Masuri de prevenire a incendiilor in sezonul de primavara

Odata cu venirea primaverii şi demararea activitaţilor agricole de curaţare de vegetaţia uscata a miriştilor, livezilor şi a viilor, de la an de an se inregistreaza un numar tot mai mare de incendii in zonele rurale, pe islazuri şi in paduri. Principala cauza de incendiu o reprezinta arderea in condiţii necorespunzatoare a resturilor vegetale.  In 2009 Inspecţia Judeţeana de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţe „Maior Constantin Ene” al judeţului Bacau (I.S.U.J. Bacau) a inregistrat 207 incendii de vegetaţie uscata, principala cauza reprezentand lucrul cu focul deschis. Majoritatea incendiilor inregistrate in anii anteriori s-a datorat nesupravegherii focurilor facute in aer liber, pentru curaţarea de vegetaţia uscata, a terenurilor agricole (mirişti) sau a gradinilor. De asemenea, o alta cauza des intalnita a reprezentat-o aprinderea focurilor pe timp de vant ori in apropierea padurilor, locuinţelor sau furajelor.

In vederea reducerii numarului de incendii de vegetaţie uscata, Inspecţia Judeţeana de Prevenire din cadrul I.S.U.J. Bacau reaminteşte masurile ce trebuie respectate in aceasta perioada a anului, pentru a evita adevarate dezastre ecologice, dar şi pierderile de vieţi omeneşti şi bunuri materiale: se interzice utilizarea focului deschis in locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vant (locurile cu pericol de incendiu, in care se aplica aceasta interdicţie, se stabilesc şi se marcheaza de persoanele in drept); prepararea hranei prin utilizarea focului deschis in incintele unitaţilor, in zonele de agrement şi in gospodariile populaţiei se face numai in locuri special amenajate, in condiţii şi la distanţe care sa nu permita propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, paduri, plantaţii sau la alte vecinataţi; arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face in locuri special amenajate ori pe terenuri pregatite, cu luarea masurilor ce se impun pentru impiedicarea propagarii focului la vecinataţi, asigurandu-se supravegherea permanenta a arderii, precum şi stingerea jarului dupa terminarea activitaţii; dupa arderea completa, resturile vegetale vor fi stropite cu apa pentru a impiedica reaprinderea focului sub acţiunea curenţilor de aer sau impraştierea resturilor aprinse; arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se executa numai pe baza permisului de lucru cu foc deschis, dupa ce a fost informat in prealabil Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţa; asigurarea in apropiere a unui recipient cu apa şi a unor unelte (lopeţi, maturi etc.) pentru cazul in care focul scapa de sub control; utilizarea focului deschis nu se admite la distante mai mici de 40 metri faţa de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 metri faţa de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hartie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fara a fi supravegheat şi asigurat prin masuri corespunzatoare; aceste activitaţi nu vor fi efectuate pe timp de vant şi la lasarea intunericului;luarea masurilor pentru prevenirea jocului copiilor cu focul, in condiţii şi in locuri in care se pot produce incendii, constituie o obligaţie a persoanelor care raspund, potrivit legii, de creşterea, educarea şi ingrijirea copiilor. Distrugerea prin ardere a deşeurilor, resturilor menajere şi vegetaţiei uscate se efectueaza cu respectarea prevederilor O.U.G. nr. 195/22.12.2005 privind protecţia mediului, cu modificarile şi completarile ulterioare, referitoare la obligativitatea obţinerii acceptului Agenţiei de Protecţia Mediului şi informarea in prealabil a serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţa in cazul arderii miriştilor, stufului sau vegetaţiei ierboase, respectiv interzicerea folosirii focului deschis pe teritoriul ariilor naturale protejate.

Adauga un comentariu

*