S-a trezit Consiliul Local Bacau!

Proiectul de buget propus de administratia Stavarache a fost catalogat drept „idealist” si „futurist”. Numaratoarea primarului, ” a la Pristanda”, i-a amuzat pe consilieri, care l-au readus prompt „la cestiune”. La sanatate si invatamant bugetul e doar la jumatatea celui din 2006, dar sanatatea e salvata pentru ca … „donatorii de sange nu mai sunt platiti de la bugetul local, ci direct de Ministerul Sanatatii”. Cine salveaza, insa, invatamantul? In opinia lui Stavarache, desi e la pamant, invatamantul poate deveni… salvatorul bugetului! Stratagema primarului de a strecura rapid „problema CET” a fost data peste cap de consilieri

Sedinta extraordinara, de luni, 5 februarie, a Consiliului Local a avut drept punct principal al ordinii de zi bugetul si planul de investitii pe anul 2007. Numerosi consilieri au adus critici acide cifrelor prezentate de primarul Romeo Stavarache. Consilierul PSD George Bogatu, de pilda, l-a acuzat de nerealism pe primar: „Noi votam bugetul pentru ca vin fonduri structurale si trebuie sa fim pregatiti pentru investitii. Insa bacauanii trebuie sa stie de unde vin banii. Suma reala care se strange la buget e de 1.500 de miliarde, care vor fi adunati de Directia de taxe si impozite, la care s-ar mai putea adauga, sa zicem, aproape 1.000 de miliarde, proveniti din crearea de noi locuri de munca si din investitiile reealizate de agentii economici. Am putea urca, deci, pana la 2.500 de miliarde, nu la 3.500, cum ati spus dumneavoastra. Chiar si cu creditele ce vor fi luate pentru cofinantari nu vom putea atinge aceasta cifra. Este un buget idealist”. Conslierul conservator Petrica Munteanu a fost chiar mai acid: „Este un buget futurist, pe care Bacaul si-l va putea permite doar peste cativa ani. Daca vom realiza 80 la suta din ceea ce apare in proiectul de buget ar fi extraordinar, dar personal ma indoiesc. Poate numai daca vom mai lua ceva din bugetul spectacolelor, care a crescut considerabil, incat ma intreb daca primaria vrea un oras al spectacolelor grandioase sau un oras al bunului trai”.

Minciunica are picioare scurte

Pe aceeasi linie s-a situat si interventia consilierului PSD Constatin Craciun: „E mai mult o doleanta, nu o realitate. Obiectivele sunt multe si marete, dar ma tem sa nu fie populiste, de propaganda (…) Eu unul m-as bucura sa constat la sfarsitul acestui an ca sunt deja avansate lucrarile la spitalul municipal si la complexul sportiv si ca in toamna va fi redat bacauanilor bazinul de inot, cum m-as bucura si daca vor fi finalizate lucrarile la macar jumatate dintre strazile nominalizate azi aici”. Idee continuata de consilierul independent Ilie Birzu: „Sunt intrebat adesea de ce nu s-a facut mai nimic din ceea ce s-a promis anul trecut si n-as vrea sa fie la fel si anul acesta, de aceea propun colegilor consilieri sa urmarim indeaproape fiecare obiectiv”. Si mai departe a mers un alt independent, Laurian Lucas, care i-a solicitat primarului sa-si dea cuvantul in fata consilierilor ca va duce la bun sfarsit tot ce si-a propus.

Numaratoare in stil Stavarache

Pus la colt de consilieri, Romeo Stavarache a incercat sa explice ca, totusi, cifra de 3.500 de miliarde este reala: „Din impozitul pe venitul global vom aduna 1.400 de miliarde, iar salariile cadrelor didactice, care vin din cotele defalcate de TVA, vor ridica bugetul la 2.500 de miliarde iar restul sumei va fi completata din creditele Primariei, pentru ca vor veni banii pentru CET, plus imprumutul Primariei pentru modernizarea bazinului de inot”. Inflacarandu-se pe masura ce vorbea, Stavarache a ajuns chiar sa pluseze: „Si vreau sa adaug la toate acestea ca nu am pus in calcul cele trei mari investitii ale orasului, ce se vor derula cu fonduri europene, si ma refer aici la investitia RAGC, la groapa de gunoi si la centrul de afaceri ce va fi demarat in toamna acestui an, plus incasarile din impozitele pe cladiri si din taxele ce vor fi percepute la Billa si Selgros”, a adaugat primarul Romeo Stavarache.

Consilierii „s-au prins” de smecheria CET

Dupa un alt punct al ordinii de zi relativ linistit (Planul de investitii si lista de dotari finantate din fonduri proprii la R.A.G.C. Bacau), s-a pornit furtuna. Conform previziunilor, proiectul de hotarare ce viza trecerea in patrimoniul local, fara plata, a unor investitii facut in 2006 de CET Bacau a aprins inca din start spiritele. Ceea ce era de asteptat, avand in vedere faptul ca proiectul respectiv, intr-o forma nu mult diferita, fusese respins de consilieri in decembrie. Anticipand reactia consilierilor, Stavarache si-a pus motivatia in capul pledoariei: „Am prins in buget 70 de miliarde pentru recapitalizarea CET. Si o sa mai dam daca va fi nevoie. Eu nu dau insa nici un ban pentru niste investitii, fara o expertiza. Iar o astfel de expertiza poate dura si zece ani (…) Eu nu indatorez bugetul cu sute de miliarde, sa fie clar. Voi fi intrebat de ce am dat atatia bani. Mai spun o data clar. Eu fara experiza nu o fac. Iar daca l-am preluat fara plata, am facut-o pentru ca nu sunt de acord ca cetatenii orasului sa plateasca de doua ori aceeasi investitie””. Consilierii, insa, n-au inghitit galusca, primarul fiind contrat dur, iar argumentele sale spulberandu-se ca nisipul.

Alesii confirma ancheta „Observatorului”

Primul care a sarit ca ars a fost „conservatorul” Petre Munteanu, consilier care cunostea foarte bine toate problemele CET, in calitatea sa de membru in AGA: „Eu m-am opus in decembrie si ma opun si acum. Nu putem devaliza o societate care ne apartine si care, in fond, e a cetatenilor acestui oras. Poate ca oamenii nu sunt dispusi sa acopere din buzunarele lor pierderile CET”. Consilierul Munteanu a trecut apoi la unele acuzatii grave: „Nu pot sa stau si sa vad cum CET e capusat de mai multe firme. Se petrec acolo multe nereguli, de la licitatii cu cantec, pana la furturi pe fata. Situatia a devenit deja dezastruoasa, deoarece sunt multe interese, fiind multi bani in joc”. Lipsit de sprijinul directorului CET, Vasile Dragusanu, absent de la sedinta, primarul i-a cerut lui Petre Munteanu sa vina cu dovezi, dar tonul fusese deja dat si, la propunerea lui Laurian Lucas, consilierii au decis, in unanimitate, sa nu voteze proiectul si sa dezbata in amanunt situatia economica a CET intr-o sedinta extraordinara.

Stefan OLTEANU

Adauga un comentariu

*