In 1989 mai bine de opt milioane de angajaţi “duceau pe umeri” ceva mai mult de 3,5 milioane. In 2009, numarul pensionarilor era cu circa 700.000 mai mare decat al celor care muncesc.
8,1 milioane de oameni – ataţia lucrau in 1989, arata datele Anuarului statistic al Romaniei, citate de un studiu realizat de Institutul pentru Cercetarea Calitaţii Vieţii. Numarul pensionarilor, inclusiv cei agricoli, era de 3,5 milioane. Numarul angajaţilor a scazut constant, in timp ce al pensionarilor a crescut, iar ordinea s-a inversat in 1997, arata cercetarea. In 2009, numarul pensionarilor depaşea 5,7 milioane, iar cel al salariaţilor era de aproape 5 milioane.
Conform aceluiaşi studiu, salariile s-au polarizat: sub limita de 65% din salariul mediu se afla in prezent circa jumatate dintre salariaţi faţa de o cincime in 1989. In acelasi timp, la limita superioara, peste dublul salariului mediu sunt 8% dintre salariaţi, faţa de numai 2% in 1989. Pensiile au avut o dinamica distincta: a crescut semnificativ ponderea pensiilor mici in sistem. Şi salariile s-au aglomerat pe segmentul veniturilor mici. In cazul salariilor, a crescut ponderea celor mari de aproape 4 ori, in timp ce ponderea pensiilor mari a scazut.
Romania, 2009: Varsta medie de penionare este de 54 de ani
Specialiştii Academiei susţin ca raportul inversat nu a rezultat ca o explozie a dorinţei de nemunca, ci o politica de facilitare/motivare a iesirii la pensie in condiţiile in care sectorul de stat s-a restrans semnificativ fara ca cel privat sa ofere o compensare pe masura a oportunitaţilor de munca salariata. Pensionarea anticipata a fost o politica sociala de evitare a problemelor sociale generate de explozia previzibila a şomajului. In prezent 1 ,din 6 pensionari este pensionar motivand incapacitatea de munca. Aşa se face ca deşi varsta limita de pensionare tinde sa creasca spre 65 ani, in realitate, in Romania anului 2009, varsta medie de pensionare era de 54 de ani.