Noua lege a societăţilor comerciale, aprobată de Guvern în 28 noiembrie 2006, este un cutremur pentru societăţi, administratori, manageri şi directori executivi, cutremur indus fără ca măcar să se spună despre ce e vorba şi fără a se prevedea o perioadă de tranziţie, au arătat marţi, într-un seminar organizat la Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, reprezentanţi ai mediului de afaceri.
Actuala formă a legii societăţilor comerciale încalcă unul de principiile de bază cuprins în strategia Post-Aderare a României, şi anume flexibilitatea. Legea este rigidă, cu prevederi birocratice ce atrag costuri fără să crească eficienţa în aplicare.
În forma actuală, apare o extindere a imixtiunii statului în administrarea unei afaceri private, impunând nu numai condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un administrator sau director al unui societăţi ci şi condiţiile restrictive pentru acţionari de a alede CA şi directoriii dintre acţionari, salariaţi sau alte persoane.
Modificările introduse, valabile din 1decembrie 2006, duc la creşterea birocraţiei şi a costurilor pentru societăţile comerciale, fără a duce la o îmbunătăţire a mediului de afaceri sau la o eficientizare a activităţii societăţilor comerciale.
La fiecare modificare de act constitutiv (menţiune), se reface actul constitutivcu includerea modificării se depune la Registrul Comerţului şi se notifică la Monitorul Oficial despre modificare.
Oamenii de afaceri consideră că legea 441/2006, care modifică legea 31/1990, va duce astfel, la creşterea costurilor societăţilor comerciale.
Actuala lege impune condiţii restrictive pentru acţionari în ceea ce priveşte alegerea Consiliul de Administraţie. Cumulul de mandat de administrator cu mandat de muncă este strict interzis, din momentul acceptării funcţiei de administrator (dacă este administrator, nu mai poate fi angajat cu carte de muncă la aceeaşi firmă).
O societate comercială care are un singur asociat este obligată astfel să-şi angajeze un alt administrator, întrucât, conform noii reglementări, acesta nu poate îndeplini această funcţie.
Oamenii de afaceri sunt de părere că legea trebuie restructurată din temelii.
Daca asa stau lucrurile, inseamna ca, nu se doreste dezvoltarea societatii romanesti.In loc sa fie ajutate S.C.,acestea sunt mai mult impiedicate si restrictionate in activitate.Statul uita ca a fost candva infiintat de oamenii cetatii, tocmai pentru a fi mai bine ajutati si pentru a avea mai mult timp pentru treburile lor.Se pare ca astazi, statul nostru este impotriva cetatenilor sai, care platesc pentru functionarea acestuia. Aceasta lege trebuie sa fie flexibila, moderna si in favoarea S.C. Este nevoie de atitudini civice pentru ca legea sa fie in favoarea S.C.