Putin ar putea avea soarta lui Pinochet

Unii dintre opozanÅ£ii lui Vladimir Putin vor obÅ£ină inculparea preÅŸedintelui rus în Occident, astfel încât acesta să poată fi arestat eventual când va călători în străinătate – precum Augusto Pinochet – după ce nu va mai fi la Kremlin ÅŸi nu va mai avea imunitate, relatează The Sunday Times.

Iuri ÅžveÅ£, fost oficial KGB ÅŸi prieten cu Aleksandr Litvinenko – fostul agent rus otrăvit la sfârÅŸitul anului trecut la Londra cu poloniu 210 – crede că Putin va fi urmărit cu asiduitate când se va deplasa în străinătate, după expirarea mandatului său în 2008, aÅŸa cum s-a întâmplat cu fostul lider chilian Augusto Pinochet, care a fost acuzat de încălcarea drepturilor omului.

Poliţia britanică l-a arestat pe Pinochet în 16 octombrie 1998, la un spital londonez unde se refăcea după o operaţie, în baza unui mandat de extrădare din partea Spaniei pentru presupuse torturi şi asasinate. În cele din urmă, în 3 martie 2000, Pinochet a revenit în Chile, după ce Marea Britanie a decis să nu îl extrădeze în Spania, din motive de sănătate.

„Cea mai mare preocupare pentru Putin este ce va face el după ce se retrage ÅŸi îşi piede imunitatea ca ÅŸef al statului”, declarat ÅžveÅ£, care în prezent locuieÅŸte în Virginia. „Ar trebui să se teamă că va deveni un alt Pinochet. Lui Putin îi place să călătorească în străinătate ÅŸi într-o bună zi s-ar putea trezi în spatele gratiilor când se duce la schi în Europa”, a declarat ÅžveÅ£, citat de The Sunday Times.

Barry Carter, profesor de drept la Universitatea Georgetown din Washington, spune că Putin are, într-adevăr, motive solide să se teamă. „Åžefii de stat sunt în general protejaÅ£i, dar de îndată ce nu va mai fi preÅŸedinte, statutul său juridic devine foarte neclar. Dacă va călători, ar putea fi expus unui anumit risc”, a explicat Carter.

Moartea lui Litvinenko, precum şi a jurnalistei Anna Politkovskaia, ucisă prin împuşcare, în octombrie 2006, în apropierea apartamentului ei, ar putea forma bazele unei inculpări pentru conspiraţie în vederea asasinării.

Ar putea fi şi cazul lui Ivan Safronov, reporterul Kommersant în vârstă de 51 de ani, care a căzut în 2 martie 2006 de la etajul al patrulea al blocului său. A fost al 14-lea jurnalist care a murit în circumstanţe suspecte de când a venit Putin la putere, în 2000. Autorităţile ruse au spus că este vorba despre o sinucidere, dar ziaristul locuia la etajul al doilea şi tocmai se întorsese de la cumpărături. De asemenea, urma să devină în curând bunic.

Criticii speră că inculparea lui Putin în Occident ar putea tempera regimul său. „Protestele internaÅ£ionale îl neliniÅŸtesc pe Putin”, spune ÅžveÅ£. „Este preocupat de imunitatea pe care o va avea (după încheierea mandatului – n.r.). MulÅ£i se gândesc serios în Rusia ce poziÅ£ie i-ar putea fi atribuită în viitor”, explică fostul ofiÅ£er KGB.

Gradul de imunitate juridică acordat unui fost ÅŸef al statului depinde parÅ£ial de succesorii săi. „De aceea îşi fac atâtea griji în legătură cu persoana care îi va urma” la Kremlin, a declarat Carter. „L-aÅŸ sfătui pe Putin să-ÅŸi ia o funcÅ£ie guvernamentală bună ÅŸi un avocat internaÅ£ional bun”, a mai spus expertul american.

Nu este pentru prima oară când Putin este comparat cu Pinochet. Într-un interviu acordat în decembrie cotidianului The Times, cel mai mare jucător de şah din lume, Garry Kasparov, un oponent al preşedintelui Putin, l-a comparat pe liderul de la Kremlin cu fostul dictator Augusto Pinochet. Kasparov îl consideră pe Putin un dictator a cărui conducere autoritară ameninţă Rusia cu întoarcerea la epoci întunecate din istorie.

„Nu luptăm ca să câştigăm alegerile în Rusia, luptăm ca să avem alegeri”, a declarat Kasparov în interviul acordat The Times. El crede că, deÅŸi preÅŸedintele Putin se bucură de o popularitate de aproape 80 la sută, iar mulÅ£i ar dori să candideze pentru un al treilea mandat, pot apărea „fisuri în zidurile de la Kremlin”, potrivit The Times. Kasparov a explicat că majoritatea ruÅŸilor îndură tot mai multe greutăţi economice, care vor ieÅŸi la suprafaţă pe plan politic, anul viitor. „Nu cred că avem un Kremlin extrem de încrezător. Nu mai e deloc un Kremlin unit, elita conducătoare este divizată în multe voci diferite”, spunea Kasparov.

NewsIn

Adauga un comentariu

*