Odata cu intrarea în noul an, românii vor avea un trai tot mai piperat. De la 1 ianuarie bagam tot mai adânc mâna în buzunar pentru produsele accizabile: carburanti, tigari si alcool. Avem totusi si o veste buna, se vor ieftini unele produse de lux. Deprecierea leului, majorarea accizelor si neacordarea unor subventii sunt principalii factori care duc la cresterea preturilor.
Cresterea accizelor va avea un efect dublu
Alinierea României la nivelul de accizare din Uniunea Europeana presupune, la fiecare început de an, cresterea cuantumului acestei taxe pe produse cum sunt tigarile, benzina, motorina si alte sortimente supuse accizarii. În tarile care nu au (înca) euro ca moneda nationala, cum e si România, cuantumul accizelor se calculeaza la un anumit curs de schimb, de regula cel de la data de 1 octombrie a anului anterior, valabil pentru întreg anul urmator.
Tigarile si benzina se vor scumpi cel mai mult în 2010
De la pâine la carne, de la tigari la bauturi alcoolice, de la energie electrica la carburanti – pentru toate acestea, românii vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar. Pretul energiei electrice consumate de firme si populatie a crescut cu 4%, începând cu 1 ianuarie 2010. Majorarile de pret care ne asteapta la anul vizeaza în special viciile, dar nu exclud o mare parte din alimente si din produsele de panificatie. Începutul anului vine cu scumpiri declansate de cresterea accizelor în medie cu circa 15%. Astfel, pentru a acoperi costurile produselor carora li se aplica aceasta taxa, românii vor scoate din buzunar cu 15% mai mult. De aici vine si dublul impact al costurilor: pe lânga faptul ca creste cuantumul în sine al accizei, cursul este tot mai mare. În România anului 2010, tigarile, carburantii si celelalte produse din aceasta categorie vor purta o acciza calculata pe cursul de 4,218 lei/euro, mai mare cu aproape 13% fata de cea calculata pentru 2009. Sa luam exemplul tutunului: daca, în prezent, acciza pe tigari este de 61,2 euro/1.000 de tigarete, aceasta va urca la 74 de euro în 2010, generând o scumpire de peste 40 de lei (12,8 euro) la o mie de bucati. Astfel ca numai deprecierea cursului va umfla pretul cu înca 40 de lei. Reiese, per total, o scumpire de 83,5 lei la mia de tigarete. Astfel, un pachet continând 20 de tigari s-ar putea scumpi cu cel putin 1,67 lei în urmatorul an. Un cost în plus îl vor avea de suportat soferii: carburantii vor fi mai scumpi, din cauza cresterii accizei cu circa 20-30 de bani pe litru, potrivit reprezentantilor companiilor petroliere. În cazul benzinei fara plumb, acciza creste de la 335,72 la 348,04 euro pe 1.000 de litri, iar la motorina – de la 283,92 la 293,215 euro pe 1.000 de litri. Acciza reprezinta circa 40% din pretul la pompa al carburantilor. Astfel, posesorii de autovehicule vor plati cu aproximativ 20-30 bani mai mult pentru fiecare litru de benzina sau motorina, dupa cum spun reprezentanti din piata. Peste scumpirea cauzata de cresterea accizei se pot suprapune variatii de pret determinate de cotatiile internationale ale produselor petroliere.
Carne si fructe mai scumpe
Asa cum era de asteptat, alimentele vor avea de suferit modificari de pret în aceasta perioada de început de an, spun producatorii autohtoni. Principalul motiv consta în faptul ca timp de jumatate de an, între lunile noiembrie si aprilie, România devine un client important pentru vânzatorii din afara. Importurile în perioada respectiva sunt principalul business, tara noastra ajungând sa aduca alimente din afara în valoare de câteva miliarde de euro.
La un calcul simplu, scumpirile par a ajunge undeva la circa 30%. Acest procent vine din obisnuita scumpire a alimentelor din fiecare an, de 10-20%, si din deprecierea leului, care are loc la început de an. Aceasta se situeaza si ea undeva în jurul a 10-15%. Principalele „segmente” care vor fi afectate sunt cele de legume si fructe pe care le importam, în cele mai dese cazuri, din Polonia sau Turcia.
Cea mai mare scumpire însa va fi aplicata la carne. La cea de pasare, ca urmare a anularii subventiei, cresterea va fi de circa 40%. Nici carnea de porc nu va fi scutita de trendul scumpirii. Kilogramul va ajunge mai scump cu 25%, spun crescatorii de porci.
Vesti bune pentru soferi: Nu mai cresc amenzile!
