Situata in coasta municipiului Bacau, comuna Letea Veche pare a avea un dublu statul, de localitate rurala dar si de urbana. Se intinde pe o suprafata de 4226 ha si are o populatie de 4955 locuitori, din care 15 rromi si un ungur! Are cinci sate in componenta, Letea Veche, Holt, Siretu, Rusi Ciutea si Radomiresti. Sunt patru biserici ortodoxe, doua scoli cu clasele V – VIII in Holt si Letea Veche, si trei cu clasele I – IV, in Rusi Ciutea, Siretu si Radomiresti, patru Gradinite. Un Camin clutural ultra modern in Radomiresti.
Pentru un necunoscator al geografiei judetului, comuna Letea Veche, scaldata de apele raului Siret, ar trebui sa fie situata undeva, la o oarecare departare de municipiul Bacau, cum sunt si celelate asezari de pe malurile aceluiasi rau. Numai ca, imediat ce treci podul de pe Bistrita, intri in Letea Veche si dai de o strada ce se numeste Trecatoarea Holtului. Ei bine, aici e marea problema a comunei.
Faptul ca aceasta „trecatoare” a apartinut cand de Bacau, cand de Letea Veche, a facut ca multi locuitori ai comunei sa aiba un statut dublu, de orasean si de „taran”. Ba chiar, au existat cazuri in care, in cadrul aceleeasi familii, sotul sa aiba buletin de Bacau iar sotia de Letea Veche! „Populatia din aceasta zona a satului Letea Veche a venit in urma alunecarilor de teren, inundatiilor sau altor calamitati din judetul nostru. Ei s-au instalat aici cu precadere dupa 1990 si si-au dorit sa apartina de oras.
Stiti, era problema cu buteliile de aragaz sau cu alte facilitati. Numai ca atunci cand si-au dat seama ca patesc impozitele la nivelul orasului, au inceput sa renunte la statutul de orasean si au cerut sa fie considerati ca facand parte din comuna Letea Veche”, spune primarul comunei, Emil Paduraru. Mergeti acum pe trecatoarea Holtului. Veti vedea pe o parte a strazii un adevarat cartier rezidential, cu vile si case frumoase. Este un cartier cu aproape o suta de locuinte noi. „Aici au fost compensati cetatenii care aveau pamanturi la fostul CAP. Am facut o lotizare a terenurilor de cate o mie de metri patrati.
Toti au vrut sa-si construiasca o casa. Unii au facut-o, altii au vandut terenurile bacauanilor. Este un fel de cartier privilegiat. Este singura zona a comunei unde exista instalatie de alimentare cu gaze, care functioneaza. Si asta se datoreaza vechiului statut al celor de pe Trecatoarea Holtului, de oraseni”, explica Emil Paduraru metamorfoza din aceasta parte a comunei.
Letenii au infiintat o asociatie pentru apa potabila
In toate satele comunei exista o retea de alimentare cu apa prin cismele. „Aceasta varianta s-a dovedit a nu fi cea mai viabila pentru noi. Oamenii n-au fost de acord sa plateasca apa la pausal. Asa ca ne-am asociat cu mai multe comune din judet si cu Consiliul Judetean si am infiintat SC APA SERV SRL, pentru o exploatare facila a apei.
De tot ceea ce se numeste aprovizionarea si furnizarea apei potabile se ocupa acum APA SERV”, spune primarul Emil Paduraru. Si totusi, comuna este „intepata” in conducata de furnizare a apei care vine din Bacau. Oamenii au cerut autoritatilor ca pretul sa fie mai scazut. Nu s-a putut, atunci s-a apelat la solutia APA SERV. Societatea a depus toata documentatia la Bucuresti pentru obtinerea licentei. Dupa aceea, APA SERV va prelua tot sistemul si va discuta cu cei de la RAGC pentru obtinerea unui pret acceptabil.
