La vreme de criza, bacauanii asalteaza casele de amanet

O afacere prospera

Conform statisticii BNR, din data de 12 aprilie 2010, ora 13:48:29, in Romania existau 1.881 case de amanet. Potrivit acelorasi date, in judetul Bacau functioneaza 51 case de amanet, din care 48 in municipiul Bacau, trei in municipiul Moinesti, trei in municipiul  Onesti, doua in orasul Buhusi si cate una in Podu Turcului, Tg. Ocna, Buhoci, Margineni si Comanesti.

In fiecare zi din ultimele 12 luni, in Romania a fost deschisa cel putin o casa de amanet noua. Casele de amanet au fost si sunt printre putinele afaceri neafectate de criza. Problemele financiare i-au facut pe multi bacauani sa amaneteze bunurile de valoare pentru a face rost de bani. Afacerile de profil au beneficiat si pentru ca bancile au impus restrictii la acordarea creditelor. In aceasta situatie, oamenii au ajuns sa accepte dobanzi de 15 la suta lunar, ceea ce depaseste cu mult nivelul bancar. Anual, dobanzile la amanet ajung la 165 la suta, in timp ce nivelul celor bancare este de 25 la suta pe an.

Ce amaneteaza bacauanii

Bacauanii pot amaneta de la bijuterii pana la electronice, insa nu de putine ori, din cauza nevoilor, n-au mai putut respecta obligatiile contractuale si bunurile iar acestea au ramas in posesia caselor de amanet. Riscul pe care si-l asuma casele de amanet este aproape infim in conditiile in care pretul aurului este intr-o continua crestere, ajungand la 124 lei gramul pentru aurul de 24 de carate, iar majoritatea obiectelor amanetate sunt bijuterii. Casele de amanet platesc 50 de lei pentru gramul de aur de 14 carate, 55 de lei pentru cel de 18 carate, si 60 pentru cel de 24 de carate.  Ce mai amaneteaza bacauanii in afara de aur? Laptopuri, telefoane, aparate foto sau chiar automobile figureaza pe listele de gajuri ale caselor de amanet, alaturi de traditionalele bijuterii. Pretul de cumparare? O treime din valoare! Pretul de vaanzare? La jumatate!

Imprumuta si cei care vor sa cheltuiasca!

Casele de amanet au ajuns sa prezinte interes chiar si pentru aceia care vor sa cheltuiasca bani, nu sa ii imprumute, mai ales ca oferta a crescut substantial de la debutul crizei financiare. Chiar daca nu sufera de pe urma crizei, la unele case de amanet s-au prezentat clienti care au imprumutat bani doar pentru a-i cheltui!

Numarul caselor de amanet creste semnificativ

Tot mai multi romani isi deschid case de amanet, motivati fiind de randamentul dat de acest tip de business in ultimul an de criza, cand multi dintre cei care nu se mai descurca financiar se vad constransi sa-si lase la amanet podoabele, masinile sau alte bunuri mobile. Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, peste 400 de case de amanet au fost infiintate in ultimele 12 luni, 50 dintre ele deschizandu-si portile doar de la inceputul lui 2010, in urma inscrierii in Registrul de Evidenta al institutiilor financiare nebancare de la Banca Nationala a Romaniei. Chiar daca numarul total al caselor de amanet a crescut, piata de profil nu pare a fi saturata. Numai in ianuarie, 26 de case de amanet si-au inceput activitatea, iar de la inceputul lui februarie, alte sase. Cele mai multe dintre ele au fost deschise in Galati, Constanta si Bucuresti.  In 2009, anul in care romanii au resimtit criza economica, peste 300 de antreprenori si-au deschis afaceri ce au ca obiect de activitate acordarea de credite cu primire de bunuri spre pastrare, respectiv amanetare prin case de amanet. In 2008, numarul noilor intrati pe piaţa a fost doar de 185. Nicio casa de amanet nu a fost radiata in 2010, dar nici in 2009, din Registrul de Evidenta al institutiilor financiare nebancare de la Banca Nationala a Romaniei.

Nu se accepta imobile drept garantie

BNR a atras atentia ca firmele de amanet nu pot accepta drept garantie bunuri imobile, adica terenuri sau constructii, dupa ce in presa au aparut informatii ce prezentau astfel de practici. BNR aminteste ca activitatea de creditare si desfasurarea acesteia sunt reglementate de legea privind institutiile financiare nebancare. Conform normelor actuale, activitatea caselor de amanet se limiteaza la „acordare de credite cu primire de bunuri spre pastrare”.

Dobanda de peste 300 la suta pe an!

