Ziua Politiei Romane

Prin art. 50, din Legea nr. 218, din 23.04.2002,  data de 25 martie a fost desemnata Ziua Politiei Romane. Alegerea acestei date este legata de simbolul crestin al „Bunei Vestiri”, aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat si pe actualul drapel al Politiei Romane. In 1822, domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a inmanat Marelui Aga Mihaita Filipescu, seful politiei din acele timpuri,  drapelul pe care este cusuta sigla Steagului Agiei. Alaturi de sigla se afla o ghirlanda din aur in interiorul careia este prezentata Maica Domnului, inaintea ingerului ce-i aduce vestea cea buna, Buna Vestire.

„Am fost 16”

Ziua Politiei Romane a inceput la Bacau inca de miercuri, 24 martie, cand a fost organizata o noua editie a concursului de tir dotata cu „Cupa Presei”, in care ziaristii bacauani, acreditati sau nu pe langa Inspectoratul Judetean de Politie, au luat pistolul in mana si au tras in tinte. Fiecare si-a imaginat ca trage in cineva, in soacra, in vreun dusman sau in cine stie ce om politic. Daca n-a reusit insa cu pixul, n-avea cum s-o faca acum, cu pistolul. Dar fiecare si-a incercat norocul, multi dintre noi reusind sa atingem chiar tinta! La fel ca titlul unui film romanesc, „Am fost 16” care au participat la concursul de tir, unii, poate, pentru prima oara, altii revenind  in poligon, dupa ani de absenta. De organizarea concursului s-a ocupat subinspector Narcisa Butnaru, purtator de cuvant in cadrul Inspectoratului Judetean de Politie, care n-a avut insa curajul sa ne arate daca stie sa manuiasca pistolul la fel de bine cum o face cu stirile pe care ni le furnizeaza, zilnic. Cei 16 am format cate o echipa din patru, insa nu conta rezultatul echipei, ci numai cel individual. Am facut parte dintr-o echipa traznet, cu Andrea Pruteanu – Negru, Ramona Ionescu si Cristina Mihalache, iar atunci cand ne-a venit randul la tragere, am anuntat program de „strep-tease”, intrucat eram sigur ca „tintele” vor ramane goale, in ciuda amenintarilor noastreI Si aproape asa a si fost, singura care n-a vrut sa ramana goala… „tinta”, fiind Andreea, care a facut sapte puncte, fapt ce a instalat-o pe locul al doilea in clasamentul fetelor. Curios, si Ramona si Cristina au tras mai bine la barajul pentru ocuparea celui de al treilea loc, obtinand peste sapte puncte, ceea ce ar fi dus la clasarea lor pe pozitia a doua. In concurs au avut emotii, probabil din cauza mea! Sebi Sascau, de la MEDIAFAX, i-a „spart” pe toti in acest an, facand 52 de puncte din 60, fiind urmat de acelasi ochitor de elita, Nelu Basca (Desteptarea), cu 47 de puncte, dar si de Valentin Ardeleanu(revenit la vechea iubire, Desteptarea), cu 45 de puncte. La fete, Sanziana Filimon, de la Desteptarea, a demonstrat ca stie sa tina cel mai bine in maini pistolul, surclasandu-si colegele cu cele 47 de puncte obtinute, fata de cele sapte ale Andreei Pruteanu Negru (1 TV) si zero ale Ramonei Ionescu (Ziarul de Bacau), care a castigat insa detasat barajul pentru locul al treilea, cu noua puncte! Concursurile de tir organizate de Politie sau Jandarmnerie sunt, poate, singurele posibilitati pentru ca la sfarsit, noi, ziaristii, sa ne luam interviuri unul altuia!  Asa s-au petrecut lucrurile si de data aceasta, castigatorii oferind interviuri colegilor.

Demonstratie in fata stadionului „Municipal”

De ziua lor, politistii bacauani au efectuat o demonstratie in parcarea din fata stadionului „Municipal”, din municpiul Bacau. Foarte multi bacauani au tinut sa fie prezenti la aceste demonstratii, toata lumea fiind interesata, in special, de cum arata noile masini cu care a fost dotat Serviciul Politiei Rutiere. S-au pus intrebari, s-au facut fotgrafii langa aceste masini. Politistii din cadrul DPIR au efectu apoi  cateva demonstratii prion care si-au dovedit maiestria.

Adauga un comentariu

*