Băsescu-Boc, cuplu dictatorial

Cel mai nou sondaj de opinie dat publicităţii sâmbătă ne arată că Traian Băsescu şi Emil Boc se confruntă cu cele mai catastrofale rezultate ale unor politcieni din ultimii 20 de ani, la toate cateogoriile cercetării sociologice, dintre care parametrul care ar trebui să le fiori reci pe şira spinării siniştrilor guvernanţi, este încrederea.

Prin răspunsuile la sondaj, românii par că au emis Codul Violet de Incompetenţă, Aroganţă şi Nesmiţire pentru putere. Pueterea reprezentată de formaţiunea politică de guvernământ, Partidul Democrat Liberal, şi de preşedintele României, Traian Băsescu.

Mesajul transmis de români prin rezultatele sondajului de opinie (realizat de Grupul de Studii Sociale 2000 în perioada 4-6 iunie la comanda PNL pe un eşantion de 1089 de persoane cu drept de vot din mediul urban şi rural, al cărei marjă de eroare a cercetării este de plus/minus 3 %) se îndreaptă spre a puterea care i-a minţit, la alegerile prezidenţiale de anul trecut. Alegeri în urma cărora prezidenţiabilul susţinut de PDL, acleaşi Băsescu, mai stă încă cinci ani ca şef al statului român.

Sondaj de opinie relevă că românii au cea mai proastă părere, în comparaţie cu sondajele din ultimii 20 de ani, de despre preşedintele României, care acum este Traian Băsescu.

Mincinosul şi coruptul

Majoritatea românilor îl consideră pe garantul constituţional al României, mincinos, corupt şi chiar dictator. 77,4% dintre români intervievaţi au o opinie nefavorabilă faţă de Traian Băsescu. Un pic mai sus pe scara „opiniei nefavorabile” este plasat, cu cele 84,6%, Emil Boc.

La întrebarea „Care este primul lucru care vine în minte când vă gândiţi la Traian Băsescu”, atributele negative au le-au depăşit fără drept de apel pe cele pozitive.

Astfel, 61,7% dintre respondenţi au indicat atribute negative şi abia 14,3%, unele pozitive.

Cei mai mulţi dintre români îl consideră, cu 13,3%, pe şeful statului român drept „un lider mincinos”. În ochii a 7,4% dintre români, actualul preşedinte al României, trece drept „un lider corupt”. Mai mult, un procent de 4,5% dintre respondenţi sunt de părere că Traian Băsescu este corespunzător etichetei de „dictator” şi i se asociază foarte bine sintagma dictatură.

Nostalgicii îl mai consideră pe acelaşi Băsescu drept un „politician cu experienţă” şi care, sic !, „se luptă pentru dreptate”. Procentele românilor care mai au acestă impresie despre Băsescu sunt, în ambele cazuri, sunt mai mici decât marja de eroare, adică de 1,8% .

1,6% dintre respondenţi, îl mai consideră pe stăpânitorul pedeliştilor, drept unul care „se luptă pentru popor”. 1,2% trăiesc încă sub impresia că Traian al lor ar fi „un lider ambiţios”.

Băsescu – proastă

„Proastă” este sintagma pe care românii respondenţi în sondaj au asociat-o cu preşedintele României, în cazul eficienţei politice şi administrative. 76,4% dintre români, spun că eficienţa lui Traian Băsescu este una „proastă”.

Boc, cel ce e distribuit în rolul de prim-ministru, este dezaprobat de 85% dintre români.

Eficienţa guvernului Boc este calificată de majoritatea românilor drept proastă, adică 80,4%.

Anticoruptul corupt

Vajnciul luptător anticorupţie, Traian Băsescu este considerat de majoritatea poporului său, conform sondajului de opinie, drept „corupt”. 75,6% dintre români îl văd aşa pe cel pus să vegheze la respectarea Constituţiei României.

Băsescu îl devansează în acest top pe Emil Boc pe care aceiaşi români, în majoritatea lor, 71,2%, îl cred corupt.

Mincinosul României

De departe, însă, lucrul cel mai dezonorant pentru Băescu este felul în care românii îl văd capabil să-şi onoreze promisiunile. Astfel, 82,7% dintre români sunt de părere că Băsescu nu-şi respectă promisiunile. Un procent mai mare înregistrează, însă, Boc: 85,4% apreciază că Boc nu-şi respectă promisiunile.

Incapabilul statului român

Românii îl văd pe Băsescu oriunde în altă parte numai la Palatul Cotroceni, nu. Conform sondajului de opinie, 71,7% dintre români sunt de părere că Băsescu este „incapabil să conducă ţara”. Cei mai mulţi în apreciază muşchii lui Traian Băsescu, văzându-l ca pe un lider puternic. După Traian Băsescu, românii l-au plasat pe Boc, pe care îl văd puternic într-o proprţie asemăntoare probabil cu acea cotă la care se află acum PDL, adică 8,7 %.

Românii îl vor pe Băsescu. Suspendat!

Băsescu, suspendat de popor

Dacă tot au păreri atât de defavorabile despre Băsescu, 64,9% dintre români se declară în favoarea unei eventuale suspendări a lui din funcţia de şef al statului român. Abia 25% se opun.

Întrebaţi dacă ar vota în favoarea suspendării lui Băsescu, românii răspund fără echivoc: 64,6% sunt absolut favorabili demersului, iar 25% l-ar mai păstra. Restul nu erau decişi. Încă!