Lupta mare pentru alimentarea cu gaze naturale
Pe langa alimentarea cu apa a comunei, primarul Emil Paduraru mai are inca un fix, sistemul de gaze naturale! „Acest lucru il putem face doar cu fondurile de care dispunem, pentru ca in aceasta privinta nu exista nici un program de finantare. „~n 2002 s-a organizat o licitatie care a fost castigata de SC AMICI si, in functie de banii de la bugetul local, am achitat pana acum 4, 2 miliarde lei vechi pentru executarea a 2663 metri liniari retea distributie si 1127 racord mediu presiune. S-a achitat mai bine de o jumatatre din suma prevazuta pentru Statia de Reglare Masura. Mai avem de execuat inca 1700 metri liniari racord mediu presiune si aproape 500 ml retea distributie”, spune primarul Paduraru. Pentru a se finaliza cat mai repede acest proiect, Consiliul Local Letea Veche s-a asociat cu SC AMICI si cu comunele Racaciuni, Faraoani, Garleni, Cleja, Filisesti si Valea Seaca, luand fiinta o societate comerciala cu capital public si privat, GAZBAC, care are drept obiect de activitate distributia gazelor naturale. SC AMICI a depus documentatia si s-a inscris la licitatia care va avea loc in luna martie 2006, pentru concesionarea serviciului de distributie gaze naturale.
„Daca va castiga, si sunt sigur ca asa va fi, atunci SC AMICI va veni cu o cota parte si va stimula investitia care ar putea fi finalizata pana la sfarsitul acestui an. Este un obiectiv la care visez de multa vreme”, spune primarul Emil Paduraru. Investitia a demarat in 2002, pretul fiind stabilit la aproape sapte miliarde lei vechi, din care s-au achitat peste patru miliarde, insa preturile au crescut, inflatia la fel, asa ca mai e nevoie de bani.
Primarul nu uita de unde a plecat
Cadru didactic la baza, primarul Paduraru nu si-a uitat fostii colegi, desi are unele retineri in ceea ce priveste procesul de invatamant din comuna. „Ma deranjeaza faptul ca ne pleaca elevii de la clasele I – VIII sa invete la Bacau. Din ce motive oare? Conditii avem la fiecare scoala”, spune primarul. Daca ne luam dupa statistici, procentul de promovabilitate de anul trecut a fost la clasele I – VIII din Letea Veche de 97 la suta, iar la Holt de 95 la suta. Si totusi, la testarea nationala au absentat 12 elevi din totalul de 30 absolventi, iar din cei 18 au promovat 14. Cadrele didactice navetiste, in numar de 17, si-au primit drepturile, Consiliul Local alocand aproape 70 milioane lei vechi pentru decontarea abonamentelor.
Toate scolile din comuna au fost reparate dar din fonduri proprii, niciuna din ele nebeneficiind de programul de invatamant rural (PIR). Ar trebui construita o sala pentru Gradinita din Letea Veche. Pentru scoala din Letea Veche, CL a cheltuit peste o suta de milioane pentru cumpararea unui videoproiector, o camera video si un laptop.
Peste 150 milioane alocate bisericilor
Consiliul Local a alocat 75 milioane lei vechi pentru achizitionarea unui clopot mai mare la biserica din Letea Veche. „Dupa cum se cunoaste, zona noastra este predispusa ghetii si grindinei. ~n aceaste situatii, se obisnuieste sa se traga clopotul, pentru alungarea norilor”, spune primarul. Au fost alocate cate 25 milioane si pentru bisericile din Holt si Rusi Ciutea, care au mai primit cate 50 milioane si pentru ridicarea unei case praznicale la Rusi Ciutea si realizarea catapetesmei bisericii din acelasi sat, una dintre cele mai frumoase biserici din Moldova. „Catapeteasma este lucrata de Timotei Ciobanu, unul dintre cei mai buni sculptori care lucreaza pentru bisericile din toata Moldova, el fiind si cel care a confectionat usile pentru Catedrala din Bacau”, spune primarul Emil Paduraru.
