Micul Mathias Teodoru s-a nascut fara palma stânga – pentru a-i pune o mâna bionica, parintii lui au nevoie de circa 30.000 de euro – copilul ar trebui sa faca o prima operatie pâna la sfârsitul anului
Se numeste Mathias Teodoru, are trei anisori si jumatate si locuieste in Bacau. Un copil frumos si istet, pe care parintii il adora. O copilarie aparent implinita. Si totusi Mathias a provocat rumoare in biserica atunci când a fost botezat, afara se joaca numai cu anumiti copii, la gradinita nu vrea sa mai mearga si are nevoie de ajutor pentru lucruri pe care alti copii de vârsta lui le pot face singuri. Mathias s-a nascut fara palma stânga. Pentru ca familia sa-i ofere sansa unei existente aproape normale, ar fi nevoie de aproximativ 30.000 de euro.
Infirm din pântecele mamei
Nenorocirea – sau”ghinionul”, cum au spus medicii – a facut ca Mathias sa devina infirm din pântecele mamei. Potrivit informatiilor oferite de parinti pe site-ul umanitar www.mathiasandrei.com, „focomelia este o strangulare a unuia din membrele fatului de catre niste «crengi», o anomalie a placentei, lucru care se intâmpla in primele trei luni de sarcina. La Mathias problema a aparut la mâna stânga, strangularea incheieturii nepermitând dezvoltarea mâinii, a palmei si a degetelor”. „Sarcina a decurs chiar mai bine decât la fratii lui, Patrick, care are trei luni, si Miruna, care are sapte ani. Ecograful nu a indicat nimic anormal, medicii au spus ca totul e ok – pâna la nastere. Am nascut in Onesti. Dupa socul initial, m-am interesat ce are, dar doctorii de acolo nu au stiut ce sa-mi spuna, nu mai intâlnisera un asemenea caz”, a povestit mama lui Mathias, Raluca Teodoru.
Normalitatea costa 30.000 de euro
Dupa externare, sotii Teodoru au inceput o lupta contra cronometru impotriva handicapului fiului lor. „Am cautat pe internet toate informatiile existente despre problema lui, ne-am inscris pe forum-uri de discutii online si am contactat mai multi medici. Am mers cu el la Spitalul Judetean Bacau, unde am fost programati pentru o prima interventie chirurgicala. Am ajuns si la postul tv Romantica si acolo l-am cunoscut pe doctorul Gheorghe Burnei de la Spitalul «Marie Curie» din Bucuresti”, a continuat mama lui Mathias. Doctorul Burnei a preluat cazul si a recomandat pentru inceput kinetoterapie, pentru ca bratul atrofiat (si mai scurt decât dreptul) sa devina mai puternic. La sfârsitul anului trecut, s-au prezentat din nou la control, iar medicul, multumit de evolutia tratamentului, le-a vorbit despre etapa urmatoare – alungirea bratului. „Ar trebui cât de curând sa inceapa elongatia bratului. Medicul a stabilit ca trebuie facuta dupa ce Mathias va trece de trei ani si jumatate, caci procedura e dificila si dureroasa si trebuie sa se poata comunica cât de cât cu pacientul. Dupa alungirea bratului, ar urma reconstructia palmei. Din pacate, degetele nu pot fi reconstruite, astfel ca dupa aceea ar avea nevoie de o proteza mioelectrica, o mâna bionica”, a explicat Raluca Teodoru. Tânara a gasit pe internet câteva preturi: elongatia ar costa 5000 pâna la 8000 de euro, iar o proteza mioelectrica – intre 20.000 si 30.000. Niste sume care depasesc total posibilitatile materiale ale familiei, mai ales in conditiile in care sotii au in grija trei copii, stau intr-o locuinta inchiriata, iar sotul Ralucai lucreaza in Bucuresti. De aceea au aparut site-ul lui Mathias si apelul umanitar al unei familii care nu inceteaza sa lupte pentru a oferi micutului oropsit sansa unei vieti aproape normale. „Pâna acum ne-au fost donati doar 2000 de lei, dar nu ne pierdem speranta ca oamenii ne vor ajuta”, a spus mama.
Pericolul marginalizarii
„Mâna mica” – cum isi numeste Mathias handicapul – poate parea o problema minora fata de un cancer, o orbire sau o tulburare psihica. Si totusi ea pune in pericol dezvoltarea psihica a copilului si relatiile sociale. „De când a devenit constient de problema lui, a inceput sa-si ascunda bratul in public. In parc se joaca doar cu anumiti copii, cu care se cunoaste bine si care nu au reactii la handicapul lui. La gradinita a mers doar câteva zile, dupa aceea n-a mai vrut si pâna la urma a recunoscut ca acolo copiii râd de mânuta lui si trag de ea”, a mai spus mama lui Mathias.
Alin LEANCA
DA,am auzit de boala asta stiu ca e destul de nashpa,dar,,se poate rezolva,poate vei avea noroc pustiule,ca esti frumos foc, Roaga te sa citeasca articolul cineva care chiar te poate ajuta!
Am avut sansa sa cunosc personal familia si pe Mati si tot ce pot sa spun e ca piticul merita tot ce-i mai bun pe lumea asta si sper din suflet sa se rezolve totul cat mai repede pentru ca Mathias sa nu mai sufere si sa fie un copil acceptat de ceilalti. Vizitati neaparat site-ul http://www.mathiasandrei.com !