Nu ne prea gandim la sanatatea spatelui nostru- asta pana cand incepe sa ne doara. Vestea buna este ca in multe cazuri durerile de spate pot fi prevenite.
1. Pastrati o greutate sanatoasa: excesul ponderal va face mai greoi in miscari, desi s-ar putea sa nu va dati seama de efectele ce le poate avea. Dar incercati sa carati in spate o greutate de 10kg toata ziua…
2. Intariti-va muschii abdominali si ai spatelui: daca va intariti muschii abdominali, va poate ajuta si la spate. De fapt trebuie sa ne antrenam toti muschii trunchiului.
3. Intariti-va muschii picioarelor: pe langa muschii trunchiului, muschii picioarelor va ajuta sa va pastrati o postura corecta. Si niste muschi puternici vor prelua o parte din greutatea spatelui cand carati o greutate mai mare.
4. Ramaneti flexibili: inflexibilitatea va poate creste riscul la injurii sau poate agrava o durere de spate deja existenta. Anumite exercitii, cum ar fi yoga, poate preveni sau va poate ameliora durerea de spate crescand flexibilitatea si reducand tensiunea. Totusi nu efectuati aceste exercitii daca va sunt incomode sau va cauzeaza durere.
5. Mentineti o postura buna: postura corecta a corpului joaca un rol important in prevenirea durerilor de spate, deoarece presiunea din discurile intervertebrale si tensiunea din muschi, ligamente si spate sunt agravate de postura si miscarile incorecte.
6. Cumparati-va o saltea confortabila: multi dintre noi petrec o mare parte din timp in pat, de aceea e important ce fel de saltea va cumparati.
7. Reduceti stress-ul: stress-ul creste tensiunea din toti muschii, inclusiv din spate. Reduceti sau dozati-va mai bine stress-ul si va veti simti ca si cum o greutate a fost luata de pe umerii dumneavoastra… si de pe spate.
8. Incalziti-va inainte de o activitate musculara: daca incepeti o activitate musculara intensa fara a va incalzi muschii si articulatiile in prealabil, va puteti provoca leziuni.
9. Sprijiniti-va mijlocul cand stati jos: folositi un prosop rulat, o perna mica sau un suport special, pe care il mutati la fiecare jumatate de ora timp de 5 minute pentru a permite mijlocului sa-si schimbe pozitia. Dupa ce stati in sezut mai mult timp, indreptati-va spatele printr-o pozitie verticala sau, daca este posibil, ridicati-va si plimbati-va putin pentru a da spatelui dumneavoastra o pauza.
10. Ridicati greutatea potrivita: cand ridicati ceva, protejati-va spatele stand aproape de obiect, cu picioarele mai departate pentru a avea o stabilitate mai buna, asezati-va mai intai ghemuit, tinandu-va spatele drept si incordati-va si abdomenul, ajutandu-va si de picioare. Nu lasati toata greutatea pe muschii spatelui.