Cu fiecare act de incalcare a legii, drepturile si libertatile fundamentale sunt afectate si puse in pericol, cetatenii devenind victime ale infractionalitatii. Cel mai insemnat prejudiciu care insoteste criminalitatea este stirbirea increderii cetateanului in autoritatile statului si in capacitatea acestora de a-l proteja, precum si intretinerea unui sentiment de teama in randul populatiei.
In primele patru luni ale acestui an, pentru asigurarea ordinii si linistii publice, politistii din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Bacau au executat 3.053 controale directe, 1.012 actiuni cu efective largite si 588 de interventii rapide la evenimente. In cadrul acestor activitati au fost descoperite 1.142 infractiuni, din care 909 in flagrant, si au fost aplanate 725 stari conflictuale. De asemenea s-a intervenit la 4.529 de evenimente sesizate prin 112, iar in cadrul actiunilor curente de patrulare si de prevenire au fost constatate si aplicate 43.146 contraventii. In primele patru luni ale lui 2010 au fost sesizate 6.328 fapte de natura infractionala, cu 963 mai putine fata de perioada similara, reprezentand o reducere de 13,2 la suta. Aceasta diminuare a faptelor sesizate a fost influentata in mare parte de scaderea numarului infractiunilor de natura economico – financiara, 31 la suta, dar si de unele fapte de natura judiciara, infractiuni contra persoanei cu 343, si infractiuni contra patrimoniului, mai putine cu 207).
Au crescut infractiunile stradale
Numarul infractiunilor stradale sesizate a crescut de la 246 in primele patru luni ale lui 2009, la 257 in perioada similara din 2010. Din cele 257 infractiuni stradale sesizate in judetul Bacau, 232 au fost in mediul urban si 25 in cel rural. Desi, in repetate randuri, Inspectoratul de Politie Judetean Bacau a atras atentia cetatenilor cu privire la obiectele de valoare pe care proprietarii le lasa in autoturisme si la modul in care pot fi prevenite furturile din autoturisme, din cele 213 infractiuni de furt sesizate, 126 sunt furturi din autovehicule, iar 35 furturi de componente exterioare ale vehiculelor. Scaderi se inregistreaza la furturile din buzunare si din societati comerciale.
Masuri de prevenire
Un om informat este un om prevenit, de aceea politistii vin in spijinul tuturor detinatorilor si conducatorilor de autovehicule si spun ca pot fi impiedicate furturile de si din autovehicule prin luarea unor masuri de siguranta elementare, dar vitale. In permanenta trebuie sa aveti in vedere, in primul rand, cauzele care favorizeaza aceste evenimente neplacute. Lipsa sistemelor de alarmare si a dispozitivelor antifurt din dotarea autoturismelor sau folosirea improvizatiilor, parcarea autoturismului in locuri improprii, dosnice, lasarea la vedere a unor bunuri tentante, neincuierea portierelor, toate acestea sunt circumstante care ii determina pe cei certati cu legea sa isi indrepte atentia catre masina dumneavoastra. Bunurile sustrase le ofera posibilitatea obtinerii de castiguri facile si imediate, asa ca politistii va sfatuiesc sa acordati importanta cuvenita prevenirii comiterii unor astfel de infractiuni. Cum se poate face acest lucru? Verificati daca portierele sunt incuiate si asigurate atunci cand plecati din autoturism, parcati masina, pe timpul noptii, numai in locuri iluminate si vizibile si controlati daca roata de rezerva si sistemul de inchidere a portbagajului sunt asigurate corespunzator. Daca sunteti detinatorul sau conducatorul unui autovehicul pentru transportul de marfa, asigurati-va ca, in perioadele de repaus, masina este oprita intr-o parcare atent supravegheata, iar inainte de a va repune in miscare verificati inca o data ca incarcatura transportata este in regula. Luand in considerare faptul ca aparatura electronica este la mare cautare, se recomanda sa nu lasati in autoturism, la vedere, radio – CD – playere, casetofoane, dispozitive GPS. Scoateti-le din masina pe timpul noptii si notati-va marca, seria si numarul acestora. Este foarte important sa nu tineti in autoturism actele de identitate, permisul de conducere, actele de inmatriculare ale masinii sau orice alte documente. Va va fi de un real folos instalarea unui sistem de alarma, iar blocarea axului volanului, a cutiei de viteze sau a sistemului de franare constituie un mijloc de descurajare a hotilor. De asemenea, politistii apeleaza la spiritul cetatenesc si ii sfatuie pe cei care observa ca, in preajma unui autovehicul indiferent de locul unde este parcat, sunt persoane necunoscute, care nu au ce cauta in zona in mod normal si care studiaza atent masina, sa sesizeze de urgenta Politia. Incercati sa retineti cat mai multe detalii referitoare la persoanele respective – aspect, infatisare, inaltime, varsta aproximativa, hainele cu care sunt imbracate, directia de deplasare, marca, numarul si culoarea mijlocului de transport pe care il folosesc, informatiile pe care le transmiteti fiind de mare ajutor politistilor in eventualitatea producerii unui incident. Respectand aceste cateva reguli si aplicand masurile de siguranta care se impun, politistii sunt convinsi ca nu veti deveni victime, ci beneficiarii unei vieti sigure, asa cum isi doreste fiecare.
A scazut numarul infractiunilor stradale cu violenta
Infractiunile stradale comise cu violenta in judetul Bacau inregistreaza scaderi semnificative in prima parte a lui 2010, respectiv 53.65 la suta, fata de aceeasi perioada a anului trecut. In primele patru luni ale lui 2010, au fost sesizate in judetul Bacau 19 infractiuni stradale comise cu violenta, fata de 41 in perioada similara a anului precedent. Reactiile persoanelor care actioneaza prin violenta sunt imprevizibile. Sfatul politistilor este sa nu va puneti in pericol integritatea corporala sau chiar viata in incercarea de a reţine sau opri prin forţe proprii o astfel de persoana. Fiti atent la derularea faptelor, ora desfasurarii, semnalmentele raufacatorului si alertati Politia cat mai repede posibil. Toate agresiunile au un lucru in comun, folosesc violenta si pun persoanele agresate in pericol. Agresorul nu face nicio distinctie intre un tanar sau un batran, intre o “prada” mare sau una nesemnificativa. Luati-va masuri de protectie contra persoanelor violente. Evitati drumurile intunecate si parcurile izolate. Folositi mai degraba cai si locuri iluminate, chiar daca faceti un ocol. Tineti-va poseta sau servieta sub bratul care este opus traficului. In aceasta maniera, hotii nu vor putea actiona prin smulgere. Daca sunteti atacat, abandonati-va valorile, nu va puneti niciodata viata in pericol. Cand observati ca sunteti urmarit de un individ sau mai multi, deplasati-va prin zone intens circulate, chiar daca acest lucru presupune schimbarea traseului, si adresati-va primului politist intalnit. Nu va afisati ostentativ cu obiecte de valoare, lantisoare, bratari. Nu va laudati persoanelor necunoscute sau amicilor ocazionali cu valorile pe care le aveti la dumneavoastra. Evitati transportarea unor sume mari de bani, daca nu va luati masuri de siguranta corespunzatoare. Daca anticipati o eventuala agresiune, anuntati cat mai repede Politia.
Dan MINDIRIGIU