Poliţia Municipiului Bacau a fost sesizata de Adriana C., ca fiul ei de 14 ani a fost deposedat prin violenţa de telefonul mobil de patru tineri necunoscuţi. In urma cercetarilor efectuate, au fost depistaţi cei patru suspecţi, minori cu varste cuprinse intre 12 şi 14 ani. Din cerectari s-a stabilit ca la data de 7 iunie, in jurul orelor 15.00, partea vatamata se deplasa pe digul Insulei de Agrement iar la un moment dat a fost acostat de cei patru minori, care l-au imobilizat şi i-au sustras telefonul mobil. Suspecţii au fost observaţi de agentul de paza al insulei fapt pentru care au abandonat bunul sustras in imediata apropiere a locului comiterii infracţiunii. Telefonul a fost gasit şi restituit parţii vatamate.
S-a intocmit dosar penal sub aspectul savarşirii infracţiunii de talharie.
Ce ii determina pe copii sa adopte comportamente predelincvente?
Ideea de libertate; aderarea, din teribilism, la grupuri conduse de lideri mai mari ca varsta; respingerea unui anumit tip de educaţie primita in familie; desele conflicte familiale, violenţa domestica.
Care sunt consecinţele?
Eşecul şcolar; limitarea şanselor de dezvoltare psiho-sociala armonioasa; dese conflicte cu parinţii; adoptarea unui mod de viata stradal; intrarea in contradicţie cu legea prin comiterea de furturi, acte de vandalism consum de alcool sau de droguri.
Ce se poate face?
Fiecare copil trebuie inţeles şi personalitatea lui respectata. Fiţi fermi cu copilul, dar nu agresivi; violenţa nu este nicidecum o modalitate de soluţionare a problemelor ci mai degraba le amplifica.Interesaţi-va permanent de situaţia şcolara a copilului dumneavoastra. Incercaţi sa-i cunoaşteţi şi sa va apropiaţi de prietenii copiilor dumneavoastra. Asiguraţi in familie un climat afectiv de buna inţelegere. Distribuiţi copiilor sarcini clare in desfaşurarea vieţii de familie care sa le dezvolte simţul responsabilitaţii şi utilitaţii; nu exageraţi insa. Atunci cand observaţi o schimbare negativa in comportamentul copilului dumneavoastra, motivaţi-l pentru rezolvarea in comun a problemei cu care se confrunta. Alegeţi comunicarea: lipsa dialogului creeaza bariere greu de trecut in relaţia copil-parinţi. Cand situaţia pare a scapa de sub control, adresaţi-va celor care va pot fi de ajutor (profesori, Poliţie, organizaţii neguvernamentale, asociaţii de tineret), care va pot sfatui şi sprijini in rezolvarea problemelor.