„Doresc sa construiesc o singura Românie, o tara care apartine tuturor si de care sa putem fi cu totii mândri”,
afirma Mircea Geoana, candidatul PSD la presedintia României.

interviu1.jpg-Domnule presedinte, pe 22 noiembrie, românii sunt chemati la vot pentru asi alege presedintele pentru urmatorii cinci ani dar si pentru a se pronunta cu privire la reducerea numarului de parlamentari.
Mircea Geoana: PSD ramâne consecvent opiniei pe care a promovat-o inca din anul 2005 in ceea ce priveste un Parlament unicameral. Ideea unui Legislativ format dintr-o singura camera, care sa aiba un numar corespunzator de parlamentari nu este o idee noua in societatea româneasca, este o idee mai veche, care s-a bucurat de sustinerea PSD inca din anul 2005. Modificarea Constitutiei este insa o tema mult prea importanta, mult prea serioasa si cu impliatii grave, pentru a o aborda in contextul campaniei pentru alegerile prezidentiale. Aceasta discutie trebuie purtata tinând cont si de recomandarile europene: niciodata alegerile nu trebuie suprapuse cu un referendum. In plus, din anul 2013, atunci când vom avea unitati administrativ-teritoriale care sa corespunda regiunilor, vom avea nevoie de o Camera Superioara a Parlamentului care sa reprezinte aceste regiuni. In acest context, referendumul pe care il propune presedintele Traian Basescu nu are niciun efect juridic, ci poate avea, cel mult un efect politic, acela de a ne concentra atentia pe altceva decât pe alegerea presedintelui. Initierea unui referendum de catre Traian Basescu nu este in niciun fel similar cu demararea procedurii de revizuire a Constitutiei. Modificarea Constitutiei se poate face doar prim procedura prevazuta de Constitutie, iar daca seful statului nutreste o grija reala fata de reforma constitutionala, atunci cu siguranta ca ar fi sesizat Guvernul Boc pe aceasta tema in ultimele noua luni. Votul negativ pe care parlamentarii PSD l-au acordat avizului privind convocarea referendumului in aceeasi zi a alegerilor prezidentiale nu implica in niciun fel faptul ca reprezentantii PSD nu sunt de acord cu un Legislativ unicameral, sau cu un numar redus de parlamentari. Votul negativ al reprezentantilor PSD este motivat de faptul ca noi dorim ca pe 22 noiembrie si pe 6 decembrie sa avem alegeri pentru functia suprema in stat si nu alte demersuri electorale care nu pot sa ne duca decât dincolo de subiectul care trebuie supus votului poporului: alegerea unui nou presedinte.
– Avem un guvern demis, cu atributiuni restrânse, un premier desemnat fara sustinerea majoritatii parlamentare si o propunere de premier din partea opozitiei parlamentare. Cum vedeti iesirea din aceasta situatie, din criza politica in care ne aflam?
Mircea Geoana: Guvernul Boc2 este un guvern care este limitat in actiune la un singur lucru important: ordonante de urgenta. In rest, guvernul nu are nici un fel de atributiune limitata. De aceea, tratând guvernul Boc2 in forma actuala cu câtiva ministri ar trebui sa-l tratam mult mai sever. Eu cred ca in acest moment ar trebui sa stam cu lupa pe ceea ce fac ministrii PD-L care sunt azi la guvern. Intr-un fel, e o perdea de fum, e o discutie despre o groaza de alte chestiuni, dar, de fapt, in aceste zile, se dau alocari de resurse, exclusiv pentru primariile PDL. Bacaul, ca municiu nu a primit nici un ban pentru subventia de energie termica si n u mi se pare corect. Revenind la prima parte a intrebarii dumneavoastra tin sa fac o precizare. In acest moment exista doua institutii care functioneaza: Guvernul României, chiar daca este incapacitat in posibilitatea de a da ordonante de urgenta, are inca o obligatie legala, democratica, constitutionala sa functioneze, deci in clipa de fata este un guvern care asteapta viitorul guvern. Asta nu inseamna ca sunt in recreatie. Asta nu inseamna ca este pauza din obligatiile pe care le are un guvern al României, indiferent ca se numeste guvern PD-L fara majoritate. Doi, Parlamentul este in functiune, deci Parlamentul are o obligatie si va spun ca presedinte al Senatului. Putem sa trecem in continuare legi, putem sa producem efecte cât de cât de corectie. Codul Fiscal este in atentia Parlamentului. Avem treaba de facut. De aceea, apelul meu este, in aceasta perioada complicata pentru tara, macar sa -si faca fiecare bucatica de treaba pe care poate sa o faca. Domnul Johannis a dat dovada de foarte multa luciditate. A spus-o si public, a spus-o si la intâlnirile pe care le-am avut cu dânsul. Sansele reale de a-i impune presedintelui, de a-i forta mâna si de a spune „il desemnez pe X” sunt destul de mici, pentru ca, pâna la urma este o Constitutie in care adevarul este de partea noastra ca regula democratica, dar exista si un text de Constitutie in care presedintele trebuie sa semneze un decret de desemnare, deci nu poti sa ii iei mâna si sa îl fortezi sa scrie Klaus Johannis.
