Proiectul bugetului de stat si proiectul bugetului asigurarilor sociale intra, a intrat ieri, în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, amendamentele putând fi depuse la comisiile avizatoare si de buget-finante, urmând ca discutiile în plen sa înceapa pe 11 ianuarie.
Proiectul bugetului de stat ia în calcul o crestere economica de 1,3% si o rata a inflatiei de 3,7%. Premierul Emil Boc preciza ca va fi mentinuta scutirea de impozit pe profitul reinvestit, iar pensia sociala minima, de 350 lei, ar urma sa fie majorata cu rata inflatiei.La rândul lui, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ca prioritare pentru acest an este atragerea de fonduri europene, dar si continuarea proiectelor din infrastructura. “Din punctul de vedere al ministerului Finantelor nu exista niciun fel de risc ca în lipsa resurselor, banii europeni sa nu poata fi atrasi. Garantez ca va fi una dintre preocuparile principale. În termeni nominali nu este o scadere a resurselor de la dezvoltare si transporturi, iar pentru aceste doua domenii, vom cauta solutii în asa fel încât resursele sa fie la nivelul maxim care poate fi implementat”, a declarat Vadescu.
Cum era si firesc, proiectul de buget a stârnit si controverse, vârful de lance fiind prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, care, la finalul Biroului Politic Central al PNL, a declarat ca deputatii si senatorii acestui partid nu vor vota bugetul de stat daca actuala majoritate parlamentara nu accepta amendamentele propuse de liberali.
Interesant sau nu, în forma propusa de Guvernul Boc, creseteri bugetare se regasesc la Serviciul Român de Informatii Externe (SIE) si la Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), adica la cele doua servicii care au contribuit decisiv la câstigarea alegerilor de catre Traian Basescu. Era si normal ca STS sa fie recompensat de Guvernul Boc din moment ce a pus la dispozitia PD-L toata infrastructura pentru a fi siguri de câstigarea alegerilor de catre Traian Basescu.
Dezbaterile în plen pe marginea bugetului ar urma sa înceapa pe data de 11 ianuarie, pentru ca pe 16 ianuarie, când soseste la Bucuresti delegatia FMI, acesta sa fie deja publicat în Monitorul Oficial.
Cenusareasa” bugetului, Agricultura
Primul ministru care a dat piept cu membrii Comisiei pentru Administratie Publica a fost Elena Udrea. Aceasta a convins comisia dupa ce a vorbit despre bugetul alocat ministerului sau.Dupa o ora de discutii, membrii comisiei au decis sa dea aviz pozitiv bugetului de stat pe 2010 pentru Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT). Avizul a fost dat cu unanimitate de voturi.
Desi este unul dintre ministerele cu cei mai multi bani, Udrea a afirmat despre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului în fata comisiei ca bugetul de care dispune este cu 31% mai mic decât bugetele de anul trecut ale celor doua ministere comasate.
Cenusareasa” bugetului, Agricultura, pare sa aiba ceva mai mult noroc de asta data. Ministerul de resort a primit aviz favorabil pentru bugetul pe 2010. Nu a fost o batalie usoara însa, dupa cum a declarat chiar ministrul Mihail Dumitru. Reprezentantii comisiilor parlamentare nu si-au dat avizul, pâna nu a fost acceptat un amendament referitor la suplimentarea fondurilor cu peste 2 miliarde de lei. O suma de 500 milioane lei ar urma sa fie cedata, potrivit acestora, de catre Ministerul Dezvoltarii si Turismului.
Ministerul Administratiei si Internelor a primit, de asemenea, aviz pozitiv pentru buget. Acesta va fi în grafic cu cheltuielile dupa alocarea bugetului pe 2010, afirma ministrul Vasile Blaga. Acesta sustine ca va reusi chiar sa plateasca restante de anul trecut, inclusiv primele de vacanta. Ministrul a adaugat ca va avea bani pentru salariile si pensiile din sistem si va putea acoperi pâna în iulie cheltuielile cu transportul.
Apararea a reusit sa obtina mai multi bani de la buget. Comisiile de aparare din Senat si Camera Deputatilor au dat aviz favorabil bugetului pe 2010, cu tot cu cheltuieli suplimentare. Tot la comisiile de aparare s-au discutat si bugetele pentru serviciile speciale: SPP si STS.
si comisiile parlamentare pentru drepturile omului, culte si minoritati au avizat bugetul pe 2010 al Secretariatului pentru Culte. Parlamentarii au aprobat toate amendamentele depuse la aceste comisii referitoare la constructia si repararea de biserici cu 10 voturi „pentru” si doua voturi „împotriva”. Voturile „împotriva” au apartinut parlamentarilor PNL,
Tot comisiile parlamentare pentru drepturile omului, culte si minoritati au avizat si bugetul Ministerului Justitiei, parlamentarii aprobând un buget de 2.483.458 de lei, mai mare cu 400 de milioane de lei fata de 2009. Bugetul Ministerului Justitiei a fost avizat cu 12 voturi „pentru” si trei „împotriva”.