al proiectului, cu 64 elevi experti; Hauptschule Weisskirchen (173 elevi, din )Austria, cu 62 elevi experţi; Frydenhøjskolen (578 elevi), din Danemarca, cu 54 elevi experti; PEIRAMATIKO GYMNASIUM “ZOSIMAIA SCHOOL” OF (270 elevi), din Grecia, cu 82 elevi experţi; Alytaus Putinų vidurinė mokykla (674elevi), din Lituania, cu 56 elevi experti si Colegiul National Pedagogic “Stefan cel Mare” Bacau(1566 elevi), din România, cu 40 elevi experti. Printre obiectivele concrete ale proiectului Comenius „Creating Cultural Capitals” se afla dezvoltarea de cunostinte si întelegerea culturii în tarile partenere, dezvoltarea de cunostinţe si întelegerea diversitatii si a valorilor culturale europene, crearea propriilor „Capitale culturale”, dezvoltarea de moduri creative de învatare a limbilor straine dintr-o perspectiva culturala, promovarea limbilor regionale si minoritare care sunt un aspect cheie al mostenirii culturale a Europei, dezvoltarea creativitatii la tineri si încurajarea cooperarii europene, întarirea coeziunii comunitatii la nivel local, national si european. Au fost repartizate sarvcinile fiecaruyi participant, Anglia fiind coordonator de proiect, Danemarca – director cu comunicarea, Lituania – director coordonator de produse, România – director privind diseminarea, Austria – director de evaluare si de creare a Grupurilor de experti, iar Grecia, director de organizare si sustinere a proiectului.
Produse finale vor consta in realizarea unor postere cu orasele noastre, expozitie culturala internationala cu lucrarile elevilor realizate de Craciun, realizarea unui web-site; realizarea unei brosuri cu traditii de Paste, crearea unui calendar cu traditiile fiecarei tari, realizarea unui dictionar român-englez-german-grec-lituanian-danez cu cei mai frecventi termeni utilizati în comunicare, prezentare în Power Point intitulata “Eroii mei”, un festival european ce consta în realizarea unui DVD si a unor fotografii digitale.
Proiectul va avea un impact substantial asupra elevilor prin cresterea cunostintelor si întelegerea culturii si traditiilor în cadrul Uniunii Europene, îmbunatatirii motivatiei pentru învatarea limbilor straine de catre toti elevii, dezvoltarea creativitatii si a muncii în echipa, încurajarea comunicarii ca mod de a promova expresia de sine, incluzând folosirea ICT.
Personalul didactic va dobândi cunostintele si competentele, senzibilizarea cu privire la importanta lucrului in echipa si a dimensiunii europene, îmbunatatirea competentelor lingvistice, îmbunatatirea ITC-ului, perfectionarea competentelor de evaluare. Limba engleza, ca un instrument de comunicare, va încuraja elevii si personalul în scopul îmbunatatirii competentelor lingvistice si dobândirii cunostintelor culturale din tarile si scolile partenere. Acest lucru va consolida dimensiunea europeana si dezvoltarea unor atitudini pozitive despre viata.