Tezele elevilor premiati la faza nationala a Olimpiadei de Limba si Literatura Româna, reprezinta o afacere pentru o editura din Pitesti, care a adunat cele mai valoroase lucrari intr-o carte, vânduta in librarii. Olimpicii afirma ca nu le-a cerut nimeni acceptul ca fragmente din tezele lor sa fie publicate in scop comercial. In plus, unii profesori reclama ca fragmentele de teza publicate in carte nu apartin copiilor, ci sunt reproduceri ale unor comentarii impuse de profesorii de la clasa intr-un limbaj savant.
Cele mai bune teze ale olimpicilor fazei nationale de la Limba si Literatura Româna reprezinta, de patru ani incoace, o adevararta afacere pentru editura Nomina din Pitesti. Elevii afirma ca nimeni nu le-a cerut acordul ca fragmente din lucrarile lor sa fie publicate in cartea „Lucrari de nota 10”, care se vinde in librarii la pretul de 25 de lei. „Nu am stiut ca fragmente din lucrarea mea urmeaza sa fie publicata in aceasta carte. Am primit si eu cadou o astfel de carte de la Inspectoratul Scolar”, a afirmat Raluca Ciubotaru, una dintre elevele clasei a VII-a a Colegiului National „Vasile Alecsandri” din Bacau care a obtinut, in urma cu doi ani, mentiune la faza nationala si din teza careia au fost reproduse, in carte, mai multe fragmente. „Si eu am luat mentiune la faza nationala si nimeni nu mi-a cerut accceptul sa imi publice fragmente din lucrarea mea. Eu am participat la olimpiada anul trecut si cartea abia acum va fi tiparita”, a explicat Diana Zaharia, din aceeasi clasa. Daca elevii nu par prea deranjati de faptul ca tezele lor au facut cuprinsul unei carti din vânzarea careia editura a incasat bani, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Bacau sustin ca este ilegal ca sefii unei edituri sa solicite tezele copiilor, ca apoi sa le publice in scop comercial. „Trebuia musai acordul copiilor sau a familiei. Eu stiu ca exista un termen de pastrare si nimeni nu are voie sa umble la ele, doar comisia in cazul in care se solicita recorectarea tezelor”, a declarat Cristian Merticaru, inspector scolar general adjunct.
„Diferenta dintre oameni e inteligenta”
Reprezentantii editurii Nomina afirma ca ceea ce fac ei este perfect legal si ca, prin publicarea cartii au facut doar dovada unei „lectii de inteligenta”. „Ce sa fac? Diferenta dintre oameni este inteligenta! Faptul ca am publicat fragmente sau teze integrale ale copiilor este un lucru bun, zic eu si o dovada de inteligenta din partea mea. Proiectul imi apartine si a fost aprobat de Minister. Totul este legal”, a declarat Bogdan Vâlceanu, directorul editorial al editurii. „In plus, exista un contract incheiat intre noi si Minister prin care eu ma oblig sa dau fiecarui olimpic aceasta carte. Prin urmare, copiii sunt rasplatiti”, a mai adaugat Vâlceanu.
Proteasa: „E o problema mai departe de Minister”
Liliana Preoteasa, seful Directiei de Invatamânt Preniversitar, afirma ca intentia Ministerului a fost ca toti olimpicii sa fie promovati si nu s-a luat in calcul niciodata faptul ca acest lucru poate fi, de fapt, o afacere a unei edituri pe munca unor elevi eminenti. „Daca este o afacere, inseamna ca este o problema mai departe de Minister. Totusi, eu cred ca acestor copii li s-a facut o promovare buna. In plus, ceilalti elevi trebui sa aiba un reper valoric, ca sa stie exact unde se afla” , a declarat Liliana Preoteasa.
Profesorii bacauani, socati de continutul cartii
Ioan Danila, conferentiar universitar la catedra de Limba si Literatura Româna din cadrul Universitatii Bacau, si-a aratat mirarea ca reprezentatii unei edituri au reusit sa intre in posesia tezelor. „In anii, ’80 când am condus lotul judetului Bacau la olimpiada nationala de la Limba si Literatura Româna de la Satu Mare am solicitat sa vedem lucrarile premiate si nu ni s-a aprobat. Personal, am vrut sa cunosc etalonul care a facut posibila nota maxima. Acum, e pentru prima oara când vad o asemenea carte”, a explicat profesorul Danila. El a mai adaugat ca limbajul folosit de elevi in teze este mult prea savant pentru vârsta lor. Prin urmare, afirma profesorul Danila, olimpiada elevilor se transforma intr-o intrecere intre profesori, deoarece copiii sunt obligati sa memoreze comentarii pe care nu le inteleg. „Nu cumva este o manipulare? Este o forma de deturnare a specificului mintii tinerilor care nu gândesc in acesti termeni. Efectul este unul ridicol. Este, de fapt, o alienare a personalitatii elevilor. Ei nu isi mai apartin vârstei. Este o ruptura intre lumea reala si cea imaginara. Daca acesti copii de clasa a V-a se exprima la un nivel atât de ridicat, inseamna ca ei sunt viitorii pacienti ai sectiilor de psihiatrie”, a declarat Ioan Danila. Gheorghi Iorga, profesor de Limba si Literatura Româna al Colegiului National „Ferdinand I” a ramas si el uluit de continutul tezelor care, crede el, nu apartine elevilor. „Un copil nu poate scrie asa ceva oricât ar fi de destept. Acolo sunt cuvinte, nu-s idei. Este un delir verbal!”, a afirmat profesorul Iorga. (Olimpia FILIP)