A intrat in vigoare Codul european al vizelor

Codul european al vizelor reuneşte intr-un singur document dispoziţiile legale in materie de vize, oferind un tratament egal solicitanţilor de viza. Romania va adopta acest document la data aderarii la Spaţiul Schengen.

Comisia Europeana a anunţat ca la 5 aprilie va intra in vigoare Codul european al vizelor, ce reuneşte intr-un singur document toate dispoziţiile legale de reglementare a deciziilor in materie de vize. Astfel, va creşte gradul de transparenţa, va fi consolidata securitatea juridica şi se va asigura un tratament egal solicitanţilor de viza, armonizand in acelaşi timp regulile şi practicile statelor Schengen (22 de state membre ale UE şi 3 state asociate) care aplica politica comuna in materie de vize. Ţarile care vor aplica Codul european al vizelor sunt  22 de ţari membre ale UE şi cele 3 state care sunt parte a Spaţiului Schengen, deşi nu sunt in UE – Islanda, Norvegia şi Elveţia. Dintre statele membre ale UE, fac excepţie Marea Britanie şi Irlanda, in timp ce Bulgaria, Romania şi Cipru vor aplica acest cod de indata ce devin parte a Spaţiului Schengen fara graniţe interne. Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a declarat ca „de la 5 aprilie, condiţiile in care se elibereaza vize pentru Spaţiul Schengen resortisanţilor ţarilor terţe vor deveni mai clare, mai precise, mai transparente şi mai echitabile”.

O viza UE va fi obţinuta mai rapid

Formularul european unic de cerere de viza a fost simplificat, conţinutul campurilor individuale fiind clarificat atat in beneficiul solicitanţilor, cat şi al personalului consular. Categorii suplimentare de persoane vor fi scutite de taxa de viza, iar copiii intre 6 şi 12 ani vor plati o taxa de viza de numai 35 de euro, in timp ce taxa generala va ramane de 60 de euro. Cetaţenii ţarilor terţe cu care Uniunea Europeana a incheiat acorduri de facilitare a eliberarii vizelor continua sa plateasca o taxa de viza de 35 de euro. De asemenea, Codul sporeşte gradul de transparenţa şi securitatea juridica. Codul prevede motivarea respingerii cererilor de viza şi ofera posibilitatea contestarii deciziilor negative. Codul prevede un rol mai mare pentru delegaţiile Uniunii in coordonarea cooperarii statelor membre in cadrul „cooperarii locale Schengen” in ţarile terţe. Acest lucru va contribui, de asemenea, la o mai buna armonizare a procedurilor. Pentru a asigura un tratament egal al solicitanţilor de viza, a fost redactat manualul pentru prelucrarea cererilor de viza (adoptat de Comisie la 19 martie), care va fi pus la dispoziţia personalului consular al statelor membre.

Adauga un comentariu

*