Criza economica, dar si cea politica de la finele anului trecut au facut ca valul de scumpiri sa nu includa si sanctiunile pentru abaterile de la normele rutiere. Întrucât salariul minim garantat de stat nu a mai crescut de la 1 ianuarie, asa cum eram obisnuiti, nici amenzile pentru soferii si pietonii care încalca regulile de circulatie nu s-au majorat. Potrivit legii, un punct-amenda este egal cu 10% din salariul minim brut pe economie, garantat de stat. Deoarece, în acest an, salariul minim ramâne la 600 de lei si valoarea punctului-amenda stagneaza la 60 de lei. Practic, este pentru prima data în ultimii patru ani (din 2006 încoace, de la intrarea în vigoare a noului Cod Rutier) când amenzile nu se majoreaza. Drept urmare, amenda maxima ramâne de 1.200 de lei pentru persoanele fizice si de 6.000 de lei pentru firme (aceasta fiind aplicabila doar societatilor comerciale si institutiilor statului ai caror reprezentanti refuza sa comunice politistilor numele angajatilor care au încalcat normele rutiere, în timp ce se aflau la volanul masinilor de serviciu). Asadar, soferii prinsi la volan fara centura de siguranta ori folosind telefonul mobil în loc de hands-free risca sa scoata din buzunar cel mult 180 de lei ca si pâna acum. În plus, cei care-si insulta „colegii” din trafic, transporta copii sub 12 ani pe locurile din fata ale masinilor, blocheaza intersectiile sau depasesc cu 50 de kilometri/ora viteza maxima admisa vor primi aceleasi sanctiuni: de la 9 la 20 de puncte-amenda, adica minimum 540 si maximum 1.200 de lei. Si pietonii surprinsi traversând neregulamentar vor fi nevoiti sa scoata din buzunar tot sume cuprinse între 120 si 180 de lei.
Bijuterii si parfumuri mai ieftine
Exista însa si alte vesti bune. Bijuteriile, blanurile naturale, parfumurile si alte produse pentru care, pâna anul trecut, se platea acciza se vor ieftini. La blanuri, aceasta taxa reprezenta 45% din pret, iar la parfumuri se cifra între 10 si 35%, în functie de concentratie. Pretul obiectelor din cristal scade si el cu circa 15%. Taxa a fost eliminata si pentru alte categorii de produse, precum arme si ambarcatiuni de lux. Guvernul a renuntat la acciza începând cu 1 ianuarie 2010, deoarece aceasta taxa încalca legislatia europeana din domeniul accizei.
Disponibilizări masive si salarii îngheţate, aproape 30.000 de noi disponibilizari pâna in aprilie 2010
Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) a inregistrat 29.264 de notificari de la angajatori din toata tara privind disponibilizarea de locuri de munca in perioada noiembrie 2009 – aprilie 2010. In total, 372 de firme au anuntat ca vor face disponibilizari in aceasta perioada, cele mai multe fiind din Galati (28). Disponibilizarile efective in sectorul bugetar in 2010 vor fi de 40.000-50.000 persoane, restul pâna la totalul de 150.000 de posturi reduse reprezentând posturi neocupate, care vor fi “inghetate”. Ministrul desemnat al finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat recent ca numarul disponibilizarilor din sectorul bugetar va fi mai mic de 100.000 anul viitor si a precizat ca nu intentioneaza sa modifice sistemul actual de taxe si impozite.Vladescu a precizat ca unele reduceri de posturi vor veni pe cale naturala, prin neangajarea de persoane pe posturile care se elibereaza. Totodata, ministrul finantelor a precizat ca nu intentioneaza sa majoreze niciuna dintre taxele principale ori secundare. “Va exista o discutie despre impozitul minim, care ar trebui modificat”, prin orientarea acestuia catre zonele cu risc de evaziune fiscala potential ridicat, printre care alimentatia publica. Potrivit lui Vladescu, in proiectul de buget pe 2010 nu exista nicio masura directa de stimulare a mediului de afaceri, deoarece acestea presupun costuri, cu exceptia dorintei de mentinere a stabilitatii macroeconomice, care ar urma sa duca la scaderea nivelului dobanzilor, „ceea ce reprezinta un sprijin pentru mediul de afaceri”. Numarul salariatilor din sectorul public va ajunge, in 2010, la 1,244 milioane persoane, cu 150.000 sub nivelul actual, de 1,394 milioane persoane, potrivit proiectului Legii salarizarii unitare. În 2011, numarul bugetarilor va scadea la 1,207 milioane persoane, in 2012 la 1,17 milioane persoane, arata oferite de MFP.
Din numarul total al bugetarilor, 51% lucreaza in invatamânt (407.000 persoane), 9,8% (135.961 persoane) sunt functionari publici, 9,5% jandarmi si militari, in sistemul judiciar lucreaza 1,3% din bugetari, iar personalul contractual reprezinta 28,4%. “La nivelul judetului Bacau, in 2009 existau 20.461 someri, la o rata a somajului de 8, 67 la suta. Estimam ca numarul acestora va creste, intrucât societatile care activeaza in domeniul constructiilor sau cele din agricultura, la inceputul anului, nu prea au de lucru”, a declarat Octavian Ticau, din cadrul AJOFM Bacau.