Un cutremur cu magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter s-a produs, miercuri, la ora 15.17, în Vrancea, informează Institutul NaÅ£ional de Fizică a Pământului. Cutremurul s-a produs la 120 kilometri adâncime ÅŸi a fost simÅ£it la BucureÅŸti cu o intensitate de 3 grade Mercalli. More…
În zona în care a fost simţit cutremurul nu s-au înregistrat pagube. Acesta este primul cutremur de peste 4 grade Richter, produs în Vrancea, anul acesta.
Ultimul cutremur peste patru grade pe scara Richter produs în zona Vrancea s-a înregistrat în 10 noiembrie şi avea 4.7 grade.
Anul trecut cel mai puternic cutremur simţit în România a avut o intensitate de 5.1 grade pe scara Richter şi s-a înregistrat în 6 martie.
Mircea Radulian, director ÅŸtiinÅ£ific în cadrul Institutului NaÅ£ional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a declarat pentru AMOS News că miÅŸcarea seismică resimÅ£ită, miercuri, a fost una de intensitate medie. Acesta a explicat că miÅŸcările seismice în Vrancea pot produce pagube dacă depăşesc 6 grade pe scara Richter.
„Vrancea este o zonă periculoasă. Ar trebui să fim cumva pregătiÅ£i pentru cutremure, dar, pentru viitorul apropiat, eu sper să nu avem probleme de acest gen”, a declarat Radulian, care a explicat că în zona Vrancea se pot produce cutremure de magnitudine mare.
Radulian a subliniat că în zona Vrancea se produc cutremure de adâncime de magnitudine mare frecvent, dar care nu se simt foarte puternic la suprafaţă.
Acesta afirmă că anul acesta, dar şi 2006, au fost ani cu o activitate seismică normală, după ce în 2004 şi 2005 s-au înregistrat o activitate mai intensă.
ÃŽn perioada 2004 – 2005 s-a întregistrat un cutremur de 5.8 grade pe scara Richter ÅŸi mai multe care au depăşit magnitudinea de 4 grade.
Pentru România nu doar Vrancea poate fi considerată zonă „periculoasă”. Directorul ÅŸtiinÅ£ific în cadrul institutului afirmă că zonele FăgăraÅŸ – Câmpulung, Banat, CriÅŸana – MaramureÅŸ pot produce cutremure de suprafaţă care să producă pagube.
Potrivit datelor furnizate de Primăria Municipiului Bucureşti, în Capitală există 79 de imobile expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public. O parte din ele au intrat în faza de proiectare, iar altele în faza de execuţie a lucrărilor de reabilitare şi consolidare.
Amos News