Daca e sa ne luam dupa Blaga: A crescute gradul de siguranta a cetateanului!

In primele patru luni ale anului in curs, in urma activitaţilor desfaşurate de catre Poliţia Romana, infracţiunile sesizate contra persoanei au scazut cu peste 8 la suta, iar infracţiunile de talharie au scazut cu 10 la suta.

Creşterea gradului de siguranţa a cetaţeanului, prevenirea şi combaterea faptelor antisociale constituie o prioritate a Poliţiei Romane. Astfel, de la inceputul anului, pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional, poliţiştii au intervenit la peste 150.000 de evenimente. Au efectuat peste 60.000 de razii şi acţiuni cu efective largite in zonele cu potenţial criminogen. In urma activitaţilor preventive desfaşurate au descoperit peste 30.000 de infracţiuni, dintre acestea, aproximativ 80 la suta fiind descoperite in flagrant delict.De asemenea, au intervenit la peste 430.000 de apeluri primite prin sistemul unic de urgenţa 112, in aproximativ 90 lka suta din cazuri intervenţia facandu-se sub 10 minute şi au aplanat peste 55.000 de stari conflictuale. Au fost prinse 2816 persoane urmarite in temeiul legii, din care 2.222 persoane urmarite la nivel naţional şi 594 internaţional. Din analiza datelor statistice existente, in ceea ce priveşte situaţia operativa, a rezultat ca infracţiunile contra persoanei, au inregistrat o scadere cu 3 la suta, iar cele de omor au scazut cu 5 la suta. La infracţiunile contra patrimoniului se constata o creştere cu 3 la suta, aceasta fiind inregistrata la furtul de componente din exteriorul autoturismelor şi la furturile din locuinţa, astfel, in perioada imediat urmatoare vor fi demarate campanii de prevenire in aceste domenii. De altfel, furturile din societaţi comerciale au scazut cu 32,2 la suta, cele de şi din case de bani cu 62 la suta, iar cele de autovehicule cu 3,7 la suta. Au fost constatate cu 10 la suta  mai multe infracţiuni economico-financiare faţa de perioada similara a anului trecut, fiind constatate peste 4.700 de fapte de evaziune fiscala, pentru care sunt cercetate peste 3.300 de persoane suspecte. Pe linia combaterii criminalitaţii organizate au fost destramate 74 de grupari, formate din 596 persoane (pentru care au fost intocmite rechizitorii).

Criminalitatea stradala este caracterizata, in general, de infracţiuni fara un pericol social deosebit, insa, prin locul in care sunt savarşite, creeaza o stare de disconfort şi nesiguranţa amplificata in randul cetaţenilor. In primele 4 luni au fost sesizate cu 2,2 la suta mai multe infracţiuni stradale faţa de perioada similara a anului trecut. Acest plus se datoreaza creşterii infracţiunilor de furt de componente din exteriorul autoturismelor: oglinzi, ştergatoare, roţi, antene etc.. In ceea ce priveşte infracţiunile comise cu violenţa, acestea inregistreaza o scadere cu 15 la suta faţa de aceeaşi perioada a anului 2009. In aceasta categorie au fost avute in vedere infracţiunile de un pericol deosebit: omor, tentativa de omor, viol, lovituri cauzatoare de moarte şi talharii. Practic, fara a lua in calcul furturile de componente din exteriorul autoturismelor, infracţiunile stradale inregistreaza o scadere de 8,7 la suta.

A crescut siguranţa rutiera pe drumurile din Romania

In primele patru luni ale anului in curs, prin acţiunile Poliţiei Rutiere pentru creşterea siguranţei traficului rutier pe drumurile publice, la nivel naţional s-a inregistrat o scadere cu 14 la suta a numarului de accidente grave, (-368 in cifre absolute), precum şi a consecinţelor acestora, respectiv diminuarea numarului persoanelor decedate cu 96, ceea ce reprezinta in procente 14 la suta, şi a numarului raniţilor grav cu 277, in procente 11,9 la suta.

A crescut si gradul de siguranta a elevilor

Un alt obiectiv urmarit a fost creşterea siguranţei in şcoli. Astfel, in urma masurilor adoptate de catre structurile de poliţie impreuna cu conducerea unitaţilor de invaţamant, numarul infracţiunilor comise in şcoli şi in afara acestora, in care au fost implicaţi elevi, a scazut. Au fost sesizate cu 27,9 la suta mai puţine infracţiuni, numarul infracţiunilor savarşite de catre elevi a scazut cu 36,1 la suta, iar numarul elevilor victime ale infracţiunilor s-a redus cu 16,2 la suta, faţa de patru luni 2009. Activitaţile poliţiştilor vor fi axate in continuare pe creşterea gradului de siguranţa civica a cetaţenilor, pe combaterea infracţionalitaţii, a evaziunii fiscale, a contrabandei şi a celorlalte infracţiuni din sfera economico-financiara, precum şi pe consolidarea activitaţii de ordine publica, prin realizarea unui sistem integrat cu celelalte instituţii cu atribuţii in domeniu. (Sursa IGPR)

Adauga un comentariu

*