Retea internationala de migratie ilegala destructurata

Politistii de frontiera din cadrul P.T.F. Aeroport Timisoara, I.J.P.F. Timis si I.G.P.F., sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. si in colaborare cu autoritati din Mexic, Statele Unite ale Americii si Ungaria, au destructurat o retea internationala de migratie ilegala.

Investigatiile politistilor de frontiera romani au durat aproximativ 5 ani, iar in urma documentarii si probarii activitatii infractionale a membrilor retelei, au fost identificati peste 140 de cetateni romani care au ajuns ilegal  in Mexic, ulterior, fiind trecuti ilegal in S.U.A., contra unor sume de bani cuprinse intre 7.000 si 10.000 dolari de persoana. In urma activitatii ilegale, reteaua formata din cetateni romani a obtinut consistente sume in valuta – 759.781 euro si 256.258 dolari – precum si un autoturism Mercedes ML 320. Cu ajutorul informatiilor oferite de politistii de frontiera romani, o parte din membrii retelei au fost arestati in Mexic si S.U.A., pentru uz de documente false, conspirare la introducerea ilegala a cetatenilor straini in S.U.A. sau pentru trafic de persoane. Totodata, capii retelei, 4 cetateni romani, au fost trimisi in judecata pentru savarsirea infractiunilor de asociere in vederea calauzirii pentru trecerea frauduloasa a frontierei unui stat strain, unul dintre ei fiind invinuit si pentru complicitate la falsuri in inscrisuri oficiale.


Investigatiile

Totul a inceput in cursul lui 2005, cand politistii de frontiera din cadrul P.T.F. Aeroport Timisoara au intocmit pe numele unui cetatean roman, care se intorcea din S.U.A., dosar penal pentru savarsirea infractiunii de trecere frauduloasa a frontierei unui stat strain, stabilindu-se ca cel in cauza ajunsese ilegal in Mexic si de acolo in S.U.A. In cadrul cercetarilor si in urma activitatilor operative, politistii de frontiera timiseni au obtinut date si informatii potrivit carora, pe relatia Romania – Mexic – S.U.A., actioneaza un grup infractional organizat, care se ocupa cu traficul de persoane.

Drept urmare, politistii de frontiera, sub directa coordonare a procurorilor D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Timisoara, cu sprijinul Serviciului Roman de Informatii si in colaborare cu autoritatile din Mexic (Institutul National de Emigrari si Parchetul General), Statele Unite ale Americii (F.B.I., U.S. Imigration and Customs Enforcement si Parchetul din New York) si Ungaria, au demarat activitati informativ-operative complexe pentru probarea activitatii infractionale a grupului.

Reteaua si modul de operare

Reteaua, condusa de patru cetateni romani, domiciliati in Arad, se ocupa cu racolarea unor persoane interesate sa ajunga in S.U.A., initial le ajuta sa treaca fraudulos frontiera in Mexic, in baza unor documente false sau falsificate, iar ulterior, inot sau cu barca erau trecuti ilegal granita in S.U.A.

Astfel, s-a stabilit ca, in perioada 2005 – 2010, membrii grupului infractional au racolat aproximativ 142 de persoane, cetateni romani. Acestia au iesit legal din Romania in Ungaria, in baza pasapoartelor personale, de unde cu avionul au fost transportati la Ciudad de Mexico, folosindu-se de documente false. In Mexic, cei in cauza erau cazati la domiciliul unuia dintre membrii retelei, iar dupa ce se formau grupuri de minim 5 persoane, erau transportati pana in apropierea frontierei cu S.U.A. Aici, traversau fluviul Rio Grande cu o barca pneumatica sau inot pentru a intra ilegal pe teritoriul S.U.A., destinatia finala fiind New York. Pentru sprijinul acordat, traficantii primeau de la fiecare persoana sume cuprinse intre 7.000 – 10.000 dolari. Cei care nu se aflau in posibilitatea de a le plati acesti bani, erau obligati sa cerseasca sau sa munceasca pana la achitarea datoriei.  La intoarcerea in tara, persoanelor in cauza le-au fost intocmite, de politistii de frontiera romani, dosare penale pentru savarsirea infractiunii de trecere ilegala a frontierei unui stat strain.

Perchezitiile

In cauza, politistii de frontiera au efectuat, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., mai multe perchezitii domiciliare la membrii retelei, ocazie cu care au fost ridicate o serie de inscrisuri constand in: pasapoarte mexicane, permise de conducere internationale, carti de alegator mexicane, titluri de calatorie false sau falsificate, dar si o serie de documente – extrase de cont, chitante bancare cu diferite sume de bani de la persoanele traficate ajunse in S.U.A. – cu potential probator vis-a-vis de activitatea infractionala a retelei. Totodata, s-a probat obtinerea de catre membrii retelei, de la persoanele traficate, a unor consistente sume in valuta – 759.781 euro si 256.528 dolari – precum si a unui autoturism marca Mercedes ML 320, care urmeaza sa fie confiscate de catre instanta de judecata.

Masuri

In urma schimbului operativ de informatii si in baza datelor puse la dispozitie de politistii de frontiera romani, autoritatile din Mexic si S.U.A. au desfasurat activitati specifice in vederea depistarii si retinerii membrilor grupului de trafic de persoane care actiona pe teritoriul celor doua state, pentru uz de documente false, conspirare la introducerea ilegala a cetatenilor straini in S.U.A. sau pentru trafic de persoane. Totodata, in Romania, capii retelei, 4 cetateni romani, au fost trimisi in judecata pentru savarsirea infractiunilor de asociere in vederea calauzirii pentru trecerea frauduloasa a frontierei unui stat strain, unul dintre ei fiind invinuit si pentru complicitate la falsuri in inscrisuri oficiale.

Adauga un comentariu

*