La bilantul Ministerului de Interne s-a vorbit despre prioritaţile Poliţiei, de bugetul instituţiilor, de obiective şi de soluţii. Ministrul de Interne Vasile Blaga a sustinut ca, pentru diminuarea fenomenului infractional, din ce in ce mai ridicat, „ar fi scoaterea politistilor din birou in strada”. Emil Boc a cerut conducerii MAI „sa identifice persoanele corupte din sistem si sa le sanctioneze fara exceptii”.
Poliţia Romana s-a confruntat in 2009 cu cel mai mare deficit de personal din ultimii cinci ani, ceea ce a dus la diminuarea sigurantei stradale si, implicit, la favorizarea infractorilor. In 2009 s-a inregistrat o crestere a riscului infractional, fiind sesizate aproape 3.300 de infractiuni la siguranta cetateanului, cu 11 la suta mai mult decat in 2008.
Criminalitatea stradala a inregistrat un trend ascendent in 2009, cu 8 la suta mai mare fata de 2008, iar talhariile cu autori mascati aproape s-au dublat, inregistrand o crestere de 93 la suta. Totodata, a crescut si numarul activitatilor ilegale, mai ales in mediul economic. Prejudiciul total estimat in 2009 a fost de aproximativ 19 miliarde de lei, adica 4,5 miliarde de euro.
3.300 de infractiuni la siguranta cetateanului
19 miliarde lei este prejudiciul total estimat in 2009
124.921 sanctiuni contraventionale, in valoare de peste 140.000 lei
S-au turnat unii pe altii!
In zona de coruptie interna, in 2009 au fost consemnate 70 de situatii, cu 15 la suta mai multe decat in 2008, in care functionarii ministerului au sesizat Directia Generala Anticoruptie atunci cand li s-au oferit sume in schimbul unor servicii. Totodata, au fost inregistrate alte 137 de cazuri, cu 28 la suta mai multe decat in 2008, cand angajatii ministerului au denuntat situatiile in care colegii lor au fost implicati in fapte de coruptie. Nici pe plan extern nu suntem prea bine vazuti, deoarece imaginea Romaniei continua sa fie afectata de criminalitatea comisa de romani pe teritoriul altor state, cu 11 la suta mai mult in 2009 fata de 2008.
Codruţa Kovesi, procurorul general al Romaniei, le-a cerut politistilor sa renunte la „complicitati locale” si sa lupte deschis impotriva unui sistem cu un nivel de coruptie inca ridicat.
Siguranta cetateanului, pe primul loc
S-a constatat o crestere a infractiunilor de amenintare cu arma si talhariilor cu autori mascati. Mai mult, in ultimii doi ani, 1.800 de agenti au migrat spre alte structuri. Politia Romana si-a propus ca in 2010 pricipalele obiective sa fie cresterea sigurantei cetateanului, combaterea infractionalitatii, a terorismului, criminalitatii organizate si transfrontaliere. Ministrul de Interne a spus ca, pentru ca sa ne simtim in siguranta pe strada trebuie „sa inversam proportiile, mai multi oameni in strada si cat mai putini in birouri”.
