Gradinite de stat: supraaglomerate si cu alimente expirate

gradinite.jpgPeste jumătate din cele 422 de grădiniţe de stat verificate, luna trecută, de comisari ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), sunt un pericol pentru micuţii care le frecventează.

Concret, în 223 de unităţi din toată ţara s-au descoperit nereguli privind calitatea hranei şi a serviciilor pentru copii (spaţii de educare, de joacă şi de odihnă). Alimente expirate sau fără documente de provenienţă şi mâncare depozitată necorespunzător, care ar fi putut duce la îmbolnăvirea prichindeilor. Asta au găsit inspectorii ANPC în grădiniţe din Capitală şi din judeţele Covasna, Vaslui, Harghita, Sibiu, Galaţi, Tulcea şi Vrancea. În total, au fost oprite definitiv de la utilizare 90 de kilograme de alimente şi, temporar, 540 din cele 26.000 de kilograme verificate. De asemenea, în unităţi din Bucureşti, Vrancea, Alba şi Bihor nu se calcula, aşa cum prevede legea, necesarul zilnic de calorii şi substanţe nutritive la alcătuirea meniului. Şi, pentru ca „tacâmul” să fie complet, micuţii mâncau deseori din veselă uzată, stând la mese sau pe scaune defecte.
O altă problemă descoperită a fost cea a „aglomeraţiei”, pe care autorităţile nu reuşesc s-o rezolve cu niciun chip. Astfel, în Caraş-Severin, Vaslui, Tulcea, Suceava şi Mehedinţi sunt prea mulţi copii la o grupă. În plus , multe dintre locurile în care micuţii îşi petrec mai bine de opt ore pe zi – din Neamţ, Tulcea, Arad, Braşov, Alba, Bacău, Galaţi şi Bucureşti – nu au autorizaţii sanitare. Concluziile ANPC sunt cu atât mai grave cu cât controlul a vizat doar un sfert din grădiniţele de stat din ţară.

Adauga un comentariu

*