Salariaţii Ministerului de Finanţe au beneficiat, în 2006, de stimulente financiare care au depăşit 108 milioane euro, datorită recompensărilor lunare din fondul creat prin virarea a 5% din sumele încasate, în principal, din executare silită şi insolvenţă, cotă care s-a triplat în septembrie 2006.
Potrivit Codului de Procedură Fiscală valabil în anul 2006, „Ministerul FinanÅ£elor poate constitui fonduri pentru acordarea de stimulente personalului din aparatul propriu ÅŸi din unităţile subordonate, după caz, prin reÅ£inerea unei cote de 5% din sumele încasate prin executare silită, din sumele încasate în cadrul procedurii de reorganizare judiciară ÅŸi faliment”.
La sfârşitul anului trecut, valoarea creanţelor stinse prin executare silită a fost de 6,05 miliarde lei (1,71 miliarde euro), iar sumele încasate în cadrul procedurii de insolvenţă au fost de 1,32 miliarde lei (375,7 milioane Euro), potrivit datelor furnizate agenţiei NewsIn de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).
Din aceste surse, angajaţii Ministerului Finanţelor pot primi, în afara salariului lunar, stimulente financiare care ajung până la trei salarii. Stimulentele nu se acordă obligatoriu fiecărui salariat, iar distribuirea sumelor este decisă de către şeful instituţiei sau şeful direct în funcţie de performanţele profesionale.
În 2006, cheltuielile de personal ale Ministerului Finanţelor au fost de 1,2 miliarde lei (340 milioane euro), în condiţiile în care numărul de angajaţi al instituţiei, inclusiv unităţile subordonate, se apropie de 30 de mii de persoane.
Spre deosebire, însă, de salariaţii ministerului care primesc fără excepţie stimulentele financiare lunare, cei din direcţiile de finanţe judeţene beneficiază de aceste bonificaţii numai dacă sunt direct implicaţi în activităţile de recuperare a creanţelor, respectiv control şi inspecţie fiscală. În minister, lucrează, conform organigramei peste 1.600 de salariaţi, iar în ANAF circa 450, în timp ce în direcţiile judeţene sunt angajate în jur de 26 mii de persoane.
În ultimele trei luni ale anului trecut, stimulentele financiare au crescut semnificativ datorită modificării Codului de procedură în luna septembrie. Sursele din care se strânge fondul de stimulente s-au multiplicat, iar cota acordată a fost triplată, de la 5% la 15%.
Astfel, sumele din care se reţine cota de 15% pot proveni şi din impozite, taxe şi contribuţii stabilite suplimentar ca urmare a inspecţiei fiscale, dobânzi, penalităţi, amenzi stinse prin încasare sau compensare, precum şi din valoarea bunurilor confiscate şi valorificate.
În plus, ANAF are posibilitatea să reţină, tot potrivit modificărilor aduse Codului de procedură, 75% din tarifele încasate pentru emiterea soluţiei fiscale anticipate şi a acordului de preţ. Cele două tarife urmează să fie stabilite prin hotărâre de guvern.
NewsIn