Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, afirmă într-un interviu acordat agenţiei Reuters că limba moldovenească este mama limbii române şi acuză din nou autorităţile de la Bucureşti că ameninţă statalitatea ţării sale, prin acordarea cetăţeniei unui număr mare de moldoveni.
Preşedintele Republicii Moldova a acuzat România, vineri, că încearcă să elimine acest stat fost sovietic prin denigrarea limbii şi culturii sale şi prin oferirea cetăţeniei pentru un număr mare de moldoveni, relatează Reuters.
ÃŽnsă Vladimir Voronin, în vârstă de 65 de ani, a declarat că relaÅ£iile cu Rusia -. afectate de acuzaÅ£iile că Moscova a sprijinit rebeliunea de lungă durată din estul Moldovei – s-au îmbunătăţit. Iar aceasta înseamnă că perspectivele de rezolvare a conflictului în regiunea Transnistria sunt de asemenea mai bune.
Voronin, singurul lider comunist dintr-un fost stat sovietic, a declarat într-un interviu Reuters că liderii României, care curtează un vot eminamente naţionalist pe plan intern, încearcă să submineze înseşi fundamentele ţării sale cu patru milioane de locuitori.
„România, pe parcursul secolului al XX-lea, a avut un interes constant pentru pământul nostru, pentru teritoriu nostru. Din cauza acestui interes, acum urmează o politică naÅ£ionalistă ÅŸi ‘unionistă’. Este în toi o intervenÅ£ie împotriva statalităţii Moldovei, împotriva poporului, istoriei ÅŸi limbii ei”, a subliniat Voronin. „Ei neagă totul, spunând că nu aÅŸa stau lucrurile ÅŸi că niciodată nu s-a întâmplat aÅŸa ceva. Credeam că, prin aderarea României la UE toate aceste pretenÅ£ii naÅ£ionaliste înscrise în codul genetic român, vor dispărea. Dar s-a întâmplat tocmai invers”, a adăugat el, într-un interviu de aproape o oră, acordat în noua sa bibilotecă renovată.
România, a spus Voronin, a refuzat să semneze cu Moldova un tratat pentru stabilirea graniÅ£elor ÅŸi „a înrăutăţit lucrurile” de la aderarea la UE, prin încurajarea moldovenilor care au cerut vize pentru România să aplice pentru cetăţenia română.
Voronin a declarat că numărul total al persoanelor care solicită cetăţenia este puţin peste 28.000, un număr pe care experţii spun că reprezintă cererile procesate, iar Reuters precizează că preşedintele Traian Băsescu estimase numărul acestora la 800.000.
PreÅŸedintele moldovean a spus că doreÅŸte relaÅ£ii bune cu România în calitate de stat vecin acum membru al UE. Dar el a subliniat că oficialii de la BucureÅŸti, care consideră că limba ţării sale nu este diferită de limba română, ignoră faptul că statul medieval Moldova a existat cu mult înainte de formarea statului român în secolul al XIX-lea. „Limba moldovenească este mama limbii române. A o numi română înseamnă a înÅŸela istoria ÅŸi a-Å£i renega propria mamă. Åži nu trebuie să faci asta”, a explicat Voronin.
El a spus că Rusia este „un partener strategic” ÅŸi că relaÅ£iile cu Moscova „sunt în curs de îmbunătăţire”. Voronin a recunoscut că decizia Moscovei de a creÅŸte preÅ£urile pentru exportul de gaze, precum ÅŸi embargoul asupra vinurilor moldoveneÅŸti au dat o dublă lovitură economiei. Cu toate că Rusia a spus în repetate rînduri că recunoaÅŸte integritatea teritorială a Moldovei, continuă să sprijine separatiÅŸtii rusofoni din Transnistria, a adăugat el. „Este clar pentru Rusia, pentru Transnistria, pentru noi, în Moldova, că regimul separatist al Transnistriei există de 15 ani numai graÅ£ie sprijinului din partea Rusiei”, a declarat Voronin.
El consideră că soluţia este acordarea unei autonomii largi Transnistriei. Voronin a reiterat că interesul Rusiei este de a-şi retrage cei 1.200 de soldaţi care se află în regiune de la conflictul din 1992.
„Este un conflict straniu, extrem de straniu. Sunt aceleaÅŸi grupuri etnice atât în Moldova cât ÅŸi în Transnistria…aceeaÅŸi religie ortodoxă, aceeaÅŸi limbă”, a subliniat el. „Apare întrebarea: ÅŸi atunci de ce acest conflict? Este un conflict de interese. Cineva are nevoie de acest conflict. Ca ÅŸi înainte, mari sume de bani sunt spălate prin Transnistria”, a conchis el.
NewsIn