Primarul Romei propune un proiect de repatriere a 3.400 de romani
Primarul Romei, Gianni Alemanno, a propus autoritaţilor de la Bucureşti un proiect de repatriere a circa 3.400 de romani care traiesc in condiţii marginalizate in provincia Roma. In „pachetul de repatriere”, administraţia din capitala italiana se angajeaza sa le ofere romanilor vizaţi o formare profesionala, sa le gaseasca un loc de munca la firmele italiene prezente in Romania, dar şi sa le plateasca 200 de euro pe luna pentru o perioada de jumatate de an de la repatriere.
Primarul Romei, Gianni Alemanno, a propus autoritaţilor de la Bucureşti un proiect de repatriere a circa 3.400 de romani care traiesc in condiţii marginalizate in provincia Roma. Potrivit cotidianului „Il Giornale”, in „pachetul de repatriere” administraţia din capitala italiana se angajeaza sa le ofere o formare profesionala, sa le gaseasca un loc de munca la firmele italiene prezente in Romania, dar şi sa le plateasca 200 de euro pe luna pentru o perioada de jumatate de an de la repatriere. „Cred ca, dupa dezacordurile de acum doi ani, acum avem o relaţie clara şi transparenta intre Italia şi Romania şi intre Roma şi Romania. Am fost de acord cu premierul roman in privinţa toleranţei zero in privinţa criminalitaţii, dar şi in privinţa integrarii tuturor celor care vor sa munceasca, pentru a evita ca aceste persoane sa ramana captive in Italia in condiţii nedemne de viaţa”, a declarat primarul Alemanno. Proiectul susţinut de edilul italian, intitulat „High Opportunity Program”, pleaca de la ideea ca printre cei 125 mii de romani care traiesc in oraşul şi provincia Roma, un procent de 3%, adica aproximativ 3.400 de persoane, traiesc in condiţii defavorizate. Primaria romana ar trebui sa cheltuiasca anual 16 milioane de euro doar pentru a rezolva urgenţa locativa a acestora, in timp ce, pentru contribuţia lunara de 200 de euro, cheltuiala ar fi de 700 mii de euro, a explicat consilierul pentru politici sociale Sveva Belviso.
50 la suta din salariul muncitorilor romani, platit din bugetul primariei din Roma
Primul pas al proiectului consta in contactarea firmelor italiene prezente in Romania, pentru identificara tipului de locuri de munca de care au nevoie. Plecand de la aceste informaţii, primaria capitalei italiene va trece la formarea profesionala a romanilor care traiesc la Roma in condiţii defavorizate şi care ar dori sa se intoarca in Romania prin acest program. „Odata incheiata pregatirea profesionala, administraţia ar putea plati cei 200 de euro pe luna pentru romanii care merg sa lucreze in Romania pentru firmele italiene, acestea beneficiind astfel de mana de lucru calificata, dar şi de un ajutor financiar pentru achitarea, in primele şase luni, a salariului acestor angajaţi, in condiţiile in care salariul mediu lunar in Romania este de 300-400 de euro”, noteaza cotidianul italian „Il Giornale”. Primarul Romei a mai declarat ca, pe viitor, acest proiect ar putea accesa şi fonduri europene, plecand de la un protocol de inţelegere intre administraţia locala din Roma şi Guvernul roman. „Proiectul prezentat de primar este unul ambiţios şi, in mod sigur, va naşte discuţii, mai ales in aceasta perioada de criza in care se cer tuturor sacrificii. Dar, potrivit unui studiu al organizaţiei Caritas, 40% dintre romanii prezenţi la Roma şi-ar dori sa se intoarca in ţara daca li s-ar oferi un loc de munca”, afirma consilierul pentru politici sociale din cadrul primariei romane, Sveva Belviso. Primarul Gianni Alemanno s-a aflat, vineri şi sambata, intr-o vizita la Bucureşti, la invitaţia primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu. Cu aceasta ocazie, edilul roman a participat la inaugurarea Pieţei Sfantul Gheorghe din Capitala, unde a fost reamplasata statuia „Lupoaicei”, simbol al originii latine a poporului roman şi prieteniei cu poporul italian, iar sambata cei doi edili au fost prezenţi la „Marea Igienizare a Padurii Baneasa”, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului.
In Romania sunt 28 mii de societati italiene
Edilul Romei, Gianni Alemanno, a declarat ca in Italia lucreaza şi locuiesc 1,5 milioane de romani, iar in Romania sunt 28 mii de societaţi italiene, apreciind ca aceste cifre nu sunt intamplatoare. „Intre graniţele Italiei lucreaza şi traiesc 1,5 milioane de romani, iar in Romania opereaza 28 mii de societaţi italiene. Observam un schimb şi o cooperare enorma, in care trebuie sa investim in viitor. Dar eu cred ca aceste cifre nu sunt intamplatoare, cred ca, instinctiv, italienii şi romanii sunt popoare asemanatoare, fraţi, iar acest sentiment este mai puternic decat orice neinţelegere şi echivoc care au avut loc in recenta istorie”, a spus Gianni Alemanno.
e o prostie,se va intampla ca in franta vor lua bani si se vor intoarce inapoi,singura metoda de a scapa de tiganii din suburbiile marilor orase (nu neaparat roma) este ori bagati la inchisoare caci marea majoritate sunt infractori ca nu sunt in stare sa munceasca ori trimisi undeva in pustiu ceea ce e imposibil
dusi tigani la draq