Doi sociologi cunoscuti au formulat in 1989 o teorie conform careia probabilitatea savarsirii unui delict depinde de intalnirea in timp si spatiu a unui delincvent potential si a unei tinte care sa-l intereseze, in absenta unei persoane capabile sa impiedice producerea faptei.
„Siguranta ta e prioritara pentru noi, dar trebuie sa te preocupe in primul rand pe tine!”
Delincventul potential poate fi orice individ suficient de motivat pentru a comite o fapta penala. Cand tinta lui este lantisorul din aur, celularul performant, portmoneul bine garnisit sau orice bun vizibil si accesibil, iar modalitatea de obtinere a bunului ravnit implica violenta, avem de-a face cu infractiunea de talharie. Persoanele capabile sa intervina sunt, in acceptiunea autohtona, politistii, iar in varianta europeana, cetatenii care sesizeaza pericolul in care se afla o alta persoana si intervin direct sau indirect.
Experienţa politistilor si datele statistice arata ca, odata cu inceperea sezonului cald, probabilitatea comiterii unor astfel de fapte este mai mare, in special a talhariilor comise prin smulgerea bijuteriilor (lantisoarelor) si telefoanelor mobile. Aceste bunuri devin principala tinta a talharilor deoarece constituie obiecte relativ usor de sustras si de valorificat, iar persoanele care le poarta sunt cu precadere femei si copii (reprezentanti ai unor categorii cu risc sporit de victimizare).
Peste 50 de talharii savarsite in primele cinci
In judetul Bacau, in primele cinci luni din 2010 s-au comis 54 de talharii, ceea ce reprezinta mai putin de jumatate decat infractiunile de talharie savarsite in primele cinci luni ale anului precedent (104). Cu toate acestea, politistii bacauani trag un semnal de alarma cu privire la acest gen de fapte savarsite in ultima vreme de tineri si minori sau a caror victime au fost minorii. Saptamana aceasta un copil de 14 ani a fost talharit de patru minori care l-au imobilizat si l-au deposedat de telefonul mobil. Faptuitorii, cu varste cuprinse intre 12 si 14 ani, au fost imediat depistati iar telefonul recuperat. In mai, trei persoane adulte din municipiul Bacau au fost victimele unor infractiuni de talharie savarsite de doi tineri. Faptuitorii loveau victimele dupa care le deposedau de bunuri (bijuterii si telefoane mobile). Cei doi tineri, de 20 si 24 de ani, au fost depistati si retinuti. Prejudiciul a fost recuperat in proportie de 60 la suta.
Politia face eforturi pentru a controla talhariile
Respectand dreptul fiecarui individ la libertate, sub toate aspectele sale, politia bacauana face eforturi pentru tinerea sub control a acestui gen de infractiuni. Neglijand unele masuri simple de autoprotectie, va puteti expune la eventuale pericole. Pentru a le evita, politistii va sfatuiesc sa evitati sa va expuneti inutil copiii unor pericole, acceptand ca ei sa poarte asupra lor la scoala sau pe strada bunuri cu valoare mare (telefoane mobile, bijuterii). Inainte de a ieşi din casa, luati in calcul faptul ca siguranta dumneavoastra poate depinde si de alegerile in materie de vestimentatie si accesorii pe care le-ati facut in ziua respectiva! Evitati drumurile intunecate si parcurile izolate. Folositi mai degraba cai si locuri iluminate, chiar daca faceti un ocol. Reactiile persoanelor care actioneaza prin violenta sunt imprevizibile. Sfatul politistilor este sa nu va puneti in pericol integritatea corporala sau chiar viata, in incercarea de a retine sau opri prin forte proprii o astfel de persoana.
Atentie!
In cazul in care integritatea corporala sau viata va sunt puse in pericol, renuntati la bunurile pretinse de agresor. Retineţi insa cat mai multe semnalmente ale acestuia, – inaltime, trasaturi ale fetei, semne particulare, vestimentaţie, particularitati in vorbire sau comportament. Depuneti de urgenta o reclamatie la cea mai apropiata unitate de politie in care sa sesizati cele petrecute. Cel mai bun paznic al unui bun este, intai de toate, proprietarul sau. Aceasta sintagma simpla, daca este exercitata de oricine, poate preveni un numar considerabil de delicte.
Dan MINDIRIGIU