CFR se faultează singură. Vinde bilete de avion mai ieftine decât la trenurile proprii

CFR Călători vinde bilete pentru compania aeriană Blue Air la propriile ghişee. În acest fel îşi sabotează afacerile pentru că pierde, constant, călători pe mai multe curse către şi din Transilvania. Intră să afli cum transportatorul feroviar îşi pierde, cu bună ştiinţă, clienţii în favoarea unui concurent privat.

“Este o colaborare bună. Dacă lucrăm de atâta timpcu ei, atunci e bine”, spune Florentina Ivan, director de comunicare al Blue Airdespre parteneriatul cu CFRcare presupune vânzarea biletelor de avion ale companiei la ghişeele operatorul feroviar. Ivan are şi motive să fie încântată de aranjamentul care funcţionează de mai bine de doi ani. Operatorul aerian are acces la un număr mare de ghişee, deci la foarte mulţi posibili clienţi, şi nu plăteşte nimic către CFR, pentru că societatea de stat a luat decizia să vândă bilete de avion din proprie iniţiativă.

Mangementul CFR nu a ţinut, însă, cont că îşi creează singur probleme, oferind clienţilor posibilitatea alege avionul în locul vagonului CFR pentru a ajunge în Transilvania din Bucureşti. Şi asta pentru că, pe aceleaşi rute, Blue Air are mai mereu preţuri mai mici la biletul de avion decât  are CFR la biletul de tren iar  deplasarea este, evident, mai rapidă pe calea aerului.

Pentru a fi mai clari am calculat costul biletului pentru cele trei rute interne pe care activează sau va activa Blue Air: Cluj Napoca, Arad şi Timişoara comparativ cu preţul întreg al unui bilet de tren. Am luat în calcul o călătorie, planificată cu o săptămână înainte, cu avionul low cost şi cu un tren Intercity la clasa 1. Returul ar urma să se facă în ziua următoare. Ruta aeriană Blue Air Bucureşti – Timişoara va fi operaţională din 28 martie.

Continuarea aici (MONEY.RO)

Adauga un comentariu

*