Anuntul Biroului Permanent ai Partidului Democrat care a votat în unanimitate participarea pe liste proprii la alegerile pentru Parlamentul European, a aruncat in aer Alianta DA. Unii i-au spus „act de deces”, altii „razbunarea lui Basescu”, cert este ca scuza lui Emil Boc cu „apartenenta liberalilor si democratilor la familii politice europene diferite” nu a convis pe nimeni ca viitorul Aliantei este altfel decat putred.
Au confirmat-o declaratiile ulterioare. Premierul Tariceanu nu s-a putut abtine sa nu catalogheze ca „PD a luat decizia de a rupe Alianta, de a o îngropa definitiv”.
Alianata DA, colaps in Bacau din 2005
Semnale ca Alianta nu functioneaza au aparut inca din 2005, mai ales pe plan local. Edificator este exemplul Bacaului, unde presedintele PNL, primarul Romeo Stavarache, si-a tradat in consiliul local partenerii din PD, aliindu-se cu PSD pentru a-si pune propriul om in functia de viceprimar, vacanta in decembrie 2005. Conform liderilor democrati, functia revenea in baza protocolului de colaborare celor de la PD. Numai ca, in culise, Stavarache facut cartile impotriva reprezentantului PD, Adi Popescu. Concret, Romica le-a cerut liberalilor sa voteze alaturi de PSD impotriva lui Popescu. Rezultatul l-a lasat masca pe presedintele PD Constantin Draganuta, prezent la sedinta de pomina.
Lovitura sub centura a fost greu digerata si de Vasile Nistor, liderul democratilor bacauani. ” Am fost tradati. Vom lua o decizie politica”, ameninta atunci Nistor. La presiunile celor de la Bucuresti, democratii bacauani au trebuit insa sa accepte tradarea, punand ulterior batista pe tambal. Cu toate acestea, de atunci relatiile dintre PNL si PD s-au racit considerabil, dovada fiind faptul ca intr-un an liderii celor doua partide nu s-au mai intalnit in cadrul Consiliului de coordonare a Aliantei aproape deloc.
Pareri impartite
In opinia lui Vasile Nistor, presedinte PD Bacau, partidul sau are de catigat cel mai mult din aceasta miscare. El se bazeaza pe cele 30 de procente cu care este creditat PD-ul in sondaje, pe structurile din teritoriu, dar si pe „valoarea oamenilor nostri, mai ales a celor opt care sunt acum in Parlamentul European. Vom mai gasi inca doi-trei cel putin, la fel de buni, pentru a acoperi cele 10-11 locuri pe care partidul la va castiga.”
Chestionat despre ruptura Aliantei DA si pe plan local, deputatul Gabriel Vlase, presedinte executiv PSD, a declarat: „Care alianta in Bacau? Nu mai exista demult asa ceva! Cat despre PNL-ul bacauan, pot spune ca si el e dus, pentru ca are un ‘el lider maximo’, nu stiu cum il cheama.
Stiu doar ca, peste tot pe unde a fost, si a fost prin destule partide, nu a adus decat nenorociri politice. La alegerile europarlamentare le vom da lovitura de gratie, ca sa nu se mai ridice niciodata.” Angela Bogea, presedinte PRM Bacau, vede pentru campania electorala „o lupta pe viata si pe moarte intre PNL si PLD, din care vor castiga PSD, PRM, PD, partidele unde va fi liniste. Oricum, liberalii, fara aura superpartidului ADA, vor pierde foarte mult.”
Ioan Chiriac, presedinte PLD, crede ca Alianta DA „este moarta demult in Bacau”, insa nu este convins ca despartirea liberalilor de democrati va avea efecte majore in plan electoral deoarece „in Bacau, PNL a stat intotdeauna mai bine decat PD. Pe de alta parte, exista o zestre liberala importanta: primari, viceprimari, consilieri, care vor actiona. Mai au si prefectul judetului, care atunci cand e vorba de interesele PNL se agita mai ceva decat presedintele filialei.”