Pompierii bacauani şi cei vranceni au reuşit sa salveze bunuri bisericeşti ca icoane, prapuri, Sfanta Impartaşanie, veşminte preoţeşti, cristelniţa şi Sfanta Evanghelie.
Vineri, 2 aprilie, la ora 15.59, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţa „Maior Constantin Ene” al judeţului Bacau (I.S.U.J. Bacau) a fost anunţat, prin apelul unic de urgenţa 112, despre producerea unui incendiu la o biserica din lemn situata in comuna Huruieşti, sat Pradaiş. In cazul producerii unui incendiu in comuna Huruieşti, din judeţul Bacau, intervenţia este asigurata de catre Secţia de Pompieri Adjud din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţa „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea (I.S.U.J. Vrancea).
In urgenţa I, la locul intervenţiei s-a deplasat Garda de Intervenţie din cadrul Secţiei de Pompieri Adjud, cu trei autospeciale de stins incendii cu apa şi spuma şi o autospeciala de prima intervenţie şi comanda, incadrate cu 11 subofiţeri. Pentru coordonarea acţiunilor de intervenţie, la locul evenimentului s-a deplasat grupa operativa a I.S.U.J. Vrancea, formata din doi ofiţeri. Obiectivul afectat se afla la o distanţa de aproximativ 80 km faţa de Detaşamentul de Pompieri Bacau şi 30 km faţa de Secţia de Pompieri Adjud.
In urgenţa a II-a, la locul incendiului s-a deplasat Garda de Intervenţie Bacau cu o autospeciala de stins incendii cu apa şi spuma şi o autospeciala de salvare de la inalţime, incadrate cu cinci subofiţeri. De asemenea, la locul intervenţiei s-a deplasat şi grupa operativa a I.S.U.J. Bacau formata din doi ofiţeri şi un subofiţer. La sosirea la locul evenimentului s-a constatat ca incendiul se manifesta cu violenţa la clopotniţa şi la acoperişul bisericii in intregime. La ora 18.00 incendiul a fost lichidat. Din fericire, in urma incendiului nu au fost inregistrate victime. In urma sa au ars aproximativ 120 mp din acoperişul bisericii, bunuri din interiorul acesteia, altarul, stranele şi s-au degradat pereţii. Forţele profesioniste de intervenţie au reuşit sa salveze bunuri bisericeşti ca icoane, prapuri, Sfanta Impartaşanie, veşminte preoţeşti, cristelniţa şi Sfanta Evanghelie. Cauza probabila şi imprejurarile producerii incendiului sunt in curs de cercetare de catre o comisie mixta formata din specialişti din cadrul I.S.U.J. Bacau şi a I.S.U.J. Vrancea. Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţa al comunei Huruieşti a acţionat cu 100 voluntari şi mijloace de prima intervenţie. Biserica ortodoxa „Sfantul Gheorghe” nu face parte din patrimoniul cultural şi a fost construita in anul 1850. Lacaşul de cult este dispus pe un postament de beton, are pereţii din paianta inveliţi cu lemn, acoperişul cu astereala din lemn şi invelitoare din tabla, cu o suprafaţa de aproximativa 130 mp.