Prin proiectul social „Strategia de Ocupare si Calificare prin Invatare si Activitati pentru Libertate”, lansat pe 8 iulie, detinutii vor participa la cursuri de formare profesionala. Vor beneficia de servicii de consiliere, mediere si orientare profesionala.
Penitenciarele participante in proiect, in numar de 36, vor elabora propuneri privind masuri inovative de reintegrare pe piata muncii si reintegrare sociala. 60 de lucratori din sistemul penitenciar vor fi instruiti in domeniile: pregatire de formatori, elaborarea si managementul proiectelor, dezvoltarea culturii antreprenoriale si a initiativelor de angajare si autoangajare in cadrul economiei sociale. Scopul acestui proiect este diminuarea inegalitatii de sanse a fostilor detinuti. Se urmareste ca serviciul de (re)integrare sociala sa devina sustenabil prin promovarea de modele alternative de sprijinire a ocuparii, precum si dezvoltarea de servicii pentru integrarea in munca, dezvoltarea angajabilitatii in entitati ale economiei sociale si generarea de locuri de munca flexibile si inovative. Proiectul este dezvoltat in parteneriat de catre Administratia Nationala a Penitenciarelor, Federatia Filantropia, Patriarhia Romana si cinci institutii publice si organizatii civile din Italia. Proiectul, ce va dura 36 de luni, este finantat de Fondul Social European (FSE), prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). „Obiectivele specifice proiectului sunt cresterea nivelului de cunoastere, intelegerea si schimbul de experienta in economia sociala, dezvoltarea oportunitatilor de integrare pe piata muncii a fostilor detinuti, experimentarea si testarea unor programe de ocupare a noi locuri de munca. Proiectul urmareste sa stabileasca parteneriate de tip public-privat care sa sprijine (re)integrarea economica si sociala”, a declarat parintele Dorel Motoc, consilier patriarhal din cadrul Sectorului Social-filantropic al Patriarhiei Romane. In toate eparhiile din tara va fi realizat un studiu de fezabilitate. Un studiu similar va fi realizat de Administratia Nationala a Penitenciarelor la nivelul unitatilor proprii. Rezultatele obtinute vor fi folosite pentru indicarea locurilor cel mai pregatite din punctul de vedere al capacitatii organizationale si din perspectiva orientarii strategice, pentru dezvoltarea a doua intreprinderi sociale in cadrul carora vor lucra fosti detinuti si alte persoane in situatii de risc social.
Echipele locale vor beneficia de instruire, vizite de studiu si acces la baza informationala. Partenerii italieni vor oferi consultanta si sprijin pentru desfasurarea optima a activitatilor de proiect.