Decanul Baroului Constituţional a declarat, marţi, pentru NewsIn că începând de joi, ora 14.00, va face greva foamei în faţa sediului Parchetului General, până când procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, va da publicităţii actele de înfiinţare a baroului condus de Cristian Iordănescu.
Pompiliu Bota a declarat că este hotărât să protesteze, începând de joi, ora 14.00, până la primirea unui răspuns din partea procurorului general. „Voi sta în greva foamei până când domniÅŸoara basketbalistă ne va comunica nouă ÅŸi opiniei publice documentele de înfiinÅ£are a vechilor barouri”, a declarat decanul Baroului ConstituÅ£ional.
El a spus că va face greva foamei în faÅ£a sediului Parchetului General, în fiecare zi, între orele 9.00 – 16.00, „cel puÅ£in 8 zile, până în Vinerea Mare”. Bota a mai spus că va dormi la sediul Baroului ConstituÅ£ional ÅŸi că va fi însoÅ£it, în permanenţă, de un călugăr care va atesta faptul că nu încalcă greva foamei asumate ca formă radicală de protest.
„Voi fi însoÅ£it tot timpul de un ieromonah de la Mănăstirea BistriÅ£a din NeamÅ£, Teofan, care mă va verifica. Noaptea vom dormi la Barou, avem deja niÅŸte paturi amenajate”, a explicat Pompiliu Bota. ÃŽntrebat dacă ieromonahul va posti împreună cu el, decanul Baroului ConstituÅ£ional a spus că sănătatea acestuia nu-i permite.
Pompiliu Bota a recurs la această formă de protest în urma afirmaţiilor făcute de procurorul general al României în cadrul bilanţului Parchetului, afirmaţii referitoare la interzicerea dreptului de a profesa pentru avocaţii din Baroul Constituţional.
Reamintim că procurorul general al României, Laura CodruÅ£a Kovesi, a promovat în 15 decembrie „recurs în interesul legii, referitor la aplicarea dispoziÅ£iilor procesual penale privind exercitarea dreptului la apărare în situaÅ£ia în care părÅ£ile au fost asistate sau reprezentate de persoane care nu au dobândit calitatea de avocat în condiÅ£iile Legii nr. 51/1995”.
Recursul a fost promovat pentru a obţine o practică unitară, după ce s-a constatat că instanţele au dat soluţii diferite în aceste cazuri. Unii judecători au recunoscut dreptul de a fi asistat în instanţă de persoane care nu au dobândit calitatea de avocat în condiţiile legale, după cum alţii au considerat că asistenţa juridică acordată de o astfel de persoană, care nu este membră a unui barou constituit în temeiul legii, echivalează cu lipsa apărătorului şi atrage nulitatea absolută a actului procesual.
Greva avocaţilor din UNBR, care a avut loc între 8 şi 12 octombrie 2006, a dat peste cap şedinţele de judecată, a dus la eliberarea unor inculpaţi acuzaţi de fapte grave şi a provocat o supraaglomerare suplimentară a volumului de lucru ce revine pe cap de judecător. Membrii baroului tradiţional au încercat să determine autorităţile, prin acele proteste radicale (refuzul de a intra în procese), să-i declare ilegali pe avocaţii din structurile paralele care le ameninţă monopolul deţinut până la apariţia Baroului Constituţional. Greva din octombrie a luat sfârşit abia după ce în dispută au intervenit Consiliul Superior al Magistraturii şi noul procuror general al României, Codruţa Kovesi, care a promis recursul în inetresul legii.
NewsIn
Cum puteti interpreta ca avocatii din UNBR Bota sunt ilegali cand tocmai aceasta uniune este singura infiintata legal, cu personalitate juridica, exact asa cum prevede L 51/1995 modif.?