IPJ Bacau, la ora bilantului
In ceea ce priveste actiunile preventive de asigurare a ordinii si linistii publice, in 2009, la nivelul Inspectoratului de Politie al Judetului Bacau au fost executate 50 de razii, 9.618 controale, 3.633 actiuni cu efective largite si 3.485 de interventii rapide la evenimente. Au fost aplicate 124.921 sanctiuni contraventionale, in valoare de peste 140.000 lei. Referitor la activitatea de urmarire, interdictii si extradare, a fost dispusa masura urmaririi la nivel national pentru 194 persoane, revocarea pentru 226 urmariti. Se continua activitatile specifice fata de 325 persoane. Au fost pusi sub urmarire 53 minori disparuti, din care 51 au fost gasiti, plus alti trei minori disparuti. In ceea ce priveste cooperarea cu Biroul National Interpol, a fost solicitata urmarirea internationala pentru 89 de infractori, fiind arestate pe teritoriul altor state in vederea extradarii, 126 de persoane. S-a inregistrat o crestere semnificativa a numarului de infractiuni constate conform Legii nr. 295/2004, privind regimul armelor si munitiilor, ajungandu-se de la 18 in 2008, la 63 in 2009. S-a dispus masura revocarii sau suspendarii dreptului de detinere, port si folosire a armelor fata de 71 de persoane. Au fost confiscate 131 arme de foc, 395 bucati munitie, 843, 39 kg explozivi si 220 kg substante toxice. Combaterea infractiunilor vamale a dus la constatarea a 8 infractiuni la Codul Vamal. O atentie sporita s-a acordat prevenirii si combaterii activitatilor de producere si comercializare ilegala a produselor din tutun, activitate din care a rezultat ridicarea in vederea cercetarilor a 62.684 pachete de tigari, in valoare 200.849 lei.
Criminalitatea in mediul rural
In mediul rural, ponderea faptelor sesizate este reprezentata de infractiunile judiciare – 2.469, ceea ce reprezinta 54 la suta din totalul infractiunilor sesizate in mediul rural – 10.547. Infractiunile contra vietii, integritatii si sanatatii persoanei au fost in numar de 3.191, ceea ce reprezinta 58 la suta din totalul infractiunilor judiciare sesizate, urmate de infractiunile de furt – 1.785. Majoritatea infractiunilor de furt sesizate sunt cele din locuinte – 17 la suta, cele de animale – 7 la suta si cele din societati comerciale – 5 la suta. Daca furturile din locuinte au scazut, au crescut in schimb cele din societatile comerciale si cele din animale.
A crescut evaziunea fiscala
In domeniul infractionalitatii economice, s-a constatat o crestere a infractiunilor de evaziune fiscala, de la 208 la 393, la Legea Cecului, de la 173 la 299. In schimb, a scazut numarul infractiunilor de neglijenta in serviciu, de la 44 la 20, de inselaciune economica, de la 147 la 97, la legea contabilitatii, de la 16 la 5, si la delapidare, de la 66 la 59.
Bilant real, sau…?
Poliţia Romana a facut un bilanţ al activitatii sale in 2009. La randul lor, la fel au procedat si Inspectoratele Judetene. S-a facut, de fapt, o enumerare a „marilor realizari”, dar orice cetatean de buna-credinta care a avut de a face cu oamenii acestei instituţii isi dau seama ca realitatea este cu totul alta.
Ministrul Blaga, urmat de sefii de Inspectorate, n-au amintit nimic despre faptul ca Romania, datorita sau din cauza mai curand a „competentei si profesionalismului” Politiei Romane, a ajuns un rai al interlopilor. Institutia este cel putin la fel de corupta ca si justitia. Se cunosc cazurile rasunatoare a numerosi infractori periculosi care nu au fost niciodata prinsi sau a tot felul de interlopi cu care vestita institutie e mana in mana. La bilant nu s-a spus nimic nici despre coruptia si cardasia multor angajati ai cestei instituţii, si nu doar de angajatii „de jos”, ci de cei de la cel mai inalt nivel. Din pacate, romanul, in relatie cu Politia, se simte din ce in ce mai expus spre actele de coruptie ale acestor functionari care favorizeaza sau chiar apara, nu toti, infractorii.
Dan MINDIRIGIU
Ar fi bine ca Politia sau jandarmii sa vina la Scoala Constantin Platon cand ies elevii la ora 17 sau 18 de la ore ,este o trupa de tigani care acosteaza elevii si le cer bani,telefoanele amenintandu-i cu bataia .Veniti domnilor imbracati civil si vedeti cum sunt agresati verbal si fizic copii , de acesti tigani care sunt pusi pe fapte antisociale .Ne-am saturat de acesti tigani borfasi care mai tarziu vor ajunge sa ne atace in plina strada !! Faceti-va domnilor datoria !!