O hartă maritimă din secolul 16, descoperită recent într-o bibliotecă din Los Angeles, indică faptul că portughezii au fost cei care au descoperit Australia, cu 100 de ani înaintea olandezilor şi 250 de ani înainte de colonizarea britanică, a anunţat miercuri agenţia Reuters.
Teoria, avansată de autorul australian Peter Trickett, este susţinută şi de descoperirea pe coastele Australiei şi Noii Zeelande a unor obiecte portugheze datând din secolul 16. De asemenea, este ştiut că navigatorul portughez Cristofor de Mendonca a fost trimis în 1522 la sud de actuala Indonezie, într-o misiune secretă ce avea drept scop descoperirea unei oarecare „Insule de Aur†menţionată în scrierile lui Marco Polo.
Harta realizată de portughezi, şi preluată ulterior într-un atlas francez de la jumătatea secolului 16, descrie cu maximă acurateţe coasta estică a continentului australian. Se presupune că portughezii au ţinut secretă descoperirea acestui nou teritoriu pentru a împiedica celelalte puteri europene să îl colonizeze.
Până în prezent se considera că navigatorul olandez Willem Janszoon a fost primul european care a văzut continentul australian, în anul 1606. Timp de un secol, olandezii au cartografiat coasta de vest şi cea de nord, fără a face însă nici o tentativă de colonizare. Abia în 1770 englezul James Cook a debarcat pe continent, revendicându-l pentru coroana britanică.