Se pare că automobilele hibride şi electrice nu sunt suficiente pentru protecţia mediului înconjurător, aşa că cercetătorii lucrează la o maşină a viitorului care va utiliza, pentru propulsie, dioxidul de carbon din atmosferă şi va elimina oxigen pe ţeava de eşapament.
Denumită simbolic YeZ, după cuvântul chinezesc „frunză”, prototipul bionic realizat de General Motors (GM) în parteneriat cu SAIC – Compania Industrială de Automobile Shanghai a fost expus în premieră mondială la pavilionul GM-SAIC de la Expoziţia Mondială de la Shanghai 2010, fiind probabil cel mai spectaculos exponat al evenimentului.
Detaliile tehnice ale „maşinii-frunză” nu au fost date publicităţii, creatorii săi spunând doar că aceasta va fi pusă în mişcare de un motor electric foarte economic, iar ca surse de energie YeZ-ul va avea mai multe minipanouri solare inserate în aproape toată caroseria vehiculului precum şi turbine eoliene amplasate în roţi.
Marea surprinză a prototipului este că nu va avea zero emisii poluante, ci o valoare negativă, dacă se poate spune aşa. În sensul că YeZ va folosi principiile fotosintezei, va absoarbe dioxid de carbon din aer, utilizat pentru obţinerea de energie electrică şi va elimina oxigen.