Preşedintele Traian Băsescu ar urma să fie suspendat de Parlament la 12 aprilie, în Săptămâna Luminată (săptămâna de după Paşte), iar referendumul pentru demiterea sa ar urma să aibă loc la 13 mai, în Duminica Orbului, potrivit calendarului convenit de PSD şi PNL.
Reprezentanţi ai PSD şi PNL au pus la punct calendarul derulării procedurii de suspendare încă de la constituirea Comisiei de anchetare a preşedintelui, condusă de Dan Voiculescu, potrivit unor surse convergente din ambele formaţiuni.
Conform înţelegerii dintre cele două partide, raportul Comisiei de anchetare a preşedintelui trebuia depus la 21 martie, astfel ca imediat acesta să ajungă la Curtea Constituţională. Nu întâmplător, susţin sursele citate, la finalizarea raportului Comisiei de anchetă a fost avansat ca termen de analizare la Curtea Constituţională un interval de 20 de zile, care nu este prevăzut de nicio lege sau regulament după care se derulează suspendarea şefului statului.
Răspunsul CurÅ£ii ConstituÅ£ionale – în cazul în care judecătorii vor respecta termenul solicitat de Parlament – ar urma să fie anunÅ£at la data de 11 aprilie, adică în miercurea din Săptămâna Luminată, cea de după PaÅŸte. Potrivit Regulamentului ÅŸedinÅ£elor comune ale Parlamentului, de la momentul la care Curtea ConstituÅ£ională se pronunţă, în termen de 24 de ore Parlamentul trebuie să supună la vot cererea de suspendare a ÅŸefului statului, indiferent de punctul de vedere al CurÅ£ii. Asta înseamnă că la 12 aprilie ar urma să aibă loc votul ÅŸi, după cum susÅ£in reprezentanÅ£i ai PSD ÅŸi PNL, Traian Băsescu ar fi suspendat din funcÅ£ie.
ConstituÅ£ia precizează că, în 30 de zile de la data suspendării, populaÅ£ia este chemată la referendum pentru a decide dacă preÅŸedintele este demis sau nu. Calendarul indică ziua de 13 mai – când fuseseră programate alegerile pentu Parlamentul European – ca dată a referendumului. După calendarul ortodox – fiind a cincea duminică de după PaÅŸte -, ne aflăm în Duminica Orbului. Sintagma a devenit foarte cunoscută după primele alegeri postcomuniste, în Duminica Orbului, din 20 mai 1990, scrutin care a marcat victoria zdrobitoare a FSN ÅŸi a lui Ion Iliescu.
Surse din cele două partide au declarat că raţiunea pentru care a fost aleasă această desfăşurare a evenimentelor a fost aceea de a evita suprapunerea votului din Parlament cu Săptămâna Patimilor, cea în care este comemorat calvarul răstignirii lui Christos.
NewsIn