Carpatcement a câştigat procesul intentat Consiliului Concurenţei, în urma căruia urmează să-i fie returnată suma de aproximativ 9 milioane euro pe care a plătit-o ca amendă pentru presupusa acţiune de neconcurenţă în stabilirea preţurilor la ciment, a anunţat, miercuri, directorul general Carpatcement, Mihai Rohan, într-o conferinţă de presă.
Câştigarea procesului este menţionată în condica de pronunţări de la arhiva Secţiei de Contencios Administrativ şi Fiscal al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie /ICCJ/, prin hotărârea numărul 1358/2007, pronunţată în data de 5 martie 2007.
Astfel, ICCJ a anulat decizia nr.94/2006 emisă de Consiliul Concurenţei, prin care Carpatcement era acuzat de neconcurenţă, alături de ceilalţi producători de ciment Lafarge şi Holcim.
Directorul Mihai Rohan a subliniat că decizia ICCJ se referă doar la Carpatcement, deorece doar acesta a atacat în instanţă decizia Consiliului Concurenţei, ceilalţi producători (Holcim şi Lafarge) nerecurgând la justiţie pentru a ataca decizia de neconcurenţă în stabilirea preţului la ciment.
Carpatcement a respins categoric, încă de la început, decizia Consiliului Concurenţei, deoarece politica de afaceri a companiei se bazează pe respectarea tuturor prevederilor legale. Faptul că am câştigat acest proces la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie demonstrează că am fost acuzaţi pe nedrept de înţelegeri pe piaţă şi că realitatea industriei de ciment a fost greşit interpretată de Consiliul Concurenţei. Am fost singurii care am continuat să luptăm împotriva unor acuzaţii nefondate şi ne bucurăm că Justiţia ne-a dat câştig de cauză, a precizat, directorul general Carpatcement, Mihai Rohan.
În urma acestei decizii, Carpatcement va negocia cu Ministerul Finanţelor Publice modalitatea de recuperare a amenzii de 9 milioane euro, compania luând în calcul şi posibilitatea de a-şi recupera banii chiar şi prin scutirea de la plata taxelor şi impozitelor în echivalentul amenzii plătite încă din anul 2005 şi a dobânzilor aferente, a mai spus Mihai Rohan.
ROMPRES