In acest moment, intr-adevar, perceptia publica a românilor si a strainatatii este extrem de defavorabila. Persista o senzatie de sat fara câini, senzatia ca România este o tara care si-a pierdut busola. E clar pentru toata lumea ca presedintele Basescu este principalul vinovat. Ideea nominalizarii ca premier al lui Lucian Croitoru nu ne-a surprins, la fel nu ne-a surprins si nominalizarea unor actuali ministri PDL pentru asa zisul Cabinet Croitoru. PSD nu are cum sa le dea votul in comisii, pentru ca suntem consecventi. Am votat o motiune de cenzura ca sa ii dam jos, nu putem sa ii acceptam acum deoarece sunt la fel de slabi ca si ministri ca atunci când i-am demis.
-Sunteti candidatul la presedintia României din partea PSD, cel mai puternic partid din România. De ce trebuie sa-l voteze electoratul pe Mircea Geoana?
Mircea Geoana: Este un moment decisiv in viata si cariera mea politica. Sunt un om al echilibrului, un om al dialogului, sunt un om care poate sa ii uneasca pe români in jurul unui ideal comun. Nu imi este suficient sa câstig pe un vot negativ impotriva actualului presedinte. Le cer românilor sa ofere toata increderea pentru Mircea Geoana, pentru ceea ce sunt, pentru ceea ce reprezint, pentru ceea ce stiu si ceea ce pot. Sunt un om care nu este perfect, sunt un om care are si puncte slabe, dar am atât de multe calitati utile tarii in acest moment, calitati pe care le voi pune in slujba poporului pe care il respect, pe care il iubesc si pe care il pretuiesc. Rolul unui adevarat lider al României, dincolo de luptele politice si de doctrine de partid, este acela de a coagula energiile, de a face o coalitie dincolo de partide pentru a da românilor un nou sentiment de speranta. De fiecare data ne-am unit când ne-a fost greu. Promit sa dau inapoi tot ce am mai bun in mine, ca sa facem din România o tara mai buna, pe care o meritam. Aveti cuvântul de onoare al lui Mircea Geaona.
-Va multumesc pentru timpul acordat.
Mircea Geoana: Doresc ca prin intermediul publicatiei dumneavoastra sa transmit un mesaj sincer si cât se poate de clar bacauanilor. Tara noastra se afla intr-un moment de rascruce al istoriei sale, când alegerile pe care le vom face vor determina cum va arata viitorul nostru, al tuturor, pentru câteva decenii de-acum inainte. Avem de infruntat cea mai grava criza economica din ultimii 20 de ani, o criza care a obligat mii de firme sa isi inchida portile si sa isi trimita angajatii acasa. In acelasi timp, trebuie sa recladim increderea oamenilor in democratie si in institutiile fundamentale ale statului român. Trebuie sa ne recâstigam demnitatea si mândria de a fi români. Acestea sunt provocarile care stau astazi in fata noastra. Ele nu vor putea fi depasite prin eforturile unui singur om, ale unui singur partid sau ale unei singure guvernari. Pentru a duce România inainte trebuie ca toata lumea sa isi dea mâna si sa lucram impreuna pentru indeplinirea unui nou proiect national. Nu ne putem face ca nu vedem milioanele de români pentru care democratia si economia de piata nu au adus inca o imbunatatire a vietii de zi cu zi. Ei sunt cei care, pe buna dreptate, sunt tot mai dezamagiti de ceea ce se intâmpla in tara lor si cred ca drumul pe care ne indreptam astazi este unul gresit. In ultimii 5 ani, acesti oameni au fost ignorati de un regim politic care a avut grija doar de cei putini si bogati. Au fost abandonati de un presedinte preocupat in primul rând de intarirea puterii sale politice si mai putin de bunastarea cetatenilor sai. Au fost condusi prin dezbinare intr-o perioada când aveam nevoie, mai mult decât oricând, de unitate si consens. In mai putin de un an de zile, criza economica a lasat zeci de mii de oameni fara locurile de munca. Si mai multi au fost nevoiti sa indure reducerea salariilor sau trimiterea in concediu fara plata. Sunt oameni care au datorii la banci, facturi de platit si familii de intretinut, oameni carora, pe zi ce trece, le este tot mai greu sa puna ceva de mâncare pe masa. Acesti oameni aveau nevoie de o mâna de ajutor. Criza economica ne-a aratat ca presedintele si guvernele numite de el in ultimii 5 ani nu s-au gândit incotro se indreapta România, ce ne asteapta la orizont sau ce se intâmpla atunci când lucrurile se inrautatesc. In ultimii 5 ani, România a fost o tara fara prioritati, fara directie si fara o conducere responsabila. Atunci când o tara trece prin vremuri grele, asa cum se intâmpla cu România astazi, rolul sefului statului este de a pune la aceeasi masa toate competentele de care dispune acea tara – oameni, companii si institutii – si de a gasi impreuna o directie de urmat. Acest lucru nu s-a intâmplat in ultimii 5 ani. Acest lucru trebuie sa se intâmple de-acum inainte. Impreuna cu toti românii doresc sa construiesc o singura Românie, o tara care apartine tuturor si de care sa putem fi cu totii, din nou, mândri.
A consemnat,
Florin CRETU

