Subvenţii de până la 10.000 euro pentru construirea de locuinţe

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 51/2006 pentru aprobarea Programului naţional prinvind sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala a fost aprobata prin lege de Parlamentul României şi promulgată marţi, 9 ianuarie 2007, de preşedintele României.

Potrivit legii, statul sprijină accesul la o locuinţă proprietate personală a unor categorii de persoane, prin acordarea unei subvenţii de la bugetul de stat de 20% din valoarea locuinţei, subvenţie care nu poate depăşi suma de 10.000 de euro.

De această subvenţie vor beneficia tinerii care au vârsta de până la 35 ani, la data depunerii documentaţiei la consiliul local, persoanele sau familiile rămase fără adăpost în urma avarierii grave sau distrugerii locuinţelor proprii, datorită unor calamităţi naturale sau a unor dezastre ori accidente de care nu se fac vinovaţi
persoanele şi familiile evacuate din locuinţe situate în construcţii expuse unui risc major, cum ar fi alunecări de teren, seisme, inundaţii persoanele sau familiile evacuate şi chiriaşii din locuinţele ce fac obiectul unor legi de restituire către foştii proprietari a imobilelor trecute în proprietatea statului.

Subvenţia se acordă la finalizarea şi predarea locuinţelor către beneficiari, iar plata se face pe baza devizului general şi a situaţiei de plată a lucrărilor.

În cuantumul subvenţiei se ia în calcul valoarea locuinţei, conform contractului şi devizului general, fără a cuprinde garajele, indiferent de locul de amplasare a acestora, şi anexele gospodaresti nelegate structural de cladire.

Titularul contractului de construire a locuinţei sau membrii familiei acestuia trebuie să nu fi primit sprijin de la bugetul de stat sub forma de subvenţii pentru construirea sau cumpărarea unei locuinţe.

De asemenea, beneficiarul subvenţiei să nu deţină în proprietate o locuinţă cu o suprafaţă construită mai mare de 50 mp, să fie prima locuinţă construită prin credit ipotecar, să deţină un drept real asupra terenului pe care se realizează construcţia şi să prezinte autorizaţia de construire, inclusiv contractul de execuţie a locuinţei încheiat cu un antreprenor de specialitate autorizat.

Sunt exceptate de la îndeplinirea primelor două condiţii persoanele sau familiile rămase fără adăpost în urma avarierii grave sau distrugerii locuinţelor proprii, datorită unor calamităţi naturale sau a unor dezastre ori accidente de care nu se fac vinovaţi şi persoanele şi familiile evacuate din locuinţe situate în construcţii expuse unui risc major (alunecări de teren, seisme, inundaţii), în cazul în care nu deţin în proprietate o altă locuinţă decât cea afectată, respectiv cea din care sunt evacuaţi.

Sumele care vor fi alocate anual de la bugetul de stat vor fi acordate de către Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului prin intermediul consiliilor locale ale localităţilor în care sunt amplasate locuinţele.

Conform legii, in cel mult 15 zile de la data primirii cererilor de acordare a subvenţiei, consiliile locale le vor transmite Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului care, în termen de 30 de zile de la primirea acestora, va comunica consiliului local respectiv, numele persoanelor ale căror cereri au fost aprobate.

Consiliile locale vor lua în evidenţă şi vor analiza solicitările de subvenţii pentru construcţia de locuinţe care vor fi amplasate pe terenuri aflate în raza administrativ-teritorială în care îşi desfăşoară activitatea.

Listele persoanelor care pot beneficia de subvenţie vor fi afişate la sediile consiliilor locale.

Adauga un comentariu

*