Sfârşitul este aproape, lumea îndreptându-se spre catastrofa finală ce va fi provocată fie de declanşarea unui Holocaust nuclear, fie de modificările ireparabile produse de acţiunea omului asupra mediului, a avertizat miercuri un grup de proeminenţi oameni de ştiinţă care au ales să-şi facă public avertizmentul mutând limbile unui ceas care măsoară simbolic timpul rămas până la Apocalipsă în dreptul orei 11:55, informează Associated Press recepţionată de Rompres.
De această dată limbile ceasului au fost mutate cu două minute, până la ora 11:55, oră ce reprezintă gradul de pericol ÅŸi iminenÅ£a producerii unui cataclism global devastator în opinia oamenilor de ÅŸtiinţă. Este pentru a patra oară după prăbuÅŸirea URSS în 1991 când limbile ceasului sunt mutate în direcÅ£ia semnalării iminenÅ£ei intrării în cea de-a ”doua eră nucleară” caracterizată de naÅŸterea unor noi ameninţări nucleare în Iran ÅŸi Coreea de Nord. De asemenea, ultimele date privind încălzirea globală contribuie la rândul lor la creÅŸterea ameninţării producerii unei catastrofe la scară planetară.
OrganizaÅ£ia ”Buletinul oamenilor de ÅŸtiinţă din domeniul cercetării atomice” (Bulletin of the Atomic Scientists – BAS), cea care fixează orele pe acest ”ceas al sfârÅŸitului” a fost înfiinÅ£ată în 1945 ÅŸi a funcÅ£ionat la început ca o scrisoare deschisă distribuită în rândul fizicienilor preocupaÅ£i de ameninţările unui război nuclear. Mutarea limbilor ceasului la ora 12:00 semnifică începutul unui conflict nuclear generalizat. ÃŽn decursul anilor BAS s-a transformat într-o organizaÅ£ie ce reuneÅŸte elitele din multiple domenii ale ÅŸtiinÅ£ei ÅŸi care s-a concentrat pe evaluarea ameninţărilor provocate de om ce planează asupra întregii civilizaÅ£ii umane.
‘ÃŽn prezent ameninÅ£area reprezentată de fenomenul schimbărilor climatice este aproape la fel de iminentă ca cea reprezentată de proliferarea armelor nucleare”, a declarat Kennette Benedict, directoarea BAS.
Celebrul astrofizician ÅŸi matematician Stephen W. Hawking a declarat pentru agenÅ£ia americană de presă că fenomenul încălzirii globale a reuÅŸit să eclipseze alte pericole cu care se confruntă planeta, printre care ÅŸi pe cel al terorismului. ”Terorismul nu ucide decât sute sau poate mii de persoane. ÃŽncălzirea globală are potenÅ£ialul de a ucide milioane. Mult mai important ar fi să declanşăm un război împotriva încălzirii globale decât unul împotriva terorismului”, a susÅ£inut el.
Miercuri a fost pentru prima oară când oamenii de ştiinţă din cadrul BOS s-au referit explicit la ameninţarea schimbării climatice pe Terra.
‘Suntem pe cale să transformăm ÅŸi chiar să distrugem întreaga biosferă. Aceste ameninţări asupra mediului, niÅŸte ameninţări impersonale ÅŸi care nu permit identificarea exactă a inamicilor împotriva cărora trebuie să luptăm, sunt la fel de importante ca îngheÅ£ul atomic dintre est ÅŸi vest în perioada Războiului Rece”, a comentat ÅŸi profesorul Martin Rees, preÅŸedinte al Royal Society (Academia britanică de ÅžtiinÅ£e). ”ÃŽn cazul în care nu se va acorda acestor ameninţări importanţă maximă pe agendele internaÅ£ionale, soluÅ£iile de remediere ar putea veni prea târziu”, a mai adăugat el.
De la impunerea acestui simbol al ceasului în 1947, limbile sale au fost mutate de 18 ori pentru a avertiza asupra pericolelor sau pentru a marca trecerea acestora. Cel mai aproape de ora 12:00, ora sfârşitului lumii într-un cataclism nuclear generalizat a fost în 1953 când indica ora 11:58 după testarea cu succes a bombei cu hidrogen de către Statele Unite ale Americii. Cel mai departe de ora sfârşitului a fost în 1991 după prăbuşirea URSS. Atunci indica 17 minute până la ora 12:00
Decizia de a modifica poziţia limbilor ceasului simbolic se ia printr-o hotărâre a consiliului BAS alcătuit din oameni de ştiinţă şi experţi în politică şi în coordonare cu susţinătorii BAS printre care se numără Stephen W. Hawking şi scriitorul de science fiction Arthur C. Clarke.
ÃŽn pofida reorientării din prezent asupra ameninţărilor reprezentate de încălzirea globală, perspectiva unui Holocaust nuclear rămâne principala preocupare a BAS, a declarat Mark Strauss, editorul buletinului BAS pentru agenÅ£ia americană de presă. ”Este foarte important ÅŸi trebuie subliniat faptul că este nevoie de doar 50 dintre armele nucleare existente în prezent pentru a ucide peste 200 de milioane de oameni”, a susÅ£inut el.
ROMPRES