Părintele sfintei născute acum 100 de ani in Skopje, cu numele de Gongea Boiangiu, era de origine aromană.
Trecută in lumea celor veşnice în 1997, la varsta de 87 de ani, Maica Tereza este omagiată ca o personalitate de origine albaneză. Puţină lume ştie că Maica Tereza, pe numele ei adevărat Gongea N. Boiangiu, a avut sange romanesc in vene, tatăl ei fiind de origine aromană.
Considerată “Sfânta celor năpăstuiţi”, Maica Tereza a rămas în istoria lumii şi în memoria oamenilor drept unul dintre cele mai importante simboluri ale vieţii dedicate carităţii, îngrijirii celor aflaţi în nevoie, în numele iubirii întru Hristos.
Mult mai puţin se ştie că cea beatificată de Vatican în 2003 şi urmând, cel mai probabil, a fi trecută în rândul sfinţilor Bisericii Catolice a avut, prin tatăl ei, aromân de origine, o clară rădăcină românească. Numele ei de naştere a fost Gongea N. Boiangiu, cel trecut în toate dicţionarele lumii – Agnese Gonxhe Bojaxhiu – nefiind altceva decât varianta albaneză a acestuia.
S-a născut pur şi simplu pentru a-şi închina viaţa iubirii de Hristos şi de oameni. Era 26 august 1910, când în casa familiei Boiangiu, de pe “uliţa vlahă” a oraşului Uskub, actualul Skopje, aflat sub stăpânire otomană pe atunci, venea pe lume cea botezată Gongea. Toată viaţa ce a urmat ea a considerat însă data de 27 august, cea a botezului, drept adevărata zi de naştere. Era cea mai tânără dintre cei patru copii ai familiei. Mama ei, Drona, era albaneză şi se ocupa cu vopsitul ţesăturilor, iar tatăl, Nicola, lucra ca farmacist, fiind aromân (denumire sinonimă cu cea de vlah sau machedon) de origine. Din păcate, el a murit când micuţa Gongea avea doar 10 ani, legăturile ei cu comunitatea aromână rupându-se din acel moment.