Comentarii

  1. De ce nu ati facut treaba cand ati fost singuri la putere?
    Raspuns: Pentru ca aveati buzunarele pe jumatate goale.
    De ce spuneti ca nu sunt bani in tara?
    Rasuns: Pentru ca va trebuie pentru alegeri.
    De ce va randuiti la putere?
    Raspuns:Ca sa va aveti la mana unii pe ceilalti.
    De ce in toate partidele incompetentii trebuie sa iasa pe rand in fata?
    Raspuns: Pentru ca pe vremea sefului lor le facea treaba murdara, iar acum au scuipat la furca.
    De ce suntem noi datori sa va suportam?
    Raspuns: Pentru ca nu ne mai intereseaza ce faceti voi in spatele usilor inchise.
    P A C A T C A S U N T E T I R O M A N I !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. unuldinzona a zis:

    Pentru unu
    Nu aveau cum sa faca treaba atunci – erau ocupati cu tunurile, nici nu au apucat sa-si termine treaba. Spera acum la mandatul asta ca vor rezolva ce nu au terminat atunci.

  3. Florinel cel cu articolul de sus l-a scris banuiesc cu mana la nas, intr-o stare de voma avansata.

    Cel putin asta-i senzatia cand il citesti, un mai mare exemplu de prostitutie jurnalistica e greu de gasit.

    Sa fii nevoit sa scrii asa demagogii pentru o bucata de paine …grea pedeapsa

  4. Asta e presa din Bacau, Observatorul se prostitueaza pentru PSD, ZIarul de Bacau se prostitueaza pentru Romica….. NISTE OAMENI DE NIMIC!!!!

  5. Adica sa apartina voua PSD-lor ,sa o vindeti ca-n vremurile lui zambila si bombonel !!prostanacul nu-i prost destul daca nu-i fudul .Vai de capul tau marioneto

Adauga un comentariu

*