Peste 150 de miliarde „rase” dintr-un condei la CET Bacau

CET Bacau ramane cu o gaura de peste 150 de miliarde de lei vechi dupa ce consilierii municipali au decis sa aprobe trecerea in domeniul public a unor investitii evaluate la circa 228 de miliarde platind doar 70 de miliarde.

Dupa ce in luna octombrie 2006, in urma unei expertize contabile valoarea investitiilor care urmau sa fie transferate din proprietatea CET Bacau in domeniul public al municipalitatii bacauane a fost stabilita la 228,3 miliarde (191 de miliarde fara TVA), in ultimele zile ale lui decembrie, consilierii municipali au aprobat pe fuga un proiect de hotarare depus in timpul sedintei, prin care suma se reduce la doar 70 de miliarde (cu TVA inclus).

Vot pe fuga

cet bacauJoi, 25 ianuarie, pentru prima data in istoria sedintelor de Consiliu local, procesul verbal al unei sedinte anterioare nu a fost aprobat cu unanimitate de voturi. Patru consilieri municipali au votat impotriva procesului verbal al sedintei din 28 decembrie anul trecut, iar trei s-au abtinut motivand ca proiectul de hotarare referitor la investitiile CET a fost depus prea tarziu iar ei l-au votat in necunostinta de cauza.

“Am votat de buna credinta, dar in hotarare sunt o serie de lucruri care ar putea genera «discutii» din partea organelor abilitate. Noi ne-am sesizat cand am vazut ca un membru al AGA de la CET a votat impotriva”, a spus consilierul PSD George Bogatu. Petrica Munteanu, cel care a votat impotriva acestei decizii in AGA, spune ca i se pare prea ciudata decizia de a se scadea asa mult valoarea sumei. El considera ca, avand in vedere sumele cheltuite de CET pentru realizarea investitiei, ar fi fost corect ca municipalitatea sa le ramburseze integral.

Un alt membru in AGA de la CET, consilierul Roxana Mironescu, presedinte al comisiei de buget-finante din Consiliul local Bacau, spune, insa, ca in Codul fiscal valoarea de transfer se face, intr-adevar, contra cost, insa Codul nu stabileste si la ce valoare. Ea spune ca municipalitatea se angajeaza sa recapitalizeze CET in anii viitori. Mai mult, sustine Roxana Mironescu, CET ar avea terenuri valoroase care, daca ar fi trecute in capitalul social, ar echilibra bugetul societatii si astfel s-ar rezolva problema.

Stavarache: “Puteam cumpara si cu un leu”

Primarul Stavarache considera ca municipalitatea putea cumpara si doar cu un leu investitiile de la CET si sustine ca daca se platesc doar 70 de miliarde pentru investitii de 228 de miliarde, acest lucru nu va determina pierderi pentru CET. El spune ca Primaria va subventiona in continuare CET-ul cu sume mari si, in plus, in cele 228 de miliarde ar intra si amortizarea investitiilor, deci valoarea reala ar fi mult mai mica. Munteanu l-a contrazis, insa, pe Stavarache, sustinand ca, initial, valoarea investitiilor a fost de 280 de miliarde din care s-a scazut amortizarea.

“Daca se vor plati doar 70 de miliarde se vor produce mari daune CET, pentru ca toata aceasta diferenta de 150 de miliarde s-ar trece pe cheltuieli si apoi pe pierderi. Iar cineva va trebui sa suporte aceste pierderi. Asa ceva se poate intampla doar in Romania, ca fara nici o explicatie, sa se coboare de la 228 de miliarde la doar 70 doar pentru ca unei persoane nu-i place”, ne-a declarat Petrica Munteanu.

El considera ca Primaria si Consiliul local aveau si alte variante de lucru: se puteau creste taxele sau emite obligatiuni.

Cei patru consilieri PSD din Consiliul local Bacau au anuntat ca vor pregati o hotarare care s-o abroge pe cea votata in decembrie si astfel, municipalitatea sa fie fortata sa plateasca integral investitiile facute de CET, a carui situatie economico-financiara si-asa nu este prea roz.

Adauga un comentariu

*