Iubitorii artei egiptene antice pot vedea in Miercurea Ciuc exponate dintr-o colectie prestigioasa aduse temporar din Ungaria
Iubitorii artei egiptene antice au in aceasta perioada ocazia de a vedea mumii si obiecte funerare datând din vremea faraonilor, expuse intr-un muzeu din Miercurea Ciuc, la doar 150 de kilometri de Bacau. Este vorba de exponate din Colectia Egipteana a Muzeului Artelor Frumoase din Budapesta (una din cele mai bogate de acest gen din Europa Centrala), prezente in intervalul octombrie 2009 – februarie 2010 la Muzeul Secuiesc al Ciucului.
Mormintele, case pentru eternitate
Expozitia itineranta „Arta funerara in Egiptul faraonilor” prezinta imaginea egiptenilor antici despre lumea de dincolo, prin intermediul obiectelor descoperite in morminte: mumii de oameni si animale, sicrie, statui, tablite, vase rituale, amulete. Potrivit explicatiilor oferite de reprezentantii Muzeului Secuiesc al Ciucului, pentru egipteanul din antichitate, viata pamânteasca reprezinta o pregatire pentru viata de dincolo, cea eterna. Locuintele erau considerate spatii de tranzit, in timp ce mormintele erau „case ale eternitatii”, echipate cu tot ce ar avea nevoie „locatarul” in lumea de dincolo (regatul zeului Osiris). Pastrarea integritatii cadavrelor era esentiala, de aceea se apela la procedura mumificarii. Intre fâsiile de pânza in care era invelit mortul se puneau amulete pentru ajutor si protectie. Pe cadavru era asezat cartonaj (foi de papirus si pânza presata pictate, reprezentând scene din lumea de dincolo). Sicriul avea si el ornamente cu scene din lumea eterna. Organele interne ale defunctului, scoase la imbalsamare, erau depozitate in vase canopice. Adeseori, in mormânt era depusa si mumia animalului de companie. Pe mumii se mai asezau suluri de papirus (cu formule magice pentru depasirea obstacolelor din lumea de dincolo), amulete scarabei-inima (in textul incriptionat pe ele, mortul isi ruga inima sa nu depuna marturie nefavorabila in fata judecatorilor condusi de Osiris). In mormânt se mai puneau si statuete cu formule magice (usebti) reprezentând slugile care in lumea de dicolo urmau sa munceasca in locul stapânului. Printre obiectele expuse la Miercurea Ciuc se numara un cap de mumie (de barbat) din epoca greco-romana, mumia unui soim din aceeasi perioada (soimul era considerat animal sfânt), vase canopice din teracota din timpul Imperiului Nou, scarabei-inima din piatra si usebti din faianta din Epoca Târzie, precum si un sicriu de copil din lemn, tot din Epoca Târzie.
Lectii despre Egiptul antic
Vizitatorii expozitiei beneficiaza si de lectii despre Egiptul antic. Copiii se pot inscrie in programul de pedagogie muzeala (care contine inclusiv activitati artistice), iar adultii pot asculta prelegeri despre „Cautarea nemuririi in Egiptul antic”, „Cele patru vase canopice si simbolurile Egiptului antic” si „Paul Brunton si misterele Egiptului”.
Program si acces
Expozitia va fi deschisa pâna pe 7 februarie anul viitor, de marti pâna duminica (cu exceptia zilelor de 24, 25 si 31 decembrie si 1 ianuarie) in intervalul orar 9-18. Accesul costa 10 lei pentru adulti si 5 lei pentru elevi, studenti, pensionari sau vizitatori in grupuri mari si este gratuit pentru copiii sub sapte ani.
Alin LEANCA
Mai sunt si mumii romanesti expuse in Parlament.