Concret, la întrebarea „Sunteţi de acord cu o eventuală suspendare a Preşedintelui Traian Băsescu de către Parlamentul României?”, răspunsul DA a fost dat de un covârşitor 64,9%, iar procentul care ar vota în această direcţie la un referendum este foarte apropiat, de 64,6%.

Mult mai puţin de 45% români au venit la referendumului de suspendare a lui Băsescu din 2007 . Cei mai mulţi dintre aceşti deciseseră, atunci!, ca Băsescu să rămână la Cotroceni.

Băsescu e de înlocuit

Dacă Traian Băsescu este văzut de români aşa cum reiese din sondaj, liderii politici ai principalelor partide au trecere serioasă în ochii lor. Într-o posibilă confruntare electorală prezidenţială, preşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu l-ar bate pe cel al PSD, Victor Ponta. Cel din urmă se clasează, însă, pe primul loc, cu 41.0%, în privinţa opiniei favorabile a românilor.

Imediat după Victor Ponta se clasează, cu 39.5%, în privinţa opiniei favorabile a românilor, Crin Antonescu, preşedintele Partidului Naţional Liberal.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, preşedintele liberalilor ar lua, pentru fotoliul de la Palatul Cotroceni, în primul tur cu 33.8% din voturi.

În acelaşi posibil prim tur de alegeri prezidenţiale, liderul PSD, Victor Ponta ar câştiga 27.1% din voturi.

Actualul preşedinte Traian Băsescu abia dacă ar mai putea obţine un biet procent de 11,7% .

Crin, preşedinte

Chiar dacă Ponta beneficiază de o opinie mai bună din partea respondenţilor faţă de Crin Antonescu, liberalul ar câştiga alegerile prezidenţiale, dacă acestea s-ar ţine duminică. Cătălin Lixandru, director executiv al GSS 2000, institutul care a efectuat sondajul, a explicat pentru REALITATEA.NET de unde provin aceste diferenţe: „În ce priveşte intenţia de vot, am avut o întrebare cu răspuns liber, nu menţionam niciun candidat. Cei care au răspuns i-au indicat, de la PSD, pe Ponta, dar şi pe Geoană, pe Iliescu sau pe Năstase. Dacă e să cumulăm rezultatele lor, candidatul PSD se duce undeva înspre 40%. La PNL, respondenţii l-au indicat doar pe Crin Antonescu şi, la distanţă foarte mare, pe Călin Popescu Tăriceanu. PSD are deci patru candidaţi prezidenţiabili, faţă de PNL, care are doar unul.”

21,8% dintre respondenţi au o opinie favorabilă faţă de fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu, iar 20,2% faţă de actualul lider al UNPR, Cristian Diaconescu.

Geoană, preşedintele ales de fapt în decembrie 2000

Majoritatea românilor spune că a votat cu Mircea Geoană, la alegerile prezidenţiale, potrivit unui sondaj GSS. Conform sondajului GSS 2000, acum ar fi trebuit să fie preşedinte Mircea Geoană. Explicaţia pentru diferenţa de procentaj între sondaj şi alegeri stă atât în faptul că în eşantion nu a fost inclusă diaspora, cât şi din faptul că mulţi alegători ai lui Băsescu s-ar putea să nu mai recunoască de partea cui s-au plasat la 6 decembrie. GSS 2000 (Grupul de Studii Sociale) a realizat un sondaj, la comanda PNL, iar una dintre întrebări se referea la alegerile prezidenţiale din 2009. La întrebarea „Cu ce candidat aţi votat în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 6 decembrie 2009?”, 56% dintre cei care au votat şi-ar fi dat votul pentru Mircea Geoană şi doar 44% pentru Traian Băsescu.

Din eşantionul de 1089 de persoane, 19,3% au declarat că nu au votat, 2,0% nu avea vârsta necesară atunci iar 4,5% nu au dorit să răspundă.

Cătălin Lixandru, director executiv al GSS 2000 a explicat pentru realitatea.net, de unde provin diferenţele dintre rezultatul alegerilor prezidenţiale de la 6 decembrie şi rezultatele prezentului sondaj: „inclusiv conform Biroului Electoral Central, Geoană a câştigat alegerile pe teritoriul României, cu o diferenţă de 12.000 de voturi. Sondajul a fost realizat doar pe teritoriul României. În plus, diferenţa de 12 puncte dintre cei doi candidaţi nu este atât de mare, ea reprezintă de fapt o diferenţă reală de 6%, deoarece fiecare punct câştigat de la unul pleacă la celălalt”. Altă explicaţie ar mai consta în faptul că unii dintre ce intervievaţi nu au recunoscut cu cine au votat de fapt: „dorim şi sperăm ca omul să fie cât se poate de sincer. E posibil ca unii să nu dorească să spună cu cine au votat şi să aleagă variante de răspuns precum „nu-mi amintesc” sau „nu răspund”, la întrebarea din sondaj” – spune Cătălin Lixandru.

Probabilitatea de garantare a rezultatelor sondajului GSS 2000 este de 95%. Pentru selecţia persoanelor s-au utilizat în principal listele electorale de la alegerile prezidenţiale din 2009, iar interviurile s-au desfaşurat la domiciliul subiecţilor.

Sursa COTIDIANUL.RO

Adauga un comentariu

*