Cum functioneaza, de fapt, sistemul de creditare prin amanet? Persoana vine la casa de amanet cu o bijuterie, care este evaluata pe loc, iar in functie de gramaj si de alte elemente, precum gradul de uzura si forma, se stabileste un pret, acesta reprezentand valoarea imprumutului. Casele de amanet platesc pentru gramul de aur de 14 carate in jur de 50 de lei, iar pentru cel de 18 carate, pana la 60 de lei. Preturile variaza in functie de cotatiile oficiale stabilite de BNR si de piata de profil. Bijuteria amanetata reprezinta, de fapt, garantia pentru returnarea imprumutului, intr-un termen de maximum 30 de zile, dar nu mai devreme de cinci zile. Daca, in aceasta perioada, obiectul de valoare nu este rascumparat, prin returnarea sumei imprumutate si a comisionului, casa de amanet devine, conform contractului semnat la acordarea creditului, proprietara obiectului si poate sa-l vanda in forma initiala sau sa-l valorifice prin alte mijloace, precum topirea. Fiind vorba de un tip de creditare pe o perioada scurta si la care se apeleaza in situatii de urgenta, costurile sunt foarte ridicate. Este vorba de un comision zilnic de 0,6-0,9 la suta, ceea ce inseamna o dobanda de aproape 30 la suta lunar. Concret, daca amanetezi o bijuterie in valoare de 1.000 de lei si o rascumperi dupa o luna, va trebui sa restitui, in total, 1.300 de lei. La unele case de amanet, comisioanele urca pana la 4 la suta pe zi, daca tranzactia s-a efectuat noaptea, in momente de maxima urgenta, de catre un impatimit al jocurilor de noroc, de exemplu. Problema este ca multi nu pot returna la timp sumele imprumutate si prelungesc, de la o luna la alta, perioada de creditare, astfel incat aceasta se poate intinde pana la un an sau chiar mai mult, ceea ce presupune costuri totale uriase. Astfel, dobanda pe o perioada de un an ajunge la 330 la suta(!?) in cazul unui comision zilnic de 0,9 la suta, ceea ce inseamna ca datoria pentru cei 1.000 de lei imprumutati la amanet ajunge la 3.300 de lei! Comparativ, dobanda medie pentru un credit de consum acordat de banci se situeaza in jurul a 22 la suta pe an.


Ce se intampla cu obiectele nerecuperate?

Listele cu bunuri nerecuperate de clienti acopera o gama foarte larga, de la bijuterii si ceasuri, la laptopuri si aparate de fotografiat, iar acestea au preturi care, de multe ori, ajung la jumatatea celor practicate de magazinele de specialitate. Obiectele devenite proprietatea casei de amanet sunt ulterior valorificate prin diverse metode, scoase la vanzare sau, in ultima instanta, prin topire, in cazul bijuteriilor.

Amanetarea, o problema sociala?

Reprezentantii BNR spun ca imprumuturile acordate de casele de amanet reprezinta mai degraba o problema sociala, intrucat oamenii sunt nevoiti sa-si gajeze diverse bunuri si sa plateasca scump pentru lipsa creditelor din partea bancilor. Casele de amanet nu sunt supravegheate de banca centrala, sumele rulate de acestea fiind inca destul de mici. „Casele de amanet au succes in conditiile restrangerii creditelor acordate de banci. Ele functioneaza conform reglementarilor IFN-urilor, pe o piata concurentiala, imprumuturile avand garantii solide, in principal aur, nu alte active, precum cele imobiliare, care se devalorizeaza”, spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. „Este vorba mai degraba de o problema sociala, daca tot mai multi romani sunt obligati sa-si amaneteze bunurile de familie pentru ca nu pot obtine credite”, adauga acesta. Conform datelor BNR, creditele de consum acordate de banci s-au redus cu 2,4 miliarde de lei in 2009.

Au trecut pe Internet!

Casele de amanet trec pe Internet pentru a-si atrage clientii. Patronii caselor de amanet si-au creat site-uri specializate, ca sa nu-i mai puna pe drumuri de doua ori pe potentialii clienti, indiferent ca sunt vanzatori sau cumparatori. Cine are nevoie urgenta de bani si vrea sa-si amaneteze bijuteriile de aur, telefonul mobil ori chiar un obiect de arta, poate afla de pe net ce suma ar putea obtine. Nu trebuie decat sa consulte lista obiectelor care pot fi lasate in gaj, impartita pe categorii, de la aur si platina pana la ceasuri si aparatura. Mai mult, exista pagini dedicate numai telefoanelor, unde figureaza zeci de modele de aparate, alaturi de pretul de piata. Exista o conditie pentru a putea amaneta mobilul, sa nu aiba o vechime mai mare de 60 de zile si sa nu prezinte urme de uzura vizibile. Un Apple iPhone 3G 8GB, avand un pret de piata de 1.100 de lei, va asigura maximum 35 la suta din valoare, pe o perioada de 15 zile. Pentru un Vertu Constellation, evaluat la aproximativ 6.700 lei, clientul va primi un imprumut de cel mult 2.345 de lei, iar un model Nokia 8800 Gold Arte de 2.625 de lei, lasat in gaj, garanteaza o suma de 918 lei.

Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*