Drumurile noastre…
Probleme mari cu drumurile la Letea Veche. „Faptul ca DJ 207 G traverseaza comuna si pe aici trec autovehicule de tonaj greu dau mari batai de cap locuitorilor. Au inceput sa crape zidurile caselor, asfaltul este spart. Tot timpul ai impresia ca este cutremur. Am inteles ca din primavara, Consiliul Judetean va reabilta acest drum judetean”, declara primarul comunei. O masura buna a fost cea a limitarii vitezei.
Locuri de munca pentru leteni
Se pare ca agentul economic cel mai apreciat in comuna este SC CUSBAC, societate care are ca obiect de acitivitate confectii metalice. Administratorul acesteia, Mihai Custura, este si consilier local, iar societatea lui a facut supsorturile clopoptelor la Catedrala din Bacau. SC CUSBACF asigura locuri de munca pentru 40 de locuitori ai comunei. Un depozit de produse alimentare, SC BRONXEXIM si SC Dragos CO{ERAU, sunt alte societati care asigura o paine pentru cei din Letea Veche.
Prmaria pe post de cioclu!
Primaria si Consiliul Local Letea Veche sunt obligate sa ingroape toate cadavrele neidentificate gasite pe raza comunei si pe malul drept al Siretului! „Sunt depistate corpuri inecate, boschetari morti, iar noi le facem sicrie, ii imbracam si ii inmormantam , ca asa declara primarul Paduraru. Dupa ce stau un timp la morga, cadavrele sunt aduse la Letea Veche si sunt ingropate in cimitirul care a si trebuit sa fie extins si din acest motiv.
Centru de zi pentru persoane cu nevoi speciale
In Letea Veche a fost infiintat un centru de zi pentru persoane cu nevoi speciale care va functiona insa din aceasta primavara. Spatiul a fost initial scoala, apoi Camin Cultural. Deocamdata, dotarea este minima. Se poarta tratative cu un kinetoterapeut si au fost selectate 30 de persoane cu nevoi speciale. Printr–o hotarare de consiliu local s-a decis compartimentarea spatiului existent, urmand a fi folosit mai judicios.
Camin cultural de cinci stele
In satul Radomiresti a fost construit un Camin cultural modern cu bani de la bugetul local, dar si prin contributia cetatenilor. Cladirea este prevazuta cu o sala de festivitati, dar si cu un oficiu pentru prepararea mancarii, pentru cazurile in care este inchiriat pentru nunti sau alt gen de petreceri. Tot in cladirea Caminului cultural se afla si un punct sanitar unde medicul de familie vine si acorda consultatii. Sunt doi medici de familie. In Letea Veche exista un cabinet medical amenajat intr-un spatiu al fostului CAP. Aici functioneaza si un cabinet stomatologic. Letenii sunt bucurosi ca au un punct farmaceutic, „Ciprian Pantelimon”, si nu mai sunt nevoiti sa se deplaseze la Bacau sa-si ia medicamente.
D. MINDIRIGIU
am citit de aici de la torino biografia satului Letea Veche si promisiunile care le-a facut Miluta Paduraru dar din toate promisiunile nu a realizat nimic am fost acasa si era ca in lumea a treia pe strada de la Halasanu si pana la dispensar nu se poate circula e mai rau ca la balamuc mie i-mi este rusine sa-mi aduc prietenii in tara din cauza conditiilor care nu s-au schimbat cu nimic eu i-mi doresc ca noul primar care a miscat ceva in sat sa poata schimba fata satului macar drumul de la biserica sa -l poata face pacat ca santem la un pas de centrulbBacaului.Doresc ca domnul Ghindea sa gaseascA INTELEGERE de la toti si sa poata da o imagine frumoasa satului ca el este capabil sa faca lucruri mari cum a facut in ,,JOS” dupa ce timp de 20 de ani mi-am stricat papucii prin pietre ,dar mai bine tarziu decat niciodata.