După ce săptămâna trecută preÅŸedintele Autorităţii NaÅ£ionale Sanitar Veterinară ÅŸi pentru SiguranÅ£a Alimentelor (ANSVSA) declara că „transhumanÅ£a este ilegală”, iar amenzile pentru transportul ilegal al animalelor sunt cuprinse între 1000 ÅŸi 3000 de lei, astăzi ANSVSA a emis un comunicat în care se precizează că Autoritatea nu a emis acte nomative care să reglementeze procesul de transhumanţă.
Prevederile legale privind transhumanţa şi mişcarea animalelor se regăsesc în Regulamentele europene nr. 1782/2003, nr. 1257/1999, nr. 1/2005, iar legislaţia UE, transpusă în legislaţia naţională, cuprinde prevederi referitoare doar la bunăstarea animalelor transportate cu mijloace de transport (rutier, feroviar, aerian, naval).
În ceea ce priveşte transportul rutier al animalelor, mijloacele de transport utilizate pentru realizarea transhumanţei nu trebuie autorizat, dar trebuie să îndeplinească anumite standarde minime.
O persoană nu poate transporta animale sau încredinţa animale în vederea transportului în condiţii care pot provoca răni sau suferinţe inutile.
În prealabil, trebuie luate măsurile necesare pentru a reduce durata călătoriei şi a satisface nevoiele animalelor, iar acestea trebuie să se afle într-o stare bună pentru a fi transportate.
Mijloacele de transport sunt proiectate, construite întreţinute şi utilizate astfel încât să se evite rănirea şi suferinţa animalelor şi să se asigure siguranţa acestora. Personalul însărcinat cu manipularea animalelor are pregătire sau competenţă necesară în acest sens şi îşi îndeplinesc atribuţiile fără a face uz de violenţă sau orice alte metode care pot provoca panică, răni sau suferinţa inutilă animalelor.
Animalele vor fi verificate în mod regulat şi vor avea asigurată apa, hrana şi repaus într-o calitate şi cantitate adecvată speciei şi taliei acestora.
Viteza maximă a unui mijloc de transport rutier destinat transportului de animale trebuie să fie de 50 km/oră, dar ţinând cont de condiţiile din România viteza acestuia trebuie să fie de 30 – 40 km /oră.
Practic, transhumanţa animalelor cu ajutorul mijloacelor de transport, trebuie să se realizeze pe distanţe scurte şi pe o durată de până la 8 ore, deorece în momentul în care durata călătoriei se prelungeşte, mijlocul de transport trebuie să îndeplinească alte standarde. De asemenea, menţionăm că mieii mai mici de 10 zile pot fi transportaţi doar pe distanţe mai mici de 100 km.
Încărcarea şi descărcarea animalelor în şi din mijlocul de transport se face cu ajutorul unei rampe. Rampele trebuie să aibă o înclinaţie maximă de 26º şi 34´, adică de 50% faţă de planul orizontal pentru ovine.
În comunicat se mai precizează că pentru transhumanţă se pot utiliza mijloace de transport proprii (acestea nu se autorizează), dar când distanţele sunt mai mari de 50 km, mijlocul de transport trebuie autorizat, dacă este utilizat în scop comercial. De asemenea şi mijloacele de transport, destinate transportului peste 8 ore (utilizate tot în scop comercial) se supun procedurii de autorizare.