Grupurile de producători vor primi un sprijin financiar de până la 100.000 de euro pe an din fondurile europene, măsura având drept scop transformarea agriculturii de subzistenţă într-o activitate aducătoare de profit, potrivit proiectului de dezvoltare rurală elaborat de Ministerul Agriculturii.
Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR) doreşte să încurajeze asocierea producătorilor agricoli pentru ca fermele de subzistenţă să devină ferme comerciale aducătoare de profit.
„Insuficienta cooperare a producătorilor agricoli pentru valorificarea pe piaţă a produselor a determinat o dezvoltare dificilă a sectorului, mai ales din punct de vedere al competitivităţii”, se arată în Programului NaÅ£ional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR).
Potrivit acestui program, sprijinul financiar destinat grupurilor de producători se va acorda în rate anuale în primii cinci ani de la data atestării grupului. Valoarea sprijinului se va calcula în funcţie de producţia comercializată anual de grup.
Pentru a beneficia de acest sprijin financiar, grupul de producători agricoli trebuie să fie recunoscut de Ministerul Agriculturii. Conform legislaţiei, un grup este alcătuit din cel puţin cinci membri care valorifică în comun producţia obţinută. De asemenea, fiecare grup trebuie să dispună de o structură de conducere dar şi de mijloace tehnice care să-i asigure funcţionarea.
Dacă solicitarea este eligibilă, grupul poate să primească cel mult 100.000 de euro în primii doi ani. În al treilea an, valoarea stimulentului financiar începe să scadă, ajungând la cel mult 50.000 de euro, după cinci ani. Plata primei rate se va face la un an de la data la care grupul de producători este recunoscut.
PNDR stabileşte politicile şi acţiunile de dezvoltare rurală pentru perioada 2007-2013, în domeniile agricol, silvic şi dezvoltare rurală, dar şi proiectele de investiţii. Doar după aprobarea acestuia de către Comisia Europeană, se vor putea accesa fondurile europene destinate dezvoltării rurale.
Potrivit reprezentanţilor MAPDR, programul de dezvoltare rurală va fi transmis la Bruxelles în această vară. Ministrul agriculturii Dan Motreanu a declarat, recent, pentru NewsIn, că a primit asigurări din partea comisarului european pentru agricultură Mariann Fischer -Boel că programul va fi aprobat în timp util, astfel încât fondurile europene să ajungă la fermieri în acest an.
Pentru perioada 2007-2013, finanţarea pentru dezvoltare rurală se realizează atât din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cât şi din bugetul naţional.
România trebuie să cheltuiască 500 de milioane de euro în 2007, din totalul fondurilor europene de 7,5 miliarde de euro, alocate de UE pentru dezvoltare rurală, până în 2013.
NewsIn