UE reduce volumul MP3 playerelor

mp31.jpgComisia Europeană (CE) doreşte ca toate MP3 playerele vândute în Uniunea Europeană (UE), inclusiv iPod-urile, să aibă aceleaşi limite de volum pentru a proteja auzul utilizatorilor. În luna ianuarie va începe o consultare de două luni a tuturor organismelor de standardizare UE, iar o decizie finală va fi luată la primavară.Decizia CE este o consecinţă a rezultatelor unui studiu efectuat anul trecut potrivit căruia până la 10 milioane de persoane din UE riscă un deficit auditiv ireversibil deoarece folosesc zilnic playere audio personale la un volum ridicat.CE vrea ca playerele audio să fie setate din fabrică la un nivel standard de 85 de decibeli, iar volumul maxim să nu depăşească 100 de decibeli. Experţii CE au găsit pe piaţă playere audio care redau muzica cu 120 de decibeli, echivalentul zgomotului produs de un avion care decolează şi nu exista nicio etichetare specifică referitoare la volumul sonor.DigitalEurope, organismul care reprezintă industria IT&C salută iniţiativa CE şi este de acord că măsurile de siguranţă trebuie îmbunătăţite, însă, potrivit purtătorului de cuvânt Tony Graziano: „85 de decibeli nu ar fi de ajuns deoarece zgomotul care provine din trafic l-ar acoperi pe cel al playerelor”.Meglena Kuneva, comisarul UE pentru protecţia consumatorilor spune că: „ridicarea volulumlui playerelor atunci când ne aflăm pe străzi aglomerate sau în mijloace de transport în comun pun în pericol auzul. „Datele de care dispunem arată că în special tinerii sunt cei care ascultă muzică la volum ridicat uneori timp de mai multe ore pe săptămână. Pot trece ani înainte ca deteriorarea auzului să se manifeste, iar atunci este pur şi simplu prea târziu”,a mai declarat Kuneva.

Măsuri de siguranţă

Noile standarde introduc mici modificări tehnice la nivelul playerelor, astfel încât utilizarea lor normală, utilizând setările din fabrică să fie sigură. Consumatorii pot modifica, dacă doresc acest lucru, setările implicite, dar în acest caz vor apărea mesaje clare de avertizare, astfel încât aceştia să cunoască riscurile la care se expun.Standardele UE sunt elaborate de CENELEC (organism european de elaborare a standardelor) în cadrul unui proces care poate dura până la 24 de luni şi la care participă oameni de ştiinţă, organizaţii ale industriei de profil şi organizaţii de consumatori, precum şi alte părţi interesate. Standardele UE nu sunt obligatorii, însă, dacă noul standard este aprobat de Comisia Europeană şi publicat în „Jurnalul Oficial” al Uniunii Europene , el devine, de facto , norma aplicată de industria de profil. Se consideră că produsele care respectă aceste standarde sunt sigure – în cazul nerespectării, produsele trebuie supuse unor testări independente costisitoare pentru fabricanţi. Noile standarde de siguranţă se vor aplica numai produselor viitoare.

Protejează-ţi auzul!

Utilizatorii de playere audio personale pot lua deja unele măsuri practice de precauţie, de exemplu, ei pot să verifice dacă dispozitivul pe care îl folosesc poate fi setat la un nivel maxim al volumului mai puţin ridicat sau să micşoreze manual volumul, precum şi să încerce să nu folosească playerul personal pentru perioade prelungite de timp, în interesul protejării propriului auz.În ultimii ani, vânzările de playere audio personale, mai ales de playere MP3, au crescut spectaculos. În general, în UE se estimează că aproximativ 50 până la 100 de milioane de persoane ascultă zilnic muzică la playere portabile. În ultimii patru ani, vânzările sunt estimate la 184–246 milioane de unităţi pentru toate dispozitivele audio portabile şi la 124–165 milioane de unităţi pentru playerele MP3.

Adauga un comentariu

*