FMI estimează pentru România un deficit de cont curent de 12%

Principala problemă a României pe 2006 o constituie deficitul de cont curent, care anul trecu s-a situat la 10,3% din PIB, a declarat, astăzi, Emmanuel van der Mensbrugghe, şeful misiunii FMI.

Emmanuel van der Mensbrugghe a declarat că 2006 a fost un an excelent pentru România, cu o creÅŸtere economică de peste 7% ÅŸi o inflaÅ£ie de 4,9%, cu toate acestea ÅŸeful misiunii FMI a declarat că venitul pe cap de locuitor se situează sub o treime din nivelul mediu din ţările Uniunii Europene, deÅŸi România a înregistrat în ultimii 6 ani cea mai mare rată de creÅŸtere a venitului pe cap de locuitor din Europa – 130%.

FMI se pronunţă pentru o retragere a stimulentelor fiscale prin ţintirea unui deficit guvernamental general de sub un procent din Produsul Intern Brut şi o consolidare fiscală pe termen mediu.

Reprezentanţii FMI recomandă o singură majorare anuală a salariilor pentru a sprijini atingerea ţintei de inflaţie din acest an.

În privinţa deficitul bugetar prognozat pentru 2007 prin proiectul de buget (2,8%), oficialul FMI a declarat că acesta ar putea depaşi 3,7 % din cauza cheltuielilor salariale.

FMI recomandă României un deficit bugetar de maxim 1% din Produsul Intern Brut în 2007 şi orientarea politicilor fiscale spre reducerea cheltuielilor şi creşterea veniturilor bugetare.

În informaţia de presă delegaţia FMI îşi exprimă scepticismul privind continuarea evoluţiilor pozitive şi în 2007.

Raportul final privind consultările din România va fi făcut public la sfârşitul lunii mai.

Adauga un comentariu

*