Preţurile energiei electrice şi gazelor naturale nu vor creşte în acest an cu mai mult de 1-2 procente peste rata inflaţiei, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul economiei şi comerţului, Varujan Vosganian.
„Noi dorim ca, în 2007, populaÅ£ia să sufere cât mai puÅ£in din cauza creÅŸterii preÅ£urilor la utilităţile publice. CreÅŸterea preÅ£urilor la energie electrică ÅŸi gaze naturale va fi de cel mult 1-2 procente faţă de rata inflaÅ£iei”, a spus Vosganian. Acesta a mai arătat că preÅ£ul gazelor naturale nu ar trebui să crească în acest an cu mai mult de 7-8% ÅŸi prin intervenÅ£ia ministerului, majorarea de preÅ£ nu ar trebui să fie mai mare de 5-6%.
Vosganian a adăugat că nu este de acord cu introducerea unei taxe pe kilometrul de reÅ£ea de distribuÅ£ie gaze naturale pentru că aceasta ar duce la scumpirea gazelor. „Atâta vreme cât voi fi ministru, nu voi băga taxe care să crească preÅ£urile la gaze sau la energie”, a punctat oficialul Ministerului Economiei ÅŸi ComerÅ£ului (MEC). Potrivit acestuia, Ministerul AdministraÅ£iei a solicitat MEC ca încasările din redevenÅ£ele plătite de distribuitorii de gaze să fie transferate de la bugetul de stat la bugetele autorităţilor locale. Vosganian a subliniat că va discuta această propunere cu ministrul finanÅ£elor publice.
Secretarul de stat pentru autorităţi locale din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Mircea Nicu Teoader, declara, la finele lunii ianuarie, că taxa pe kilometrul de reţea de distribuţie gaze naturale ar putea intra în vigoare la 1 iulie.
Teoader arăta că MAI are două propuneri pe care le va prezenta MEC. Prima se referă la transferul redevenţelor încasate de MEC către MAI, iar cea de-a doua la introducerea unei taxe pe kilometrul de reţea, combinată cu o taxă pe consumatorul final.
Secretarul de stat din MAI anunţa încă de anul trecut că va introduce taxa pe kilometrul de reţea de distribuţie de gaze naturale.
La începutul lunii noiembrie, Teoader declara că autorităţile locale ar putea percepe, de la 1 ianuarie 2007, distribuitorilor de gaze o taxă de 2 euro/metru pentru utilizarea domeniului public, ceea ce va aduce încasări suplimentare de circa 64 milioane euro anual, bani ce se vor regăsi şi în facturile populaţiei. Oficialul adăuga că această taxă va fi unică la nivel naţional şi se va percepe anual. Potrivit secretarului de stat, banii strânşi din perceperea taxei vor fi utilizaţi exclusiv pentru acoperirea diferitelor nevoi ale sistemului de termoficare sau pentru acordarea de ajutoare suplimentare de încălzire populaţiei aflate în dificultate.
Reţeaua de distribuţie a Distrigaz Sud măsoară circa 14.200 de km, în timp ce la Distrigaz Nord ajunge la 17.600 de km. Un calcul simplu arată că de la cei doi distribuitori, autorităţile locale ar putea încasa aproximativ 63,720 milioane de euro, în condiţiile unei taxe de 2 euro/metru.
NewsIn